reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

O i dla maluszka ( żywienie, rozwój, akcesoria)

Ja nie daję jeszcze chleba i na razie nie mam zamiaru, a zacznę od kasz i makaronu. Fakty są takie, że co piąty przedstawiciel rasy białej kaukaskiej (czyli my 8)) nosi w sobie gen celiakii, alergii na gluten. Gluten to nie tylko mąka pszenna czy zytnia, ale także np. parówki (świństwo nad świństwami także z innych względów
), bo mięsa to w nich prawie nie ma, są za to bardzo ciekawe rzeczy ;D Nie ma co wariować, ale warto to wiedzieć. Im później się dzecko zetknie z potencjalnym alergenem, tym IMHO lepiej.
No ale ja to mam schizy różne, hehehe :D

reklama
Madzikk Ja dodam, że rozmawiałam z pediatrą na temat glutenu i ewentualnych objawów alergii. Nie za bardzo mnie pocieszyła, bo ta alergia nie daje objawów od razu. Dopiero w ciągu kilku miesięcy można stwierdzić, że na przykład dziecko słabo przybiera na wadze, ma powiększony brzuszek, kłopoty z żołądkiem i kupkami.
Zobaczymy, mam nadzieję, że nie ma tej alergii.
Podobnie jak Agatka zacznę od kasz i makaronu, pieczywo w późniejszym czasie, ale u nas głównie ze względu na brak zębów, no i nie wiem jak to z drożdżami wygląda czy nie powodują np. wzdęć.

Wronka a podajesz jakieś witaminki? Bo my cały czas mamy zalecenie dawać Cebion Multi no i wit. D.

Witajcie w sobotni poranek!

To mnie wystraszyłyście z tym glutenem. Zaczełam dawać Kalinie kanapke z szynka i .... nie wiem ....ale chyba nie bede wpadać w panikę.

Miłego Dnia!

niestety... piersią karmiłam 5 tygodni... póżniej z dnia na dzień straciłam pokarm .... karmię BEBILONEM dlatego dietę zmnieniam od 5 miesiąca....
Pozdrawiam

Dziewczyny, nie szalejcie z tym glutenem, ale nie ma co przesadzać w druga stronę, spytajcie, czy Wasze mamy nie dawały Wam w tym wieku chlebka, moja dawała i teściowa swoim dzieciom tez i dookoła jak słysze, to kiedyś sie daało, a ja nie znam nikogo kto by sie na to uczulił...

Ja w sobotę dałam Maćkowi bułeczkę z szynką!Tzn.kawałeczki szynki naprzemian z środkiem z bułki....
I strasznie mu smakowało!
Wczoraj zjadł chlebek z szynką!
I jak narazie...odpukać...alergii nie ma!

reklama
Ja też dałam Weronice chlebek z szyneczką...i wcinała aż miło,....w końcu zaczęła porządnie jesć...hihi i też jej nic nie jest....a ja w jej wieku już dawno szmałam chlebek i zyję...hihi ;D

Do góry