reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Nasze super mądre dzieci - chwalimy się osiągnięciami!

reklama
ja także bardzo cieszę sie z tak wielkiego Zuziowego osiągnięcia. oj to teraz gosia przy takim łobuzie to se zważaj:-D, bo wesoło będziesz miala, ze hej.

Mi w ciagu tygodnia spacery odpadly zupelnie... Sobotni spacer jest polaczony z zakupami, a niedzielny z kosciolem i tyle tego chodzenia... A mi sie wydaje ze znowu przytylam :wściekła/y: Woze autem tylek do roboty i z powrotem. potem z Jasiem bawie sie na podlodze i tyle mojego ruszania sie :-(

Lekko sie zalamalam i coraz bardziej dochodze do wniosku ze cos jest nie tak z Jasiem :-(
Znalazlam kalendarz (tydzien po tygodniu) rozwoju (i umiejetnosci) dziecka - no wiec dziecko urodzone 24.05.2007 roku powinno juz umiec kupe rzeczy, jesc nie wiadomo co i w ogole :-(
Zreszta popatrzcie same :eek:

Czwartek 14 lutego
Maluch prawdopodobnie umie już oprzeć na podłodze kolanami i dłońmi i przysiąść pupą na piętach. W tej pozycji zaczyna kiwać się w przód i tył, jak wyścigówka, która szykuje się do startu.

Piątek 15 lutego
Niemowlęta bardzo lubią tzw. jedzenie do łapki. To nie muszą być jedynie chrupki kukurydziane. Malec może zasmakować w waflach ryżowych, pieczywie chrupkim (ale tym "lekkim", rozpuszczającym się w buzi), herbatnikach dla niemowląt, kawałkach miękkich owoców i gotowanych jarzyn.

Sobota 16 lutego
Dziecko coraz więcej wie o świecie i poszerza zasób znajomych słów. Ćwiczcie nazywanie różnych przedmiotów - na obrazkach w książeczce, na spacerze, w domu. Dawaj mu dotykać bezpiecznych przedmiotów: kaszę, makaron, orzechy w łupinach, watę, płatki kwiatów. Ale nie przesadzaj z ilością bodźców na raz, maluch za bardzo się zmęczy.

Niedziela 17 lutego
Po powrocie do pracy czujesz się gorzej traktowana przez przełożonych? Sprawdź, jakie prawa przysługują pracującej mamie.

Poniedzialek 18 lutego
Odkąd maluch łapie się wszystkiego, co pozwala mu osiągnąć pozycję stojącą, koniecznie przymocujcie do ściany regał z książkami.

Wtorek 19 lutego
Być może starsze pokolenie w rodzinie uważa, że dziecko powinno popijać herbatę. To nie jest dobry pomysł. Ze względu na zawartość kofeiny małym dzieciom nie podaje się herbacianego naparu.

Środa 20 lutego
Już niemowlęciu trzeba tłumaczyć, że pewne rzeczy robić wolno, a pewnych - nie wolno. Przytrzymaj mu rączkę, jeśli cię bije lub szczypie, z poważną miną powiedz "Nie!", bądź cierpliwa i stanowcza. Ale nigdy nie wymierzaj klapsów.

Jak bedzie przyszly tydzien to juz w ogole niemal Jasio powinien chodzic... A tu nawet raczkowania nie widac - nie chce zginac nog, jak jest za dlugo na brzuchu to sie denerwuje - w ogole to najbardziej lubi siedziec... Wciaz pelza ledwo,ledwo - po kilka centymetrow - zupelnie jakby sie zatrzymal w rozwoju :-(

To nie jest tak ze jest mi spieszno do raczkowania Jasiowego ale same rozumiecie ze nawet jak patrze na umiejetnosci waszych dzieci to jakos tak mi smutno :-(

reklama
mysz kurde ochłoń dziewczyno:tak: nie mozesz brac jasia jedną miarką. kacper jest z 12 maja i nie raczkuje, widze, ze zamierza, ale jakby sie bał i nie robie z tego tragedyji, bo to naprawde niepotrzebne nerwy. tlyko sie dołujesz tym wątkiem, wiec moze nie czytaj go przez kilka dni. z jasiem na pewno wszystko w porządku. siedzi? stoi? no włąsnie. napisz tu co jescze robi to zobaczysz sama, ze wszystko jest w porządku. moze jas nie raczkuje, ale za to robi siusiu na nocnik, a inne dzieci nie.i ja komletnie nie wiem jak sie za to zabrac i ci zazdroszcze, ze masz takiego zucha. jest dobry w czyms innym i tak na to spojrz, bo sie zdołujesz dziewczyno kochana. całkiem niepotrzebnie, a te kalendarze, co wynalazłas to podziel przez 2, bo naprawde nie wszystkie dzieci robią to co ksiązkowo powinny, ale za to robią cos co powinny robic za 2 miesiace albo i za pol roku i jeszcze pozniej. sciskam mocno mamuska i nie martw sie. a jesli chcesz sie uspokoic to po prostu idz do lekarza zajmującgo sie takimi sprawami i on cie uspokoi. buziole.

Do góry