reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

nasze zakupy

za to ja mam od którejś położnej info, że niedrapki muszą być bo pierwsze pazurki muszą się wytrzeć same i dopiero potem się je obcina. więc pewnie ile osób tyle teorii

reklama
no właśnie w DDTVN to widziałam :)
Wydaje mi się ze w szpitalu to niedrapki jeszcze bo maluch ma nieskoordynowane ruchy i łatwo sie podrapie.

Z resztą - idziemy w przyszłym tyg na szkołę rodzenia to tam moze nam powiedzą :)

Ewelina,Asteria-chyba właśnie o tym mówiła szwagierka:).O zaburzenie zmysłu dotyku. Gosia-jak w szkole coś o tym powiedzą, to od razu pisz:).Ja też nie mam jeszcze wyrobionego zdania,chyba wszystko wyjdzie w praniu:-).

Nam w szkole rodzenia mówili, żeby niedrapki zakładać w szpitalu, właśnie dlatego, ze dziecko może się podrapać, a w szpitalu nie należy maleństwu obcinać paznokci, ze względu na ryzyko zakażenia, w domu są bakterie, na które dziecko dostaje przeciwciała od matki. Ja obcinałam paznokcie zaraz po powrocie do domu, właśnie na śpiąco i już nie zakładałam niedrapek.

reklama
a ja Marcelkowi niedrapek w ogóle nie zakładałam. czasem sie podrapał ale nie jakoś tam do żywe krwi.

i co do teorii ze w szpitalu paznokci obcinać nie można to sie mogę zgodzić, i wtedy dla bezpieczeństwa jak to uważa zakładać te niedrapki, ale w domu to juz bym bez trzymała.
zaburza sie odczucia dotyku dziecka, i ja uważam ze grzanie dłoni mija sie z celem. w domu jest 20C i sami nie chodzimy w rękawiczkach.

Do góry