reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Niepewna praca

Witam. Cały czas się zastanawiam jak będzie z moją pracą. Umowa kończy mi się 28 listopada. Wyliczyłam, że w tym czasie będę w 11 tygodniu ciąży i nie wiem czy mi przedluza umowę, czy jest to już okres ochronny, czy muszę byc w 3 miesiącu i dopiero wtedy istnieje taka możliwość. Akurat nastał taki czas, że mają nie przedluzyc umów wielu ludziom i nie wiem jak sie do tego odnosi kodeks pracy. Pomocy!

reklama
To temat wałkowany już wielokrotnie. Umowa o pracę zawarta na czas określony nie zostanie przedłużona do dnia porodu, jeśli została zawarta na okres nieprzekraczający miesiąca bądź której rozwiązanie nastąpiłoby przed upływem trzeciego miesiąca ciąży (datę liczymy od ostatniej miesiączki). Podsumowując: od dobrej woli pracodawcy zależy czy ci przedłuży czy nie. W przyszłym roku prawdopodobnie będzie już można zwolnić kobietę w ciąży, więc nie będzie już takich problemów.

Witam. Cały czas się zastanawiam jak będzie z moją pracą. Umowa kończy mi się 28 listopada. Wyliczyłam, że w tym czasie będę w 11 tygodniu ciąży i nie wiem czy mi przedluza umowę, czy jest to już okres ochronny, czy muszę byc w 3 miesiącu i dopiero wtedy istnieje taka możliwość. Akurat nastał taki czas, że mają nie przedluzyc umów wielu ludziom i nie wiem jak sie do tego odnosi kodeks pracy. Pomocy!
jakdo dobrze pamietam sprzed wielu lat powinni ci przedłużyć umowę do dnia porodu..kartę ciąży masz! tym bardziej jeśli firma dalej będzie presferować choć z mniejszą liczbą pracownikow

To temat wałkowany już wielokrotnie. Umowa o pracę zawarta na czas określony nie zostanie przedłużona do dnia porodu, jeśli została zawarta na okres nieprzekraczający miesiąca bądź której rozwiązanie nastąpiłoby przed upływem trzeciego miesiąca ciąży (datę liczymy od ostatniej miesiączki). Podsumowując: od dobrej woli pracodawcy zależy czy ci przedłuży czy nie. W przyszłym roku prawdopodobnie będzie już można zwolnić kobietę w ciąży, więc nie będzie już takich problemów.
uuuu no to sie niezle dzieje

Powaznie wejdzie taka ustawa??? :/

Też slyszalam o tej ustawie, dlatego nie wiedziałam jak się do tego odnieść, jeszcze pytanie odnośnie tego czy do 3 miesiąca ciąży należy informować pracodawce o ciąży czy nie trzeba tego robić

Przedłużą Ci do dnia porodu. Poszperaj w necie a napewno znajdziesz

reklama
Projekt zawieszono, a z tym zwalnianiem też chodziło o dosyć specyficzne przypadki. Ale nie ma ponownie o tym mowy. Więc luz!
Projekt zawieszono, ale co będzie w przyszłym roku to się okaże. Prawdopodobnie zmieni się kodeks pracy choć prace nadal trwają: Według nowego Kodeksu Pracy zwolnienie kobiet w ciąży będzie jednak mogło nastąpić jedynie za zgodą Państwowej Inspekcji Pracy. Obecne przepisy całkowicie zabraniają wypowiedzenia umowy o pracę pracownicom w ciąży.

Do góry