reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nocnik

@witch84 masz rację, dziecko musi wiedzieć że swoje potrzeby załatwia się do nocnika. Takie sadzanie co chwilę żeby złapać siusiu/kupę to nic innego jak tresowanie z nauką nie ma nic wspólnego.

reklama
Zdecydowanie za wcześniej. Na nocnik siadał tylko po to żeby sobie posiedzieć a i tak siusiu robił jak wstał. Ok 2 roku zaczęliśmy na nowo i na początku dalej buntował się ale bez problemu zaczął sikać do nocnika. Z pieluchy zrezygnowaliśmy jak tylko pierwszej nocy była sucha ale jakoś nie długo po nocniku

Bo tylko opisane początki nauki. A nie całość . Na początku się wysadzalo na nocnik a teraz już bez problemu

Myślę, że każda matka wyczuje moment kiedy jej dziecko będzie gotowe na nocnik i kontrolowanie swoich potrzeb fizjologicznych. Ośmiomiesięczne dziecko nie jest fizycznie w stanie nad tym zapanować. I dawanie cukierków za siusiu na nocnik tez nie jest dobrym pomysłem. Uczy złych nawyków. Czasami poczekać kilka miesięcy dłużej na to aż dziecko samo skuma o co kaman. Mój synek miał dwa latka, był marzec a on dostał ospę, więc i tak byliśmy uziemieni w domu. Stwierdziłam, że spróbuje ściągnąć pieluchę i zobaczymy, bez żadnego parcia. I się udało. Gdyby nie to bym próbowała w wakacje jak się robi ciepło.
Teraz jest najlepszy okres na to aby ściągnąć pampka i puścić dziecko w samych majtkach :)

Wysłane z iPhone za pomocą Forum BabyBoom

Do góry