reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Norma glukozy we krwi

reklama
Podobno są lekarze, którzy od razu stwierdzają cukrzycę ciążową. Najczęściej chyba jednak dają skierowanie na krzywą 🤔

U mnie akurat było inaczej - badanie w 8tc wyszło w normie 84, ale lekarz dał skierowanie na krzywą przez otyłość w wywiadzie i tam to 92.6 - prawdopodobnie przez złą higienę badania ale cóż 🤷‍♀️ wynik był święty

Tu jest rozpiska z Medycyny Praktycznej wg standardów z 2023. Nie wiem, czy były zmiany w 2024.
1000000140.png

U mnie wystarczyły dwa wyniki glukozy na czczo powyżej normy (jedno 95 i drugie 97) i bez krzywej mam stwierdzoną cukrzycę ciążową.

W rozpoznaniu mam wpisane, że "cukrzycę stwierdzono po wykonaniu dwóch niezależnych badań glukozy na czczo".

reklama
Do góry