reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze ukochane skarby już na świecie

HANIA - ale Mati słodziak w tej wanience :tak:
ANULKA - u nas kołdunki sie nie robia bo Kubalę we włosy nie obrodziło :-Dale ostatnio zaczynaja mu rosnąć....

A wiecie co wczoraj stwierdziliśmy że z małego to niezły cwaniaczek :-pJak jest ze mną w domku tylko, to zasypia sam w łóżeczku, tak juz gdzieś od tygodnia. A jak M go wieczorem odłożył po kąpieli i jedzonku to ryk i marudzenie - bo wieczorkiem M zawsze go trzymał na rękach i Kuba tak zasypiał. No wiec ide do małego wyjca, wyjmuję z łóżeczka, walnęłam mu przemowę w stylu: jak się zachowujesz, bądź grzeczny, teraz już trzeba spać itd., odłożyłam go z powrotem, opatuliłam kolderką, poglaskąłm po główce....i dziecko po paru minutach zasnęło :-D
Normalnie czuje ze M w domu i mozna sobie na rączkach podyndać :-p

reklama
U nas też był kołtunik z tyłu głowki i też go obcięłam :tak: a włosków to było dużo jak się urodził właśnie z tyłu głowy takich czarnych - jak ostatnio sobie oglądałam zdjecia to widac różnice chociaz teraz już te co powypadały to na ich miejsce nowe rosną i właśnie z tyłu główki ale już jaśniejsze są.
Anetka to Kubuś to niezły cwaniaczek ;-)mi też sie nieraz wydaje że Nikodem coś specjalnie robi np. czasami tak niby płacze ale badawczo paczy czy wezme go na rączki i takie minki robi przy tym śmieszne tak jakby chciał płakac albo i nie ale mysalłam że dzieci mając po 4 miesiące to jeszcze nie zabardzo wiedzą o co tak naprawdę chodzi ale one są chyba mądrzejsze niz nam sie wydaje.:tak:

Tak tak SAMI :-D:tak:

A wiecie co jeszcze......wczoraj wieczorkiem czytalam sobie ksiazke "Pierwszy rok zycia dziecka"............I wychodzi na to ze moje dziecko jest nadmiernie ruchliwe (nie mylic z nadpobudliwe, bo z opisow wynika ze to co innego) :confused:
A mianowicie nadmierna ruchliwosc charakteryzuje sie tym ze:
- od poczatu rozkopuja sie podczas snu
- budza sie w drugim koncu lozeczka
- sa niespokojne podczas karmienia
- przewijanie i ubieranie to "istna walka zapasnikow"
- sa juz w lonie matki bardzo ruchliwe

Normalnie opis jak ulał pasuje do mojego Kuby :szok:
Po lozeczku wedruje tak ze lezy nogami na poduszce, zrzuca z siebie wszystko czym jest przykryty (pomimo ze kolderke zakladam pod materacyk), jak go karmie zazwyczaj macha raczkami i mnie podrapuje, uderza w butelke itd, jak mu zakladam pielkuszke to skacze jak koziolek, ze czasem nie da sie zapiac, a w brzuchu tez skakal jak dziki..................:dull:

Ciekawe........

u nas pazurki u rak to chyba co dwa dni trzeba podcinac. U nog rosna zdecydowanie wolniej.
Koltunow jak narazie nie bylo.
takie maluszki juz napewno troche rozumieja. Jak maly cyckuje i czasem ciagnie albo za mocno zacisnie dziasla to ja mu mowie, ze to mame boli, a on normalnie puszcza lub luzuje uscisk. :tak:. cwaniaczki male.... he he

Aneta Martyna to sie jezdzi po lozeczku ale za to jak ja na macie poloze to jakby mogla to by caly pokoj obskoczyla. Wczoraj to zeszla calkiem z maty a za piewrwszym razem jak maty uzylismy to tak przeturlala sie z plecow na brzuch ze az wyladowala na golej podlodze! Byl wtedy upal a wiec byla w samej pieluszce- lezala golym brzuszkiem na golej podlodze, a mamy kafelki w pokoju :szok:! To sie schlodzila!!!

Hehe KASIU - moze jej cieplo bylo to sie schlodzila :-p:-D
A Kuba tez na macie tak skacze....turla sie z boku na bok zazwyczaj na dywan sie sturla.....:cool2:

Wiecie co....Kuba zaczyna zezować lewym oczkiem :-:)-:)-( Takie coś to po urodzeniu ok, ale teraz to juz nie powinno występować....Tzn nie zawsze tak robi, ale mam wrażenie że coraz częsciej. Widac to na tych zdjeciach na ktorych je jablko...Kurcze, boje sie ze mu tak zostanie...:-(

powiedzcie mi dziewczynki czy to normalne, ze mojemu dziecku ostatnio zaczela sie bardzo pocic glowka z tylu, jak lezy to ma czesto mokra plame na przescieradle pod glowka :confused:
czy powinnam isc z tym do lekarza?

aneta o zezie wiem tyle co ty, nie bardzo tez wiem w jakim wieku ewentualnie dzieci nosza okulary, ale to chyba pozniej, moja siostra miala zeza od urodzenia, pamietam ze miala okulary w wieku 4 lat, takie specjalne pryzmatyczne, i przechodzila tez operacje, ale jej zez byl takie powazny, taki na stale, wiem ze tez mama jej jakies cwiczenia robila jak juz byla na tyle kumata ze mozna sie bylo z nia bawic w patrzenie za przedmiotami...

m_ktosiu - matiemu też się poci ... nie wiem właśnie czy z gorąca... bo najczęściej jak jest na mojej gołej ręce... dlatego podkładam pieluchę... ale tak jak leży na poduszce to nie.... a dajesz wit. d3... bo to nieraz jak jest krzywica to niby sie poci????

reklama
no wlasnie nie daje od urodzenia nic, lekarz nigdy nie zalecil, wiec chyba jednak pujde, zreszta nie mam tu jeszcze lekarza dla malej, a szczepienie kolejne za miesiac...

Do góry