reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

o badanich hormonalnych dla starających się...

Elżbietko,
być może odpowiadałaś już na podobne pytanie, jeśli tak, przepraszam! Ale szukałam już sporo - bez skutku.
Chodzi o progesteron.
W skrócie:
praktycznie "od zawsze" miałam problemy z zanikającą @, raz, z różnych powodów nie miałam @ 6 miesięcy, często cykle wynosiły po 50-60 dni. Lekarze tłumaczyli mi to niską wagą ciała, badań - brak.
Dwa i pół doku temu na uregulowanie cykli dostałam Yasmine - pomogło. Z tym, że pół roku temu, odstawiłam-starajac się z małżonkiem szanownym o dzidzię. Rezultat: cykle odpowiednio 34,39, 48 dni (ten cykl zakończył się Duphastonem), teraz jestem w 31 dc, Duphaston brałam zgodnie z zaleceniem gina od 20 dc do 27 dc. i czekam.
Wg lekarzy mam "książkowe" wyniki badań - prolaktyna, tsh,etc. w porzadku.
Zrobione w 21 dc badanie progesteronu wykazało 0,76 ng/mol. Dodam, że robione również w 21 dc (ale inny cykl) USG wykazało liczne pęcherzyki przy obu jajnikach średnicy do 10-11 mm oraz niedużą torbiel (15mm).
Zastanawiam się, czy martwić się tym progesteronem - dzidzi oczywiście nadal nie ma :(
03.02 mam wizytę u giny, może powinnam ją o coś konkretnego spytać, sama nie wiem..totalnie sie nie znam :(

reklama
Witam,mam do Was prośbę czy możecie mi podać jakie badania hormonalne powinnam zrobić mam strasznie nieregularne cykle :-(w maju zeszłego roku odstawiłam tabletki thyrozol i letrox na nadczynność tarczycy i od tego czasu raz mam owulacje a raz nie :-(nie wiem czy to przez odstawienie tych hormonów cykl świruje??leczyłam sie ponad rok.Wczoraj zrobiłam sobie badania na tarczycę i wynika są ok.:-)

TSH-1,934
FT4-13,69
PRL-9,20

nie wiem jeszcze jakie badania zrobic i w którym dniu cyklu??
Z góry dziękuję

Witajcie. Jestem tu nowa Moja historia wyglada nastpeujaco. staramy sie juz 4 lata do lekarza chodze juz 8m-cy i zadnych rezultatów. miałam roboine wszelkie badania...jestem na cigłych kuracjach hormonalnych. jestem zdrowa ale cos mnie blokuje POMÓZCIE:-(

Cześć joasia.p ja też jestem tu nowa my się z mężem staramy ponad rok :-(tylko że ja mam zwariowane cykle :baffled: i nie wiem dlaczego?może za bardzo chcę...

Joasia.p i Memezja, witajcie serdecznie :) Ja osobiscie polecam Wam watek "Starania-Watpliwosci", jest tam wiele wspanialych dziewczyn, ktore sie wzajemnie wspieraja, wymieniaja doswiadczeniami i wiedza. Pozdrwaiam

P.S.Joasiu, moge Ci tylko powiedziec ze ja staram sie 5 lat i dokladnie wiem co czujesz...

Witajcie. Jestem tu nowa Moja historia wyglada nastpeujaco. staramy sie juz 4 lata do lekarza chodze juz 8m-cy i zadnych rezultatów. miałam roboine wszelkie badania...jestem na cigłych kuracjach hormonalnych. jestem zdrowa ale cos mnie blokuje POMÓZCIE:-(

witaj joasia.p - ja też jestem nowa - od wczoraj;-)

"Cześć joasia.p ja też jestem tu nowa my się z mężem staramy ponad rok tylko że ja mam zwariowane cykle i nie wiem dlaczego?może za bardzo chcę..."

witam nemezja

Ostatnia edycja:
No właśnie, zwariowane cykle..
Najgorsze, że póki nie zaczynasz sie starac, to de facto jeszcze jakos daje rade, lecz z chwila podjecia decyzji o dzidzi.. a dla lekarzy ( z tymi, ktorymi mialam do czynienia) to czesto blahostka, raz cykl trwa 27 dni, raz 47.. :rofl2: masakra

Kobietki własnie odebrałam wyniki badania hormonów prolaktyny i progesteronu , robiłam je w 23 dc oto moje wyniki:

Prolaktyna

26.85 ng/ml

N: 4.79-23.3

Progesteron

54.19 ng/ml

N: Faza folikularna: 0.2 -1.5
Srodek cyklu : 0.8 - 3.0
Faza lutealna: 1.7 -27.0
I trymestr ciązy: 16.4-49.0
II trymestr ciązy: 19.7-52.0
III trymestr ciązy: 25.3-93.0

Bardzo mnie dziwi fakt , ze mam podwyższona prolaktyne i progesteron.

Przeciez przy podwyzonej prolaktynie, przewaznie jest za niski progesteron, dobrze to wszystko rozumie?

reklama
Witajcie, jestem kolejną dziewczyną z problemami. O dziecko staramy się już ponad rok. Lekarz dał mi skierowanie na badania hormonów. Jak na razie zrobiłam tylko progesteron w 22dc. I od razu porażka; wynik 5,84 nmol. Powinno to świadczyć o braku owulacji a owulka była na 100 %, bo 15dc miałam USG i (wg lekarza) prawy jajnik był właśnie po owulacji. No i zawsze mam typowe objawy owulacji. Niestety 19dc dostałam plamienia a 23dc przeklętą @. Podejrzewam , że może właśnie stąd tak kiepski wynik. Cykle mam regularne, zazwyczaj 28 dni. Tak krótki zdarzył mi się po raz drugi. Podejrzewam, że być może za każdym razem doszło do zapłodnienia, a przez ten niski progesteron do samoistnego poronienia. Co sądzicie? Czy ktoś miał podobne problemy?

Do góry