reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

nauka chodzenia, pierwsze kroczki

Zgadzam się, że każde dziecko rozwija się indywidualnie i to nie jest tak, że wszystkie muszą coś robić w danym miesiącu życia. Dla przykładu powiem, że moja córka jak miała 8 m-cy zaczęła chodzić ( oczywiście trzeba ją było trzymać za rączki), a syn ma już 7 m-cy i nawet nie chce mu się na nóżkach stać.:dry: Nie przejmuj się, a jeśli naprawdę się tym martwisz to porozmawiaj z pediatrą.

reklama
Moja Hania zaczęła raczkować w 8 miesiącu i dopiero jak miała 13 miesięcy postanowiła poznawać świat na dwóch nóżkach :happy:. Każde dziecko ma inne tempo...

Ja również popieram nie poganianie dziecka - wszystko w swoim tempie z jednym ale....

niepokój rodziców jest jak najbardziej wskazaniem do wizyty u lekarza (oczwiście nie na ostrym dyżurze;-)). Jeśli bardzo martwisz się - nie zawachaj się powiedzieć o tym pediatrze (ech, najlepiej dobremu pediatrze).

Dziękujemy bardzo za odpowiedzi,na pewno nie będziemy się martwic,choc Antos ma stwierdzone zmniejszone napięcie mięśni ale walczymy...do tego 2 tyg temu miał zaplenie gardła,potem ucha a dziś znowu 38.7.Tym razem chyba zęby,podobno ida na potegę:) No nic,walczymy dalej i bardzo dziekujemy za miłe pocieszenia:)

Witajcie:)napiszcie mi prosze czy wsze dzieciaczki juz chodza,oczywiscie chodzi mi o te ktore skonczyly juz roczek:)moj synek ma 13 miesiecy i jescze nie chodzi tzn.chodzi gdy sie go trzyma za reke albo jak sie trzyma czegos,mebli lozka itp.Czytalam ze nie powinno sie prowadzac za raczki dziecka bo to spowalnia jego nauke.moze macie jakies pomysly jak zachecic dziecko zeby zaczelo chodzic?

ALA_OLI - jesli mala rozwija sie prawidlowo pod innym wzgledami to mysle ze nie powinnas sie martwic....Ponoc dzieci maja czas na samodzielne chodzonie az do 18 m-ca :confused:
Moj Kuba chodzi przy meblach od 7 m-ca, pierwsze kroczki byly w wieku 8,5 m-ca a samodzielne chodzenie od 9 m-ca......
Jak widac bywa przeroznie.......ale kazde dziecko rozwija sie swoim tempem....
Wiem, ze bardzo wyczekujemy wszelkich postepow w rozwoju naszych maluszkow, zamartwiamy sie itd....Ale mysle, ze nie nalezy probowac przyspieszac.....jak przyjdzie pora to zacznie chodzic :tak:
Mozesz probowac np zachecac go jakas zabawka czy jakims ciekawym przedmiotem - pokazujac go z miejsca gdzie nie przyjdzie trzymajac sie mebli, ale w miare bliskiego zeby nie przerazila go odleglosc.....
Nie martw sie...niebawem napewno ruszy do przodu...;-)

ala_oli

posluchaj moj Dawid pierwsze kroczki postawil tuz przed urodzinami... potem mu sie odwidzialo i miesiac nie chodzil. Nagle... dokladnie w ta niedziele, kupilismy mu namiot z pilkami, ktory ustawilismy w najbardziej nie wlasciwym miejscu pokoju... poprostu sie o niego potykalismy... mlody w srodku uszczesliwony nie daje sie wyciagnac. Wzielismy pudlo by wrzucic spowrotem pilki i przeniesc namiot... nagle mlody bierze dwie pilki i wstaje i idzie... wrzuca pilki do pudla i idzie po nastepne i jeszcze raz i jeszcze raz... my siedzimy jak zaczarowani. Przesunelismy pudla o dwa metry, a on dalej i dalej... Dzis biegal po calym domu...

Moze to sposob dac dzicku cos w lapki i niech pokarze co potrafi.... powodzenia i nic sie nie martw!!!!

Witajcie:)napiszcie mi prosze czy wsze dzieciaczki juz chodza,oczywiscie chodzi mi o te ktore skonczyly juz roczek:)moj synek ma 13 miesiecy i jescze nie chodzi tzn.chodzi gdy sie go trzyma za reke albo jak sie trzyma czegos,mebli lozka itp.Czytalam ze nie powinno sie prowadzac za raczki dziecka bo to spowalnia jego nauke.moze macie jakies pomysly jak zachecic dziecko zeby zaczelo chodzic?
Moj ma 15 i nie chodzi sam.Wczoraj zrobil pierwsze kroki samodzielne.To nie kwesta chyba niechodzenia a raczej braku odwagi.Moj probowal pare miesiecy temu i upadl tak jakos niefortunnie,widocznie zapadlo mu to w pamieci.
Nie martw sie,jak dziecko ma 16 miesiecy i nie chodzi to nalezy sie martwic.:tak:;-)

reklama
moja córa biega od 10 miesiaca sama, od 9 chodzi za ręke. Podobno dziewczynki chodzą szybciej. Ale tu nie ma norm. np zalezy od tego kiedy rodzice zaczęli ( moja ma po mnie 9m), ile czasu spedzala na brzuszku - to wzmacnia mięśnie, od charakterku,czy jest ciekawska, czy raczej spojnym dzieckiem, czasem tez mowa idzie pierwsza a kroczki pozniej. według WHO dzicko moze zaczac chodzic samo od 8 do 18 miesiąca. To duży rozrzut. Więc nie ma co panikować.

Do góry