reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nie śpimy, wrzeszczymy 🙈

A poza tym ma staly schemat każdego dnia, w sensie drzemek i pobudek rano?

Po tym co piszesz to myślę o skoku, czy tam rozwoju układu nerwowego i nie tylko.
Ma :) jedna drzemka o 12, wstajemy codziennie o podobnej porze, bo musimy rano się wyzbierać do pracy.

na skok by to tyle trwało? Też tak myslalam, ale to się ciągnie i ciągnie.

reklama
Ma :) jedna drzemka o 12, wstajemy codziennie o podobnej porze, bo musimy rano się wyzbierać do pracy.

na skok by to tyle trwało? Też tak myslalam, ale to się ciągnie i ciągnie.
No to nie mam już pomysłu, jeśli ma staly schemat w ciągu dnia...🤔a jeśli jest po takiej nocy zadowolony, to już tym bardziej, nie wskazuje na jakieś problemy zdrowotne moim zdaniem.

Skok to jedno, ale jeszcze niedojrzałość układu nerwowego.

A czy był okres w ciągu tego 1,5 roku że spał dobrze i dłużej w nocy?

No to nie mam już pomysłu, jeśli ma staly schemat w ciągu dnia...🤔a jeśli jest po takiej nocy zadowolony, to już tym bardziej, nie wskazuje na jakieś problemy zdrowotne moim zdaniem.

Skok to jedno, ale jeszcze niedojrzałość układu nerwowego.

A czy był okres w ciągu tego 1,5 roku że spał dobrze i dłużej w nocy?
Pewnie. On zawsze spał dobrze. Czasem miał problemy z zaśnięciem, ale odstępy między pobudkami zawsze wynosiły te 3-4h.

Teraz też jest tak, ze czasem się zdarzy lepsza noc, ale jest ich mało. Albo są takie połowiczne.
Dzisiaj spał ladnie od 2 do 5:30. Ale między 21 a 24 obudził się 4x 🙈
Lulam, odkladam i po 5min on się czasami już wybudza. I wtedy faktycznie jest zły. Czasem mam wrażenie, że on chce spać, ale coś mu przeszkadza i dlatego zwalam winę na zęby.

Pewnie. On zawsze spał dobrze. Czasem miał problemy z zaśnięciem, ale odstępy między pobudkami zawsze wynosiły te 3-4h.

Teraz też jest tak, ze czasem się zdarzy lepsza noc, ale jest ich mało. Albo są takie połowiczne.
Dzisiaj spał ladnie od 2 do 5:30. Ale między 21 a 24 obudził się 4x 🙈
Lulam, odkladam i po 5min on się czasami już wybudza. I wtedy faktycznie jest zły. Czasem mam wrażenie, że on chce spać, ale coś mu przeszkadza i dlatego zwalam winę na zęby.
Mogą być zęby, ale niedojrzałość układu nerwowego też. Czytaj, jak nie wiedziałam na co zwalić, to właśnie na to. I tak jak mówię, to jakoś przeszlo. Może daleko do ideału, ale.
Koleżanka mi kiedyś na pocieszenie powiedziała, że z jej obserwacji swojego dziecka plus dzieci znajomych czy w rodzinie wynika, że tak do 2, 2,5 lub 3 lat takie problemy są ze spaniem.

A jeszcze ci opowiem coś takiego. U nas jest w miarę staly schemat, ale często się to sypie. Raz zaśnie wieczorem o 19, raz po 20, raz później nawet o 22... I jeszcze hasa po łóżku.
Są dni, że jest regularnie tak samo, to za parę dni znów coś inaczej. Niby budzi się np o tej samej porze, a któregoś dnia nagle pobudka 5:20 (gdzie zwykle ok 7), książeczki, zabawki, hasanie... 🤦‍♀️a jak się domyślasz, przez tyle czasu (21 mies) to już mamy opracowany rytuał, plan itd. Wszystko robimy dokładnie tak samo plus minus.

Ostatnia edycja:
reklama
Wiesz co, myslałam o tym, ale problem jest taki, że on syropu nie weźmie 🙈 musialabym mu zaladowac czopek. A załadowanie czopka kończy się tym, że potem przez 3 dni nie daje sobie zmienić pampersa, bo ma uraz 😂😂😂 poza tym po ostatnim szczepieniu dostał profilaktycznie i były tak samo pobudki.
Niestety jest niesmoczkowy totalnie, bo tak to moze by smoczka miał na spanie i jakoś by to poszlo, ale teraz to już go nie będe uczyć.

W ciągu dnia jest super! Szczęśliwe dziecko, bawi się chętnie, biega, tuli się, nie widać, zeby cos go bolało.
A Nurofen próbowałas? Nurofen nie ma takiego gorzkiego smaku, daje się go zdecydowanie mniej. Mój syn już dawno odmówił paracetalemolu- zaciskał zęby. A na Nurofen krzyczy mniam mniam i chce więcej 🤪
Ale na lepszy sen nie działa. Tzn po nurofenie nie budzi się co 40 minut tylko co 2h, ale nie o ten efekt ci chodzi?
Zresztą Nurofen działa przeciwzapalnie, a paracetamol nie. Więc przy zębach bardziej wskazany jest Nurofen.

Do góry