reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Nowy Rok to spełnienia marzeń czas - więc dwie kreski ⏸️ wysika każda z Nas 🥰

reklama
czytałam o viagrze, ale właśnie @Hope99 mi napisała to co napisała wyżej. I nie chciałabym tego robić na własną rękę.

Wysoki estradiol też hamuje wzrost endo. Wynika to z tego, jak mi wczoraj tłumaczyła gin, że moje pęcherzyki startują ze wzrostem zanim wystartuje endo i rosną szybko, a endometrium nie nadąża. A jak pęcherzyk przestaje rosnąć, to endo też wciska hamulec. Dlatego wysoki estradiol na starcie nie jest dobry - on powinien mieć w 3dc najlepiej ok. 50 i sobie rosnąć stopniowo wraz z cyklem do owu.

W ogóle jej się nie podobała też ilość tych dużych pęcherzyków, a ja nigdy tak tuż przed owu nie byłam i nie wiem, czy u mnie to normalne, czy jakaś dzika sytuacja. Ma ktoś też tak, że ma kilka takich kolosów? Ja generalnie wyszłam w takim szoku od niej, że w pierwszej reakcji ochronnej się śmiałam, że będą trojaczki
To samo kiedyś tłumaczyła @lady_in_blue
Ze to ma znaczenie, żeby właśnie estradiol na samym początku nie był w górnej granicy i na to zwracają uwagę w klinice lecz. niepłodności

Nie mam doświadczenia, po prostu o tym czytałam. Zawsze działa tak samo? Czy w pojedynczych przypadkach i warto wypróbować na sobie?
Pytam bo mi np ani clo ani aromek nie upośledzily endo tak jak Tobie, wręcz na aromku pięknie i grubo rosło do 10+ milimetrów a na cyklach naturalnych mam 7-8mm. Może jest wiec to kwestia osobnicza?
Jak rozmawiałam o tym z moją gin to mówiła, że działa to średnio u jednej na 10 jej pacjentek- i to tych które raczej nie mają co miesiąc problemu z endometrium.

Proga nie można brać w okolicy owulacji. Dopiero od 3dpo. Ale od 3dni przed owu do 3dpo można brać estrofem a później odstawić estrofem i zacząć proga. 🙂 to są zalecenia z kliniki leczenia niepłodności a nie od lekarza z NFZ czy pierwszego lepszego gina.
no ona mnie właśnie wysłała do kliniki. Jak zapytalam wprost, czy mnie nie wyśmieją, że po 6cs do nich przyjdę, to powiedziała, że nie, że mój wiek z wzięciem pod uwage wieku partnera już można podciągnąć pod 6 bezowocnych cykli, a zresztą są wskazania medyczne ku temu i tyle, nikt mnie nie wyśmieje.
Więc zobaczę co będzie w piątek po USG i jak się już upije, to zacznę się rozkładać za kliniką. A do piątku i tak działamy z seksem, żebym sobie nie wyrzucała, jak mi magicznie endo przyrośnie, że sami zaprzepaściliśmy szansę.

reklama
Do góry