Rok to nie długo. Robiłaś z mężem badania? Dla Ciebie na początek badania hormonu tarczycy. Sama zrobisz w laboratorium w 2 dniu cyklu na czczo. Wynik powinien być ok. 1. Jak nie będzie idź do gina i ten zleci Ci też trochę badań. Ale ważne jest też badanie nasienia u mężczyzny - tu musicie wiedzieć, że jest ok.
reklama
Ja też się staram już prawie rok i nadal nic. Doradźcie mi co może pomóc
Wydaje mi się, że jesteśmy w podobnej sytuacji,
Mój początek to była redukcja wagi - akurat tego potrzebuję i wizyta u ginesa.
Gines po badaniu i wywiadzie zlecił badania hormonale i obserwacje cyklu ( met. objawowo-termiczna), bo takowe prowadziłam już mniej lub bardziej dokładnie od pewnego czasu. Na wszelki wypadek zalecił przyjmowanie kwasu foliowego i na pożegnanie powiedział, a było to dla mnie bardzo pokrzepiające "Może tutaj do mnie nie wrócisz z tymi wynikami, bo Wam się szybciej uda"...ech, oby się nie mylił....
Ostatnia edycja:
I jak ten inofem działa na twoją znajomą? Ja też go piję od jakiegoś czasu a niedługo idę na badania by sprawdzić hormony. Poza tym mam problemy z tarczycą i cukrzycę. Trochę tych chorób się nazbierało ale wierzę, że uda mi się zajść w ciążę. Znam sporo kobiet chorych na PCO które mają dzieci także nie tracę nadziei.
Przyznam, że przykładem kobiety z PCOS, która zaszła w ciążę jest moja Mama...z tym, że PCOS zdiagnozowano jej kilkanaście lat później. Wiadomo, medycyna "idzie do przodu", wtedy mówiono jej tylko o cystach i generalnie problemach z zajściem....
Chociaż nie miałam jakiś dużych problemów z zajściem w ciążę to i tak nie było to takie proste. Z mężem staraliśmy się kilka miesięcy o pierwsze maleństwo. Wydaje mi się, że to dlatego, bo wcześniej brałam dużo leków anty… W pierwszej kolejności zaczęliśmy odpowiednio dbać o siebie. Ja unikałam kawy i zaczęłam prowadzić zdrowy tryb życia, a mój mąż też odżywiał się lepiej i brał tabletki na poprawę jakości nasienia –navitin. Z hormonami nie ma co eksperymentować nauczyłam się tego po tabletkach anty...
reklama
Witam. Nie wiem jeszcze jak tu zadawac pytania. Ale wiem ze mam problem. Chcialabym dowiedziec sie czy ktos z Was moglby odpowiedziec na pare nurtujacych mnie pytan. Wlasnie wyszlam z kliniki endokrynologiczno ginekologicznej. I otrzymalam wyniki robili mi je w 11 dn cyklu. Moze po krotce je przedstawie
Lh - 9.44mlU/ml
FSH - 4.48mlU/ml
estradiol - 59.43pg/ml
PRL- 9.94ng/mL
testosteron 0.46ng/ml
dhea-so4 8.86 umol
Dnia 11- kortyzol 6-10 godz 217.60 nmol
Dnia 13- 6-10 godz 11.24 nmol
Jajniki mialy pecherzyki w 11 dniu 11mm w prawym i lewym. W dniu 13 w prawym 12mm w lewym napisane jest chyba jvt albo nie wiem co tam pisze ale nic sie nie zmienilo
W dodatku nie mam w tych pecherzykach prawidlowej komorki ktora powinna sie wytworzyc po prostu jej tam brak. Czy ktos moze zinterpretowac te wyniki prosze o pomoc...
Lh - 9.44mlU/ml
FSH - 4.48mlU/ml
estradiol - 59.43pg/ml
PRL- 9.94ng/mL
testosteron 0.46ng/ml
dhea-so4 8.86 umol
Dnia 11- kortyzol 6-10 godz 217.60 nmol
Dnia 13- 6-10 godz 11.24 nmol
Jajniki mialy pecherzyki w 11 dniu 11mm w prawym i lewym. W dniu 13 w prawym 12mm w lewym napisane jest chyba jvt albo nie wiem co tam pisze ale nic sie nie zmienilo
W dodatku nie mam w tych pecherzykach prawidlowej komorki ktora powinna sie wytworzyc po prostu jej tam brak. Czy ktos moze zinterpretowac te wyniki prosze o pomoc...
Ostatnia edycja: