Lady Loka
Fanka BB :)
Łatwo mówić, ze 3hJeśli Podajesz mleko i za godzinę dajesz śniadanie to dziecko nie zje, bo nie jest głodne. @Lady Loka dobrze mówi. Proszę zacząć od normalnego jedzenia. A jak dziecko nie zje za dużo, to dostanie butle, ale połowę mniej. Pomiędzy posiłkami dobrze jest wprowadzić już normalne picie i uczyć picia z kubeczka. Może być bidon. Przerwy między posiłkami powinny wynosić co najmniej 3 h. Jeśli będzie przekąska, na przykład kawałek jabłka, to też powoduje, że dziecko syci. O tych wszystkich rzeczach trzeba pamiętać. I najlepiej powoli ustalać już stałe godziny posiłków. Najlepiej jak razem zasiądziecie do stołu. Tak, by dziecko współuczestniczyli w posiłku.
U nas jest jedzenie non stop od obiadu do kolacji. I to tez jest ok przy niejadku, moim zdaniem. Bo niby zabieram po prostu przekąskę na spacer popołudniu, ale zjedzenie jej zajmuje trochę czasu i tak sobie dziubie wtedy, kiedy chce. Tyle, że ja wyeliminowalam przy tym zapychacze typu chrupki kukurydziane czy ciastka. Upycham mu tyle w jednym placku, ze wiem, ze jednym sobie poje. Tak samo obiady, jak robię pulpeta, to od razu z warzywem w środku i wtedy jak mi nie zje za duzo, to wiem, ze i tal bylo to wartościowe.
Nam bardzo siadło własnie jedzenie placuchów w trakcie spaceru albo na pikniku.
Dawaj dziecku okazje do jedzenia.