reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Niskie AMH

W takim wypadku jesli reszta hormonow w normie to na Twoim miejscu wyrzucilabym z glowy mysl o AMH zeby sie nie nakrecac. Wiem sama po sobie, ze to trudne zeby o tym nie myslec. U Ciebie nie hest źle az tak zeby sie zalamywac. Trzymac za Cb kciuki, musimy byc dobrej mysli.❤️. Ja rez zamierzam powtorzyc wyniki. Zobaczymy. A jak u Cb z miesiaczkami? Co ile dni i czy skape obfite? Mnuemartwi ze cykl mi sie skraca na 24-25dni. Krwawienia słabe. I boje sie ze ma to zwiazek z niskim AMH u mnie.
.
U mnie cały czas tak samo, 28 dni, nigdy nie miałam obfitych. Nie mialam teraz owulacji na monitoringu( co niby jest normalne) i dostałam tabletki Lamette, po nich przechył pękł mi dużo wcześniej i w tym miesiącu powinnam mieć 3 dni wcześniej( choć nie ukrywam ze mam nadziej ze nie dostanę wgl 😂) a twój wyniki pozostałe jak ?

reklama
U mnie amh było wyższe, 0.95, wtedy 31 lat, natomiast inne hormony rozwalone na maksa, bardzo niski poziom estradiolu, który lekarze w połączeniu z niską rezerwą interpretowali jako zbliżającą się menopauzę. Zaszłam w ciążę w pierwszym możliwym cyklu (wcześniej po prostu nie miałam okresu i owulacji z uwagi na sporą niedowagę). Dodam, że partner w wieku 46 lat.
Również nie dawano mi większych szans, sugerowano ivf jak najszybciej.
A, i jeszcze owulacja była wtedy w 32 dc🙃. Różnie bywa, samo amh to tylko informacja, a nie diagnoza o kiepskiej płodności, liczy się jakość komórek jajowych, można mieć wysokie amh i spore problemy z zajściem/ utrzymaniem ciąży.

Ja mam 34 lata i w sierpniu AMH 0.41
Lekarz kazał powtórzyć w innym laboratorium (synevo Kraków) i trzy tygodnie później (!) było 1.1
Więc tak, AMH może skakać i dobrze jest powtórzyć (choć wiem, że badanie drogie). I tak, to może być błąd oznaczenia, ale pamiętajcie, że o samym AMH niewiele jeszcze wiemy i tego znacznika używa się dopiero od 10 lat. Stale ukazują się nowe artykuły, ostatnio o tym, że nie jest to poziom tak ważny, jak się na początku wydawało. Lekarz powiedział mi też, że może w cyklu nieznacznie fluktuować. I na pewno można je poprawić dietą, zwłaszcza we względnie młodym wieku i jeśli jest jakaś medyczna przyczyna niskiego wyniku

Ostatnia edycja:
Hej dziewczyny ;) moje amh 0,5 wiek 33 lata -lekarka nie dała mi innej nadziei jak tylko invitro (którego się panicznie boję) - podjęłam próbę inseminacji ( przy stymulacji ) i dziś po 15dniach zrobiłam 3 testy - wszystkie pozytywne - za 3tyg USG żeby wszystko potwierdzić ;) siedzę również dużo na amerykańskich forach -i zwłaszcza osoby z niską rezerwą wybierają Iui - jest większa szansa na powodzenie i napewno mniej bolesna :)

U mnie cały czas tak samo, 28 dni, nigdy nie miałam obfitych. Nie mialam teraz owulacji na monitoringu( co niby jest normalne) i dostałam tabletki Lamette, po nich przechył pękł mi dużo wcześniej i w tym miesiącu powinnam mieć 3 dni wcześniej( choć nie ukrywam ze mam nadziej ze nie dostanę wgl 😂) a twój wyniki pozostałe jak ?
Na ten moment wszystkie wyniki ok. Tylko mnie to amh 1.13 nadal martwi.

Do góry