Czyli wraz wyszła cukrzyca ciazowa ?
Weszłam w mój portal pacjenta - pierwszy wynik na czczo 84
Obciążenie, zrobione niestety w silnym stresie - 92,7 (po 1h - 129,20, po 2h - 103,10)
Tak, po skierowaniu na test obciążenia, cukier na czczo wyszedł lekko ponad 92 i każdy z moich trzech lekarzy uznał, że zgodnie z aktualnymi wytycznymi jest to cukrzyca i nie ma opcji tego nagiąć (mimo, tego że wcześniej cukier był w normie). Żadne moje tłumaczenia, idealne cukry przez całą ciążę nic nie zmieniły. Ba w 28tc pozwoliłam sobie zrobić "test" czyli przez ok. 2-3 tygodnie nie tylko nie stosowałam diety, ale zrobiłam sobie cheat meal całkowity, jadłam śmieciowo, masę słodyczy. Jedynie mój stan psychiczny wrócił do normy.
Wyniki były takie: 83,80 (po 1h - 132,30, po 2h - 105,60) ale oczywiście nikt ich nie respektował, w ogóle była drama po co znowu robiłam badania.
Także na moim przykładzie generalnie widać, że w badaniu wychodzi silny stres (ale to taki po którym masz myśli samobójcze, a nie że wypijesz meliskę i jest spoko).
Oczywiście sporo przepłakałam, oczywiście w mojej sytuacji nie pomogło mi to, oczywiście musiałam przez to urodzić synka w słabym terminie, ale no było jak było - w sumie dieta niskie IG jest generalnie zdrowa dla każdego. W moim przypadku jeszcze dodatkowo skutkowało to tym, że schudłam ok 15kg więc jak ktoś nie chce za dużo przytyć to spoko opcja.
Poza tym no cukrzyca ciążowa zwiększać może ryzyko występowania wielu powikłań. Należą do nich m.in. większe ryzyko poronień, występowania wad wrodzonych, nadmiernego wzrastania płodu, obumarcia płodu, powikłań okołoporodowych, a także występowania hipoglikemii u noworodka.