reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

nowości w brzuszkach naszych maluszków

Magdalenka, pablo tez mial zatwardzenia po kaszce ryzowej i od 3 dni dostaje do mleka przed snem kaszke kukurydzianą. sprawdza sie rewelacyjnie . spi ciut dluzej i kazdego ranka robi duuuuzą kupe:tak:

a jeżeli chodzi o inne smakołyki to pablo chyba zjada wszystko. poki co dostawał słoiczki po 5 miesiącu ale mam juz zakupione po 6 i niedlugo bedziemy probowac wlasnie gruszek i innych smakolykow.
a jesli chodzi o mnie to ja wole karmic go obiadkami - nie zupkami;-) są bardziej gęste i pablo wogole nie jest umazany:-)zresztą i tak jestesmy tylko na tych mięsnych obiadkach(zupkach też) bo np po marchewkowej nie moze zrobic kupy wiec nie bede męczyla dziecka:tak:

reklama
Ja daje miesko codziennie. Ale mam tez sloiczki z warzywami tylko bo jak maly po oproznieniu jednego sloiczka chce jeszcze to grzeje wtedy tylko warzywka.
Ja tez wole karmic obiadkami bo tak sie Kubus nie brudzi jak przy zupkach.

A odnosne kupek to u nas od jakiegos czasu sa tylko twarde ale robione bez problemu. Takich rzadkich w duzych ilosciach juz dawno nie bylo. A i kiedys robil co 2-3 dni a teraz to roznie, z reguly codzienie a bywaja dni ze 2-3 zrobi.

Magda Daria to wszystko zje:tak: śmiejemy sie że to jest mały śmietnik chodzący, bo nawet ten obrzydliwy szpinak z ziemniakami wciana (ja bym sie tym zwymiotoała dziś) a ona zeżarla cały słoik:szok: -rozrobione wodą czyli 150ml aż:-D a kroliki, cielaki, kurczaki, indyki czy same warzywka to wcina aż jej sie uszy trzęsą:-D

a juz jadła serki, jogurty, nawet kakao piła (w małych ilościach)

Dziewczyny a powiedzcie mi, bo ja sie boje jej flipsy dac a chciala bym...:-(
Czy to jest bezpieczne?? czy jej sie gdzies nie przyklei albo cuś??

Magdalenka jeśli chodzi o takie niemleczne jedzenie to Marcel wcina wszystko:tak: Ja zauważyłam że on nie zabardzo uznaje jakiekolwiek mleko nie popchodzące z maminego cycusia:-)

Ataata możesz dawac spokojnie ale oczywiście pod twoim czujnym okiem:tak: Flips w połączeniu ze śliną rozpuszcza się w buzi:tak: Musisz tylko uważac żeby nie ugryzła dziąsełkami zbyt dużego kawałka a tylko ciumkała go sobie:-)

Dziewczyny rumianek mozna dziecku dac, a czy orientujecie sie jak jest z mieta??? Bo ostatnio dalam malej pare kropli herbaty mietowej ode mnie i wygladalo ze jej smakuje, ale nie wiem czy mozna jej normalnie do picia dawac?

no w jedzeniu też postepy:-D
Kuba już je mięsko i powiem wam że jednak to typowy facet mięcho wcina aż mu sie uszy trzsął :-) teraz już zjada dwa słoiczki albo zupki albo obiadku i oprócz marchewkowej z ryżem która jest przysmakiem wyborowym to obiadki mu bardziej smakują

flipsy też je albo rozpuszczone w deserku albo ja mu trzymam a on sobie je ssie i gryzie delikatnie ale się denerwuję że mu trzymam:-D i bije mnie po rękach heheh

herbatka teraz na topie jest malinowaz z dziką różą pychotka hektolitry najlepiej by wypijał
no to tyle z brzuszka

Agatko u nas nic się nie przykleja,:tak: mała się nie krztusi nawet jak ugryzie, :tak:no i sama sobie trzyma w rączce. ;-) Flipsy ładnie się rozpuszczają więc nie ma problemu.
Tylko trzeba co jakiś czas butlę zapodać bo suchota w buzi po chrupkach... :-D
Dziś był biszkopt. Smakował bardzo... :tak:

Przyzybela ja też coś słyszałam że miętę można dawać koło pół roku...
Jeśli pociecha nie lubi pić czystej wody, możesz (gdy ma już 4 miesiące) przed podaniem dodać do wody listki świeżej mięty (przelewając ją do butelki, odcedź je) bądź plasterek cytryny (ale po pierwszych urodzinach). Cytryna uzupełni niedobory wit. C, a mięta usprawni trawienie.

Pozytywne Wibracje - Portal Medycyny Naturalnej
A tu forum medyczne i stop dla mięty!
Potwierdza się reguła że matka musi ufać przed wszystkim sobie.
Mojego męża siostra od pierwszych dni dawała swojej córce słabą miętę i małej nic nie było.

Dziewczyny... Normalnie zazdroszczę wam tego pochłaniania słoiczków. Ja też bym jej dawała cały no ale...
Julka dostaje po pół słoika (ok.60ml) bo kur... :wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y: jak jej się potem ulewa tymi pomarańczowymi daniami to mnie po prostu krew zalewa!!! :wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:
Więc czasem nie daje jej wcale słoika tylko Misiowy ogródek.
Jak sobie pomyślę że mi na spacerze uleje zupką to odechciewa mi się dawać.
Agatko a jak u Ciebie z tym ulewaniem???
U mnie co prawda dużo lepiej (bo nie muszę jej przebierać 6 razy dziennie, a czasem cały dzień w jednym ubranku się udaje) ale ulewa cały czas.

Chciałabym jej unormować grafik z jedzeniem, obiadek o stałych porach, ale nie daję rady...
:no::no::no::no::no::no::no::no:

Pryzybela ja ostatnio widziałam jakis soczek dla niemowląt chyba od 5 miesiąca jabłko z miętą :szok: aż się zdziwiłam. Czyli widocznie w jakimś rozcieńczeniu można.

Hmm, muszę się przyznać, że Młody dostał miętę już w 2 tygodniu życia i bardzo Mu posmakowała. Miał problem z brzuszkiem i gazami, a po wypiciu mięty od razu przeszło.

reklama
Dzieki dziewczynki ! Popytalabym swoja lekarke, ale tutaj lepiej sie nie przyznawac, ze cos sie podaje dziecku oprocz cyca przed ukonczeniem 6 miesiaca;-)
A fakt, ze ja miete uwielbiam i cala ciaze tez czesto pilam, wiec mysle, ze w malych ilosciach, rozcienczona i bez cukru nie powinna zaszkodzic:)
Paula, no to wspolczuje z tym ulewaniem, bo u nas to sporadyczne i po samym mleku to nie katastrofa, ale moze niedlugo Julcia z tego wyrosnie:tak:

Chyba tez musze z tymi flipsami sprobowac skoro grudniowe bobasy tak zachwalaja:)

Do góry