reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Nasze wizyty i zdjęcia USG :)

Kana161 badanie w katowicach kosztuje 300zł (ale mam nawet płytkę z filimikiem kilka minut i chyba z 15zdjęć ) do tego pobierali krew dosatkowo na test podwójny.
Co do NFZ wiesz u nas należy się na nfz 3 badania w czasie 9 mies w formacie 2D, a Szwecji gdzie wiadomo jak wspaniały jest socjal i kraj na jakim poziomie-nalżey się uwaga JEDNO badanie w czasie całej ciąży bezpłatnie!
a swoją drogą wsród moich znajomych nie znam osoby która prowadziłaby ciążę tylko na NFZ.

reklama
JUSTYNA, LENA gratuluje udanych wizyt:)
Ja tez już po kontroli. Będzie CHŁOPCZYK:-) Tak czułam i się sprawdziło, z dzidziusiem wszystko w porządku, wody płodowe nie odpływają. Tylko okazało sie że mam łożysko bocznie przodujące(chyba nie myle nazwy). trzeba obserwować, bo jest mozliwe ze jeszcze sie przesunie ku górze i bedzie wszystko ok. jeśli nie to konieczne bedzie cesarskie ciecie. Ale do lipca jeszcze daleko wiec mam nadzieje ze bedzie dobrze. poza tym odpoczywac i zero "przytulanek" martwie sie ale trzeba wierzyc lekarzowi,ze nie ma zagrozenia dla dziecka. Zdjęcia niestety nie mam. No i u mnie sprawdzila sie teoria z tetnem, mezus troszke markotny bo chciał Natasze ale sama widzialam "pisiorka" na usg. ja sie ciesze synus bedzie miał braciszka:-)

Ostatnia edycja:
Darenka - kolejny facecik na lipcówkach, super! Założymy drużynę piłkarską :-D Trzymaj się, do lipca dużo czasu, jeszcze się wszystko może zmienić na dobre.

gratuluję wszystkim udanych wizyt i dobrych wieści :tak:

justyna3003 w Szwecji w czasie ciąży przysługują 2 usg : w 10 tyg pierwsze usg pod kontem zespołu downa,[FONT=lucida grande, tahoma, verdana, arial, sans-serif]18 tyg drugie[/FONT][FONT=lucida grande, tahoma, verdana, arial, sans-serif] żeby wykluczyć roztrzep kręgosłupa wodogłowie i takie tam. No i w Sztokholmie możesz zrobić usg 3d ale ono jest wiadomo płatne. Jedno usg w ciąży było na pewno robione ale ok 5-6 lat temu ok 18 tyg. ciąży. [/FONT]

Bejbiszon moja przyjaciółka rodziła w zeszłym roku w lutym...miała jedno usg tam robione-jak była w Polsce to sobie robiła dodatkowo. Ponoć zależy to od miejsca zamieszkania czy jedno czy dwa usg tam przysługują-tak mi mówiła.

może miała jedno robione , bo nie wiedziała, że można zrobić drugie. podobno lekarze nie są tam chętni do robienia usg bo wierzą głęboko w to, że szkodzi to dziecku - więc automatycznie nie informują pacjentki o 2 usg. Moja przyjaciół urodziła 5 lat temu ( będzie w czerwcu) i miała własnie jedno usg, teraz jest w drugiej ciąży (termin na 17 sierpnia) i idzie już tym "nowym"trybem.

Ja chodzę tylko na NFZ a miałam już 5 razy robione usg :D w karcie ciąży nie mam ani jednego wpisanego, więc jeszcze 3 na bank będę miała :-D

Kana, Nineczka dzieki dziewczyny za miłe słowa:)
Z tym łożyskiem jest tak ze im młodsza ciąża tym wieksza mozliwosc ze wszystko sie unormuje. mam nadzieje ze na nastepnej wizycie bedzie juz dobrze, bo przed 20 tyg nie kaza sie martwic. łatwo powiedziec..:-(

reklama
Darenka gratuluję zdrowego Dzidziusia :-) kolejny chłop do forumowej kolekcji :-D a łożysko bardzo często przesuwa się do góry, więc nie przejmuj się, bo Twoje nerwy nic nie zmienią ;-) najwyżej unikniesz stękania przy porodzie sn :-D

Do góry