reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze samopoczucie, nasze dolegliwości

A mi wczoraj dwa razy leciała krew z nosa :-( Czytałam co prawda, że to częsty objaw w drugim trymestrze, ale trochę się boję. Nie pamiętam, kiedy mi się to zdażyło po raz ostatni, chyba w przedszkolu... Co się robi w takiej sytuacji?

reklama
Melulu bierzesz jakies witaminy? Idz lepiej do lekarza.
Daga w ten upal kazdy moze sie zle czuc. Odpoczywaj w domku. Ja mam wiatrak i chyba tylko dzieki niemu jeszcze moge oddychac.
Jakie to uczucie, gdy brzuch twardnieje? Czuje sie jakies skurcze?

Melulu bierzesz jakies witaminy? Idz lepiej do lekarza.
Celinka, biorę, standardowy zestaw z żelazem dla ciężarnych. Robiłam też wczoraj badanie krwi i moczu i jedyne, co mam odrobinkę powyżej normy to leukocyty - norma jest 3,8-10,0, a ja mam 10,3. W każdym razie anemia mi na razie nie grozi :)
Nie bardzo chce mi się iść znowu do lekarza, bo byłam w poniedziałek i następną wizytę mam za miesiąc... Zobaczymy, jeśli się to powtórzy jeszcze raz, to się wybiorę...

Melulu w takim razie lez i jedz duuzo warzyw. Polecam zupke pomidorowa ze swiezych pomidorow- wlasnie ja robie :-D
Mniam! Aż mi ślinka pociekła :-)
Mnie mama nauczyła tylko gotować naturalny domowy przecier z pomidorów, więc nie gotuję zupki na kupnym, ale żeby tak całkiem ze świeżych? Może to niezbyt na temat, ale podziel się przepisem, pliiis :-)

Przepis jest banalny: ok. 1-1,5kg pomidorow zalewam wrzatkiem, zdejmuje z nich skorke, kroje na drobne czesci i gotuje na ogniu z dodatkiem lyzeczki masla. Gdy pomidory sa miekkie, przecieram je prze sitko( na sitku zostaja pestki). Taki przecier dodaje do ugotowanego rosolku( tez odcedzonego), doprawiam sola, pieprzem,. cukrem i maggi, mozna zabielic smietana i maka,jak ktos lubi. Jedyna robota jest z przecieraniem. Pomidory kupuje najtansze, najlepiej juz bardzo dojrzale :-)

Celinka jak brzuch twardnieje to jest jak kamien i jest to skurcz. Czasami mozna to pomylic z dzidzia jak sie wypnie wtedy masz taka kuleczke. Mi juz sie nie spina bo zwolinilam troche obroty. Czasami dzidzia sie wypcha ale to jest ok.

No tak, wg moich suwaczków 17 tydzień za mną i co? Nadal mdłosci i wymioty. Ech... A powinnam iś do dietetyczki, ale po co, jak i tak nie zastosuje jej zaleceń, bo nie dam rady? Poczekam jeszcze tydzień i powoli wprowadzę ład i porządek w diecie na ile sie da.

Kobietki, pomocy! Leżałam dziś plackiem cały dzień z taaaaaaaaaaakim bólem głowy, że ciężko to do czegoś porównać. Mierzyłam ciśnienie-w normie, robiłam okłady ze zmrożonego opatrunku żelowego-trochę pomogło ale niewiele... W akcie desperacji, za zgodą lekarza wzięłam nawet tabletkę paracetamolu-pomogło na chwilę... Macie jakieś złote środki na potworny ból głowy? Jeśli to był sporadyczny wypadek jakoś to zniosę, ale jeśli to zapowiedź dłuższej historii to nie wiem co będzie...

reklama
Weź zatkaj jedną dziurke od nosa i drugą wdychaj powietrze (głebokie spokojne wdechy) i wydychaj ustami, łacznie 7 wdechów, potem zmiana dziurki. A potem wymasuj sobie delikatnie kark (dokładniej tył szyji). Pomaga troszkę. Poza tym ja kładłam chłodne okłady i zasłaniałam oczy.

Do góry