reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Niemowle domaga sie jedzenia "dorosłych"

Wpisz sobie w YT "blw 6 months" i się oswoisz z dzieckiem jedzącym w ten sposób.
Moje dziecko od 6 miesiąca było na BLW i jadło wszystko to co my (z tym że my weganie)

reklama
A dlaczego nie, chrupki kukurydziane lub kukurydziano jaglanej, te duże, są o tyle fajne, że ugryzie sama a w razie czego się rozpuści.

Ponieważ chrupki kukurydziane nie mają żadnych wartości odżywczych i mocno oblepiają dziąsła/zęby.
Do tego są zapychaczem wiec uczą złych nawyków jedzeniowych - a to jest problem na przyszłość tzw. bomba z opóźnionym zapłonem która wybucha jak dziecko jest nastolatkiem

w miarę jeśli chodzi o Europę może minimalne różnice w Hiszpanii np takim super daniem polecanym dla dzieci na sam początek to banan z pomarańczą u nas taka typowa rzeczą co jest już od wieków to marchew jabłko

To bardziej kwestia historyczna.
Kiedyś w Polsce nie było bananów ale były marchewki i jabłka. Teraz nie ma żadnych przeciwwskazań, żeby nie zacząć od bananów jak ktoś ma taka ochotę. Tyle tylko, ze banany zatwardzaja…

To bardziej kwestia historyczna.
Kiedyś w Polsce nie było bananów ale były marchewki i jabłka. Teraz nie ma żadnych przeciwwskazań, żeby nie zacząć od bananów jak ktoś ma taka ochotę. Tyle tylko, ze banany zatwardzaja…
nie to bardziej kwestia tego że rzeczy z naszego rynku możemy pozyskać nie aż tak mocno pryskane jak te co są przeznaczane na eksport i mamy je po prostu lepszej jakości

No właśnie mi dojście do mięsa zajęło kilka miesięcy bo jakos gryzie mi się podanie jednego dnia gotowanej marchewki a następnego kawałka kurczaka.
Zreszta tu nie ma się co spieszyć. Rozszerzanie diety to proces a nie jednorazowe zadanie.
Ja mięso podałam od razu. Rozszerzałam dietę metodą BLW, mały chętnie jadł. Jeszcze nie słyszałam o alergii na mięso, więc czemu zwlekać? Dawałam z warzywami i na początku tylko kotlety zjadał 😅 trzeba podawać posiłki bogate w żelazo. Teraz mały ma 20 miesięcy i z talerza wyjada same warzywa, a mięso zje może raz na tydzień, może nie...

Ponieważ chrupki kukurydziane nie mają żadnych wartości odżywczych i mocno oblepiają dziąsła/zęby.
Do tego są zapychaczem wiec uczą złych nawyków jedzeniowych - a to jest problem na przyszłość tzw. bomba z opóźnionym zapłonem która wybucha jak dziecko jest nastolatkiem

Chrupek nie jest posiłkiem. Znam dzieci z domów z dobrymi nawykami, które w wieku nastu lat poznały fast food. I niestety dobre nawyki nie wystarczyły. Nie demonizujmy od razu wszystkiego

Chrupek nie jest posiłkiem. Znam dzieci z domów z dobrymi nawykami, które w wieku nastu lat poznały fast food. I niestety dobre nawyki nie wystarczyły. Nie demonizujmy od razu wszystkiego

6-7 miesięczne dziecko nie potrzebuje przegryzek między posiłkami. Poza tym naprawdę rób jak chcesz. Zapytałaś czemu chrupek jest zły to ja zgodnie z wiedzą medyczną odpowiedziałam. To już wola Twoja czy autorki co z tym zrobisz. Ja znam swoje dzieci i dzieci znajomych i nam dobre nawyki i super kontakt z dziećmi wystarcza

reklama
Ja mięso podałam od razu. Rozszerzałam dietę metodą BLW, mały chętnie jadł. Jeszcze nie słyszałam o alergii na mięso, więc czemu zwlekać? Dawałam z warzywami i na początku tylko kotlety zjadał 😅 trzeba podawać posiłki bogate w żelazo. Teraz mały ma 20 miesięcy i z talerza wyjada same warzywa, a mięso zje może raz na tydzień, może nie...
A jak takie kotleciki z miesem i warzywami zrobic?

Do góry