reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Norma glukozy we krwi

reklama
Ja się jeszcze dla pewności umawiałam z diabetologiem i usłyszałam, że na początku ciąży często są wahania cukru, bo hormony szaleją. Że jeśli krzywa wyszła już ok, to nie ma problemu 🤷‍♀️
Narazie mimo wszystko będę patrzeć vo jem i zero słodkiego.
Powtórzę glukoze w przyszłym tygodniu i pokaże lekarzowi dwa wyniki

Narazie mimo wszystko będę patrzeć vo jem i zero słodkiego.
Powtórzę glukoze w przyszłym tygodniu i pokaże lekarzowi dwa wyniki
A co to znaczy "zero słodkiego"? Bo to też może być pułapka. Nie powinno się rezygnować np. z owoców. Ani też całkowicie z ryżu, pieczywa czy na dodatek zupy! Trzeba wybierać produkty o niskim IG, a poza tym sprawdzać u siebie, jaki jest poziom cukru po danym posiłku. Produkt produktowi nierówny. Ja np. jadłam regularnie razowe tortille, chleb, makaron, gorzką czekoladę, ryż brązowy i basmati.

Wiem dlatego oprócz słodyczy będę patrzeć co jem .

No tylko, że idąc na badanie "na diecie" defakto nie pokazujesz jak jest naprawdę. A nie mając codziennej kontroli gleukometru, szczególnie pod koniec ciąży cukier może skakać. Dużo dziewczyny przechodzi wtedy na insulinę. Nie wiem czy to jest do końca mądre biorąc pod uwagę, że nieleczona cukrzyca ma skutki i dla dziecka i dla matki.

Przechwytywanie.JPG

Czyli wraz wyszła cukrzyca ciazowa ?

Weszłam w mój portal pacjenta - pierwszy wynik na czczo 84
Obciążenie, zrobione niestety w silnym stresie - 92,7 (po 1h - 129,20, po 2h - 103,10)

Tak, po skierowaniu na test obciążenia, cukier na czczo wyszedł lekko ponad 92 i każdy z moich trzech lekarzy uznał, że zgodnie z aktualnymi wytycznymi jest to cukrzyca i nie ma opcji tego nagiąć (mimo, tego że wcześniej cukier był w normie). Żadne moje tłumaczenia, idealne cukry przez całą ciążę nic nie zmieniły. Ba w 28tc pozwoliłam sobie zrobić "test" czyli przez ok. 2-3 tygodnie nie tylko nie stosowałam diety, ale zrobiłam sobie cheat meal całkowity, jadłam śmieciowo, masę słodyczy. Jedynie mój stan psychiczny wrócił do normy.
Wyniki były takie: 83,80 (po 1h - 132,30, po 2h - 105,60) ale oczywiście nikt ich nie respektował, w ogóle była drama po co znowu robiłam badania.

Także na moim przykładzie generalnie widać, że w badaniu wychodzi silny stres (ale to taki po którym masz myśli samobójcze, a nie że wypijesz meliskę i jest spoko).

Oczywiście sporo przepłakałam, oczywiście w mojej sytuacji nie pomogło mi to, oczywiście musiałam przez to urodzić synka w słabym terminie, ale no było jak było - w sumie dieta niskie IG jest generalnie zdrowa dla każdego. W moim przypadku jeszcze dodatkowo skutkowało to tym, że schudłam ok 15kg więc jak ktoś nie chce za dużo przytyć to spoko opcja.

Poza tym no cukrzyca ciążowa zwiększać może ryzyko występowania wielu powikłań. Należą do nich m.in. większe ryzyko poronień, występowania wad wrodzonych, nadmiernego wzrastania płodu, obumarcia płodu, powikłań okołoporodowych, a także występowania hipoglikemii u noworodka.

reklama
Infekcja (przeziębienie) też podnosi wyniki cukru i wtedy rzeczywiscie można by uznać wynik za niewiarygodny.

@Angelika2497 Dieta z niskim IG jest zdrowa, więc spoko, możesz ją stosować bez diagnozy. Ale czy będzie Ci łatwo zrezygnować z pewnych potraw np. światecznych, jesli nie będziesz pewna, czy masz cukrzycę? Z diagnoza masz możliwość dostania sensora, zbierającego dane 24 h na dobę, lub refundację pasków do glukometru. Mierzenie cukru po posiłkach "poza systemem ochrony zdrowia", tzn. pelnoplatnie, wcale nie jest tanie. Także z jednej strony życzę Ci, żeby kolejne wyniki badania glukozy były u Ciebie prawidłowe, a jednocześnie, żebyś nic nie przegapiła.

Do góry