reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

obawa przed porodem

U mnie końcówka 28 tyg a na usg pani doktor gdy zapytałam czy może sprawdzić czy to aby napewno chłopczyk to koło nóżek sie pojawiły jego jajeczka wiec juz wiem jakie kolory będą przewodziły w wyprawce...a powiem wam ze dziś jestem tak zmęczona po usg dwie godz czekania na konsultanta potem zalecił pobranie krwi na hormon progesteron gdyż mam mikrogruczolaka przysadki ale nieaktywnego wiec w ciągu 3 tyg mam spodziewać sie wizyty u specjalisty w celu konsultacji i wtedy sie okaże czy będę mieć cc czy nie

reklama
termin mam na 9 stycznia.
Bardzo się boję bólu, moja mama opowiadała że to jest bardzo bolesne ale szybko się o tym zapomina.
Myślę, więc że i ja nie będę miała łatwo.
Wybierz taki szpital, w którym będziesz miała pełną swobodę podczas porodu, a nigdy taki, w którym jedyne co możesz zrobić to rodzić na łóżku lub fotelu (oczywiście na plecach). Również taki, w którym preferują porody naturalne.
Wyjątkowo dobre opinie są o szpitalu św zofii.
Czytałam bardzo duzo na temat porodów naturalnych- książek, wertowałam internet, oglądałam programy różnorakie na YouT o porodach i porody same w sobie.
i nie odnoszą sie do każdej sytuacji.
Do każdej nie, ale do 90 procent już tak.
Przyjeżdżając do szpitala rano odeszło mi cześć wód a główką przytamowało dziecko resztę- wody były zielone.
Zielone wody świadczą o tym, że dziecko jest w stresie.
Poza tym wody nigdy nie odchodzą w całości, a to dlatego, że pęcherz płodowy składa się z dwóch warstw. Poza wyjątkowymi sytuacjami nie należy go przebijać, gdyż utrudnia to poród i powoduje o wiele boleśniejsze skurcze (poza tym szkodzi dziecku).
Dlatego lekarze podjęli decyzje o przebiciu ponownym pęcherza.
Nie będę tego przypadku oceniać bo go nie znam, ale przebicie pęcherza znacznie utrudnia poród i potęguje ból.
Dlatego właśnie jeden zabieg powoduje kolejny.
Do pozycji leżącej nie byłam zmuszona tylko nie miałam siły rodzić na czworaka.
Tyle, że to pozycje leżące są najbardziej męczące (mowa o parciu). Nie mówię konkretnie o twoim przypadku, ale ogólnie.
Podejdź do tego zadaniowo - jedziesz urodzić dziecko - nie na wakacje ;-)
Urodzenie dziecka to nie zadanie, ale naturalna kolej rzeczy, jeśli jesteś w ciąży i nie wymaga żadnego szpitala.

Obawiam się dziewczyny, że możemy przeczytać wszystkie dostępne książki i artykuły na temat porodu ale i tak się do niego nie przygotujemy. Pewnie to jest tak, że adrenalina robi swoje i zapominamy o wszystkich mądrościach i żyjemy tym co teraz. Więc trzeba wyluzować ; ) Ale to tylko teoria bo wszystko przede mną ; )
Kobieta powinna być świadoma i aktywna podczas porodu.
Czym mniej pasywnej postawy tylko lepiej dla matki i dziecka.

Ostatnia edycja:
U mnie końcówka 28 tyg a na usg pani doktor gdy zapytałam czy może sprawdzić czy to aby napewno chłopczyk to koło nóżek sie pojawiły jego jajeczka wiec juz wiem jakie kolory będą przewodziły w wyprawce...a powiem wam ze dziś jestem tak zmęczona po usg dwie godz czekania na konsultanta potem zalecił pobranie krwi na hormon progesteron gdyż mam mikrogruczolaka przysadki ale nieaktywnego wiec w ciągu 3 tyg mam spodziewać sie wizyty u specjalisty w celu konsultacji i wtedy sie okaże czy będę mieć cc czy nie
U nas w 18 tyg tatus sie dopatrzyl jajek zanim lekarka cokolwiek powiedziala ;-) moja wyprawke dominuja beze, kremy, biel i szarosci :-) Wspolczuje guzka i mam nadzieje ze unikniesz cesarki - jesli oczywiscie chcesz rodzic naturalnie. Ja sama nie wiem jak to bedzie. Okaze sie na koncowce bo mam stan przedcukrzycowy. Jak na razie maly jest wiekszy od statystycznego bobasa w jego "wieku" o 15%. Z tego co wiem to planowana cesarke bede miec o ile jego waga urodzeniowa bedzie powyzej 5 kg, ale to chyba nam nie grozi. Dzisiaj mielismy dwugodzinny wyklad odnosnie porodu w naszym szpitalu. Jestem mile zaskoczona i mniej sie obawiam niewiadomego.

@orewio ubawilam sie po pachy- ZIELONE WODY PŁODOWE BO DZIECKO JEST W STRESIE..... Ja pierd..... z Marsa przylecialas???
Polecam troche fachwej lektury. Twoj brak wiedzy jest porazajacy i co najwazniejsze i najgorsze zarazem w malo inteligentny sposob wyrazasz swoje przemyslenia. Naprawde nie mam nic do wyrazania swoich opinii na forach -nawet tych niezbyt inteligentnych, to jednak jestem przeciwna obrazaniu kogokolwiek w tak wulgarny i kolokwialny sposob.

Nie wiem co wy robilyscie na lekcjach biologii..... ZIELONE WODY SWIADCZA O NIEDOTLENIENIU DZIECKA LUB WYDALILO SMOLKE! Do ksiazek dzieci! Pewnie zatrzymalyscie sie na etapie kalendarzyka małżeńskiego :szok:

Ostatnia edycja:
Nie wiem co wy robilyscie na lekcjach biologii..... ZIELONE WODY SWIADCZA O NIEDOTLENIENIU DZIECKA LUB WYDALILO SMOLKE! Do ksiazek dzieci! Pewnie zatrzymalyscie sie na etapie kalendarzyka małżeńskiego :szok:
I znowu obrazasz ludzi. Zielone wody plodowe nie sa rownoznaczne z niedotlenieniem dziecka. Mozesz poczytac o tym tutaj :
Link do: Zielone wody płodowe
I tutaj:
Link do: grönt fostervatten |
I tutaj
Link do: What does it mean if my amniotic fluid is not clear? - Labor Symptoms & Pregnancy
I dodam ze niedotlenienie to moze byc jeden ze skutkow stresu a nie zielonych wod plodowych. Jesli jednak cie to nie przekona to zapraszam do szpitala uniwersyteckiego w Sztokholmie lub Uppsali. Bedziesz mogla wykladac medycyne na nowo no bo przeciez rozlozylas nogi za 15 trzecia i juz wszystko wiesz. Jesli jednak masz jakikolwiek rozum i choc kszte kultury osobistej to opusc ten temat forum, a my z przyjemnoscia posluchamy zamiast twoich obelg porad innych mam w milej i niekonfliktowej atmosferze.

reklama
Do góry