reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Niedroznosc jelit u noworodka

Już wcześniej pisałam jak to było u nas (córka też była operowana niecałą dobę po urodzeniu). Dzisiaj wszystko jest ok i zaraz kończy roczek. Je wszystko i po operacji z dolegliwości została tylko blizna na brzuszku. Z tego co mówili mi chirurdzy to dużo zależy od tego co było przyczyną niedrożności i w jakim stanie są jelita (np. czy nie doszło do ich martwicy). U nas przyczyną była wada wrodzona - niedokonany zwrot jelit i doszło do skrętu jelit. Przez to, że operacja była wykonana szybko nie doszło do martwicy jelit, nie trzeba było robić stomii (chociaż u takiego maleństwa stomia jest tylko na jakiś czas) i skończyło się na jednej operacji. Wada wyszła dopiero podczas operacji wcześniej nie było wiadomo co jest przyczyną niedrożności. Córeczka teraz jest zdrowa i super się rozwija. Jakby ktoś mi rok temu powiedział, że tak będzie to bym w to nie uwierzyła. Po operacji niestety walczyliśmy z kolkami, ulewaniami itp. Wolniej niż inne dzieci przybierała na wadze ale wszystko w końcu się wyrównało. Pozdrawiam i życzę dużo siły i zdrówka dla Pani i Malucha.
Jak długo córeczka była w szpitalu?

reklama
Proszę o informację W którym tydodniu urodziła się coreczka? Mówili ile poszerzenia ma jelito w najgrubszym miejscu?
Dopiero teraz odpisuję bo dawno nie było mnie na forum. Moja córeczka urodziła się w 39 tygodniu ciąży - na ostatnim rutynowym usg w ciąży wyszło, że ma powiększony żołądek ale nie było wiadomo jaka jest przyczyna. Miała operację w pierwszej dobie życia. Dopiero podczas operacji okazało się, że miała skręt jelit. Nie miałam informacji o poszerzeniach w jelitach u niej. Później była na OIOMie kilka dni a następnie na chirurgii dziecięcej (łącznie około 10 dni w szpitalu). Teraz ma roczek i 4 miesiące i wszystko jest w porządku :)

Dzień dobry, ja urodziłam synka w w33+0 z niedrożnością na poziomie jelita czczego - nawet tam były 3 odcinki. Niedokonany zwrot jelit również. Było bardzo ciężko przez pierwsze 1.5 roku - prawdopodobnie przez ilość antybiotyków miał nietolerancję/ alergię. Obecnie została nam tylko alergia/ nietolerancja surowego mleka np w lodach. Dziś 5 lat a dokładnie skończył 03.08. Jest ok, ale musieliśmy też chodzić na fizjo - rana była rozległa. Jak coś to piszcie z pytaniami - chętnie odp

Dzień dobry, ja urodziłam synka w w33+0 z niedrożnością na poziomie jelita czczego - nawet tam były 3 odcinki. Niedokonany zwrot jelit również. Było bardzo ciężko przez pierwsze 1.5 roku - prawdopodobnie przez ilość antybiotyków miał nietolerancję/ alergię. Obecnie została nam tylko alergia/ nietolerancja surowego mleka np w lodach. Dziś 5 lat a dokładnie skończył 03.08. Jest ok, ale musieliśmy też chodzić na fizjo - rana była rozległa. Jak coś to piszcie z pytaniami - chętnie odp
Właśnie zapomniałam napisać, że u mojej córki też wystąpiła alergia na białko mleka krowiego i przez to korzystałyśmy z pomocy gastrologa dziecięcego. Obecnie córka całkiem nieźle toleruje mleko (też nie podaję surowego) ale widać, że jakby ciężej je trawi. Również byłyśmy na kilku wizytach u fizjoterapeuty bo warto, żeby ktoś miał na oku bliznę ale obecnie nie potrzebna jest fizjoterapia. Pozdrawiam! :)

Do góry