reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze wizyty i zdjecia usg

Moja szyjka chyba była normalnej długości, jedynie ma tendencje do skracania więc nie panikuję mimo, że biorę Fenoterol.
A jak znosisz Fenoterol?

Aaaa no wlasnie moja ginka potwierdzila, ze mam wieeeelkie dziecko (po usg i pomiarach centymetrem macicy)

Hmmm... Co to znaczy 'wielkie'?

Ja się bardzo cieszyłam, że przed pierwszą ciążą zaszczepiłam się na żółtaczkę :confused2: z całym pechem co mi się wtedy przyplątał to jeszcze tylko tego by mi brakowało :baffled:

reklama
"Co kraj to obyczaj" jak to sie mówi :-D Ciąże takie same, a podejście medyczne takie rózne. To chyba mnie nigdy nie przestanie zadziwiać.

Icarium, wg szacunkow to sie dziecie w granicach normy miesci (biorac pod uwage ze trudno u mnie okreslic dokladny wiek ciazy) W kazdym razie z pomiarow to wyglada nawet na 33 tydzien(!) a faktycznie jakis 31 minal i dzidziol juz 2kg przekroczyl...
Ale jakby nie bylo sn rodzic nie bede, wiec sie nie namecze, a i tak wole zeby maluch byl dorodny niz jakies chucherko.... Zwlaszcza ze corcia sie urodzila z waga 3800 i tutaj tez uszla za kolosa;)

Ciekawe ile mój didiuś ma! Od pierwszej wizyty czyli w 6tc zawsze wychodzi starszy o tydzień. Już w 6tc biło serduszko, więc też mam tak jakby 2 terminy porodu, jeden na 24 września a drugi na 1 października. Sie zobaczy kiedy mały będzie chciał wyjść. :-D

Pytam, bo mamy podobną sytuację :-) Z tego co pisały dziewczyny, to mój dzidziol też jest duży (1700g 2 tyg temu) i też mnie czeka cesarka. Więc możliwe, że mi termin w podobnym czasie co Tobie ustalą ;-)

Icarium i w Polsce tez tak strasza, ze dziecko wielkie bedzie? Bo tutaj to normalnie jakby moja wina byla, ze mi tak dzidziol rosnie, ale mam to w 4ech literach, z corka tez mnie straszyli, a jak dla mnie calkiem normalna sie urodzila i najwazniejsze - zdrowa!:tak: (i mam nadzieje ze tak bedzie i tym razem:))

Elifit, no to jedziemy na tym samym wozku, bo moja ginka tez przyjela date porodu na 1 pazdziernika (nie mam pojecia skad ja wytrzasnela:)), a cc planuje na 24 wrzesnia (w 39 tygodniu), wiec nam sie te daty dokladnie pokrywaja:-)

Icarium i w Polsce tez tak strasza, ze dziecko wielkie bedzie? Bo tutaj to normalnie jakby moja wina byla, ze mi tak dzidziol rosnie, ale mam to w 4ech literach, z corka tez mnie straszyli, a jak dla mnie calkiem normalna sie urodzila i najwazniejsze - zdrowa!:tak: (i mam nadzieje ze tak bedzie i tym razem:))

Mi gin mówił na ostatniej wizycie, że to bardzo dobrze. Pokazywał mi przepływy w pępowinie i powiedział, że są bardzo dobre. To oznacza, że dziecko jest dobrze odżywione i dlatego takie duże. Tyle na wizycie w tej ciąży... W pierwszej ciąży szlag mnie trafiał jak trafiłam na oddział z rozwarciem na palec i nic się dalej nie działo. Za to przez 2 dni każdy lekarz, który mnie badał stwierdzał 'duży ten brzuch jak na Panią' i sugerowali, że dziecko będzie duże. Na usg nie umieli ocenić wagi, bo mały schował nogi pod moje żebra. Ostatecznie taki duży się nie urodził (3350g).

Jak Twoja córcia była taka duża, to drugie może ważyć ponad 4kg, ale przy cc to nie robi większej różnicy ;-)

No i wlasnie cc mam miec w 39 tyg i dokladnie jak piszesz wielkosc dziecka nie jest tu juz tak "uciazliwa".. A zreszta cora miala spory spadek wiagi po porodzie (troszke wiekszy niz dopuszczaja normy) i gdyby sie urodzila znacznie mniejsza, to bym sie bardzo tym martwila, a tak udalo mi sie ja karmic cycem i potem sie ladnie wszystko wyrownalo, a teraz w wieku 3 lat 7 m-cy wazy jakies 17 kg przy wzroscie 104, wiec zdrowo wygladajaca pannica ani nie za chuda, ale tez nie grubasek:)

I to dobrze ze nic sie zlego nie dzialo przy tym Twoim rozwarciu, ale czasem lekarze przeginaja z ta swoja opieszaloscia... Niestety takie czasy ze coraz wiecej kobiet miewa jakies tam problemy w ciazy i nie zawsze zostawianie wszystkiego matce naturze, albo w ogole przeciaganie w czasie wychodzi na dobre...

reklama
pryzybela z tym przeciąganiem to jest straszne czasem. Jedna kumpela rodziła 2 tyg po terminie (i tyle też była w szpitalu), a lekarze mieli do niej później pretensje, że to jej wina, że ciąża jest przenoszona :no: A najgorsze jest to, że zwłaszcza przy pierwszej ciąży, człowiek jest tak przerażony w szpitalu całą sytuacją i tym co się wokół niego dzieje, że czasami nawet nie pomyśli o tym żeby otworzyć gębę :crazy:

anek Gratuluję córuni :-)

Do góry