ja ostatnio mam kolejny sposób, tym razem bardziej pomaga przy kaszlu i chorobach dróg oddechowych, ale ogólnie jest też dobry na wzmocnienie itp. podałam mi go moja ciocia gdy mój synuś miał problemy z ciągłym kaszlem który w ogóle nie przechodził ... wystarczy wymieszać w równych proporcjach kurkumę, cynamon i imbir (wszystko w proszku dostępne w każdym sklepie spożywczym) i pić codziennie z rana, mniej niż pół małej łyżeczki przygotowanego proszku zalewamy wrzątkiem (małą ilość bo gotowy "syrop" jest gorzki) i parzymy pod przykryciem, potem lekko studzimy i pijemy (bez fusów) i tak codziennie przez dwa tygodnie, potem jest tydzień przerwy i znów dwa tygodnie pijemy i znów tydzień przerwy i tak przez cały okres jesienno-zimowy ... ja osobiście dolewam odrobinę miodu do letniego wywaru bo jego smak jest mało atrakcyjny dla dziecka ;-) najważniejsze jednak że działa, po 3 dniach kaszel znikł i póki co nie wraca ;-)
Uwaga mamy małych astmatyków, podobno ta mikstura pomaga także przy astmach i doskonale oczyszcza oskrzela ;-)