reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze samopoczucie, nasze dolegliwości

reklama
Z tygodniami to z tego co pamiętam (a nie chce mi się teraz sprawdzać) to ginekolog podaje że to 8 (czyli 8 i 1, 2, 3 itd dni) a kalendarzyk, ze zaczęłaś 9 (no bo skończyłaś już 8 pełnych i lecisz do dkonczenia 9 pełnych, to jak z latami, w urodziny masz ujuż 26 lat za sobą, czyli je konczysz i zaczynasz 27 rok zycia :-) ).

tak wlasnie lekarz liczy tygodnie ciazy. ja jestem teraz w 8 tyg.
No popatrz, termin masz na tydzień później, a obie jesteśmy w ósmym @@ już nic nie rozumiem z tego lekarskiego liczenia

Swoją drogą, nie uważacie, że naturalniej i chyba nawet bardziej po polsku byłoby mówić "skończyłam ósmy tydzień", bo "jestem w ósmym" to brzmi jak "jestem w trakcie ósmego", a faktycznie znaczy "jestem w trakcie dziewiątego"? Dla mnie tak by było logicznie, stąd na początku nie mogłam się połapać :) Zwłaszcza, że kalkulatorki internetowe właśnie tak liczą :)

Przy okazji przeczytałam sobie cały wątek o ustalaniu, jak liczyć miesiąc i aż się zdziwiłam, że tak mało wątpliwości pojawia się z rzeczą bardziej podstawową - jak liczyć tydzień :) Ale teraz już wiem - lekarze liczą skończone tygodnie, a my i Internet zazwyczaj trwające. I wszystko jasne :)

Dziewczyny ja tez nie moge dojsc z tymi tygodniami. Miesiaczke mialam 11.04, owu 28-29.04. Termin mam wg USG na 21.01, a wg miesiaczki( lekarza) na 18.01. Ja sobie wyliczylam na 22.01, bo zawsze owu mialam kilka dni pozniej, niz standardowe cykle. W kazdym razie na dzisiejszej wizycie w karcie ciązy lekarz wpisal mi 8t5d, wg USG mam 7t6d. Wg mnie jutro zaczynam 8 tydzien ( wg USG) i tak kazdemu mowie.....
Strasznie pokrecilam :-D

Ja tez juz nic nie wiem z tymi tygodniami ciazy..
Ja ostatnią @ miałam 14.04 a owu ok.30.04-01.05 i ostatnio jak byłam u gin to powiedziała mi ze jestem teraz by było 6 tygodniu!!a wg OM mam juz prawie 8 tydzień.. Zgodnie z kalkulatorem TP mam na 21.01 ale mysle ze po USG wszystko sie wyjasni i na pewno ta date z USG bede brała pod uwagę bo miałam nieregularne cykle 30-38 dniowe..
Czekam cierpliwie na 14.06 bo wtedy mam pierwsze usg:tak:
Cieszę sie ze jest nas coaraz więcej Styczniówek!!
Ja zawsze chciałam byc styczniówką!! staralismy sie z mezem pol roku :tak:

Dziewczyny próbowałam się juz dowiedzieć, ale nikt mi nie odpisał. Co można uznać za plamienie? Czy ciemnożółtą wydzielinę uznajemy już za plamienie i powinnam poinformować lekarza, czy nie? Jutro mam usg, poprzednio lekarz nic nie widział, jestem 4 tygodnie po poczęciu i w siódmym tygodniu ciąży, ciekawe czy będzie widać.

Dziewczyny próbowałam się juz dowiedzieć, ale nikt mi nie odpisał. Co można uznać za plamienie? Czy ciemnożółtą wydzielinę uznajemy już za plamienie i powinnam poinformować lekarza, czy nie? Jutro mam usg, poprzednio lekarz nic nie widział, jestem 4 tygodnie po poczęciu i w siódmym tygodniu ciąży, ciekawe czy będzie widać.
Ciemnożółta to raczej nie plamienie, tylko upławy, ale zawsze trzeba powiedzieć lekarzowi, bo nie wiadomo, co to i skąd się wzięło.

Co do USG to ja miałam w 7 tygodniu i było już widać zarodek (2 cm) i mocno słychać serduszko :)

Dziewczyny jak ja wam zazdroszcze że nie macie mdłości i wymiotów!
Ja już kolejny poranek spędzam w łazience. Wymiotuje wszystko co tylko zjema nawet jak nie zjem to wymiotuje!
Nie mam przez to apetytu, bo kto by chciał coś zjeść a za chwile wszystko zwrócić :baffled:
A jak popołudniu przejdzie czasami to jestem tak głodna, że co godzine mnie ssie w żoładku i musze coś zjeść.
Tylko schudłam przez to wszystko!:no:

reklama
Klaudia, nei martw się! To całkiem normalne. I dużo kobiet chudnie na początku ciaży, to nie odbije się na dziecku :) Poczekaj, za jakiś miesiąc będziesz wcinać wszystko (znaczy, fazami ;) co Ci się nawinie pod rękę.

Do góry