reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze wizyty i zdjecia usg

kasiadz z opisow poloznej i dziewczyn ktore tu rodzily sam porod jest ok :)
ale opieka 9 miesziecy przed - 2 USG, 2 razy krew i to wszystko. Mi nawet powiedzieli ze nie ma prywatnych ginekologow i laboratoriow -bo szukalam zeby sprawdzic szyjke i zrobic badania na tokso.

reklama
może 6 razy ale nie musisz się na to zgadzać :tak:
tak ale ponoć jak się nie zgodzisz i jej nie wpuścisz to ona ma obowiązek powiadomić odpowiednie instytucje. Zostało to zrobione głównie z myślą o rodzinach patologicznych które nie dbają o swoje dzieci w celu ich kontroli. Ostatnio u nas do szpitala trafił 3 miesięczny chłopiec zagłodzony. Okazało się że rodzice mają 6 innych małych dzieci i zapominali go karmić, położna przyszła tylko raz na wizyte a nie tyle razy ile powinna, i teraz zostało zgłoszone doniesienie do prokuratury przez szpital o niedopełnieniu obowiązków przez położną. Dziewczyna z sr pracuje w prokuraturze i nam opowiadała, opowiadała też ile toczy się postępowań przeciwko ginekologom i ilu ginekologom odebrali już prawo wykonywania zawodu, masakra jakaś

eeee kto Ci takich głupot nagadał :confused: jak wszystko jest OK z Tobą i dzieckiem to nie ma potrzeby, żeby położna przychodziła tyle razy tak mi mówiono na SR

a położna chyba sama powinna "wyczuć" czy jest w danej rodzinie potrzebna czy też nie a jak się robi coś na odwal to są efekty

u mnie to samo przy pierwszej ciąży nikt się nie pojawił :dry:

a prawda jest taka, że nikt się u Ciebie nie zjawi półki nie zgłosisz w przychodni dziecka ;-)

Miłka eee... u mnie połozna 6 razy powinna odwiedzić
A właśnie - kiedy powinno się wybrać położną?
Ati wiem o tym paciorkowcu... też mam mieć pobrany wymaz na następnej wizycie
w PL gdy zapisujesz się do jakiejś przychodni to z reguły wybierasz od razu położną spośród tych które pracują w tej przychodni, ale jeśli ona ci nie odpowiada możesz zmienić na inną, ja w tym roku zmieniałam :)
to ciekawe co piszecie, bo do mnie położna do domu ani razu nie zawitała, choć te 4 lata temu też ten obowiązek niby był.
nie wiem jak było kiedyś, wiem że jak moja siostra rodziła 3 lata temu to położna raz się do niej pofatygowała. A rozporządzenie zgodnie z którym obowiązują min. 4 wizyty weszło w życie w tym roku

do siostry położna przyszła raz czy dwa, to chyba zależy jak kto trafi..

pysia, ati gratuluję udanych wizyt! co do wymazu to ja miałam robiony i wyszły mi candidy jak kuźwa zwykle ;/ nie mam upławów więc nie leczę się ale lekarzowi zgłoszę w razie wu. aha i CRP mam 5,4 a norma jest do 5.

Ostatnia edycja:
A u mnie polozna byla kilka razy ze wzgledu na to ze mloda na poczatku slabo na wadze przybierala, wiec babka mi ja wazyla i nie musialam sie do poradni fatygowac, a poza tym zawsze mozna zasiegnac jakiejs porady, np dotyczacej karmienia, i tez wszystko na miejscu w domciu, wiec co to szkodzi taka pielegniarke nawet 6 razy przyjac w domu? (oczywiscie zakladajac ze jest to mila, kompetentna osoba z duza wiedza, a nie jakas "niedorobiona" ze tak brzydko powiem i wredna baba;-)
No i poza tym ta pielegniarka sprawdzala mi jak sie blizna goi po cc, a ze sie nie oszczedzalam, to mi sie lekko szew zaczal rozchodzic, wiec przylepila plasterkiem i pilnowala mnie troche zebym bardziej na siebie uwazala, a szczerze mowiac sama bym pewnie tego nie zauwazyla, bo bylam za bardzo zaaferowana mala:)

Takze sobie mysle, ze taka wizyta moze przebiegac w calkiem fajnej atmosferze i nie musi byc krepujaca, a wrecz bywa bardzo pomocna...

reklama
pryzybela calkiem niezla waga, moj syniu jak sie rodzil mial 2200 wiec twoj maluch moze dojsc do jakis 4 kg

polozne w DE przychodza 8 tyg po porodzie, najpierw codziennie potem rzadziej
sa to bardzo przyjemne wizyty, duzo pomaga, podpowiada, wazy malucha
mi szkoda ze wiecej dzieci nie planuje i sie ze swoja polozna nie spotkam, fajna babka

Do góry