reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Nasze rosnące lipcowe brzuszki

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
dzieki... jestescie kochane...
ten lekarz powiedzial mi ze zrzuce szybko po porodze tylko jakies 9-12 kg. a reszta to juz niestety to co poszlo w bboczki, zamienilo sie w tluszczyk i z tym jzu bedzie ciezka walka.
dobra! koniec! olewam go! wiecej nie pojde. do niego.
a Wasze brzucholki sa cudne!

reklama
a co go obchodzą Twoje boczki? niech się facet leczy, nasze boczki nasza sprawa!:-)

Marcela_a tak się składa że trochę uczyłam się o żywieniu...i z jednej strony wiem że kobieta w ciąży pojedynczej potrzebuje jedynie 300kcal więcej niż normalnie więc nie należy przesadzać jednak magazynujemy więcej wody i w ogóle wszystkich składników bo poród i okres karmienia to duży wysiłek!
Lekarz powinien również uwzględnić twoje BMI!!! Chyba miał zły dzień i tobie się oberwało niestety:no: te twoje 13kg na pewno się mieści w normach i nie masz się co przejmować:-)
BMI = masa [kg] / (wzrost [m [SUP]2[/SUP]])
Opis wyników:

• BMI poniżej 19 – niedowaga, w czasie ciąży możesz przytyć 13 – 16kg
  • BMI 19 – 25 – prawidłowa masa ciała, możesz przytyć 11 – 13kg
  • BMI powyżej 25 – nadwaga, możesz przytyć 10 -11kg
  • BMI powyżej 30 – otyłość, możesz przytyć do 10kg
Np. Jeśli masz 160cm wzrostu i ważysz 58kg, Twoje BMI wynosi 22,6 (58 : (1,6) [SUP]2[/SUP]). Oznacza to, że najlepiej jeśli w czasie ciąży przytyjesz 11 do 13kg.

moja norma minęła parę kilo temu :-D moim zdaniem takie bmi w ciąży i to oblicznie to bzdura, bo trzeba też brać predyspozycje matki.. wielkość dziecka itp...
grubsze kobiety powinny tyć mniej , i mnie to strasznie dziwi (może nawet fascynuje?) że tyją po 3-5kg przez całą ciążę, a ja kurcze jak na złość 18kg.. nie obżeram się,,, jem cały czas normalnie.. ostatnio miałam w 2 tyg tylko +100gr , cieszyłam się że może już przestałam tyć, a tu nagle znowu w 2 tyg +2kg
ja tego osobiście nie kumam ale cóż ja mogę zrobić..
zrobię, dopiero po porodzie.. :-D:tak: już się nie mogę doczekać ... bo to będzie mega wyzwanie :-)

nadalka mam identycznie:dry:juz sie nie mogę doczekać jak rozpocznę walkę z tymi nadprogramowymi kilogramami:cool2:

nadalka mam identycznie:dry:juz sie nie mogę doczekać jak rozpocznę walkę z tymi nadprogramowymi kilogramami:cool2:
może później założymy wątek o traceniu kilogramów ? ;)
wiecie kupiłam wagę w biedronce i ona oszukuje... o 3kg! bo u gina miałam 3kg więcej...
więc już te stare wskazówkowe są lepsze... będę musiała chodzić do mamuśki się ważyć... ;)

dla tych co przejmują się wagą mam ciekawą rzecz :
(wartości uśrednione)
Co ile waży pod koniec ciąży ?
Płód - 3,5 kg
Macica - 1 kg
Łożysko - 0,8 kg
Płyn owodniowy - 1,2 kg
Piersi - 0,5 kg
Woda zatrzymana w organizmie - 1,5 kg
Zwiększona ilość osocza krwi - 1,5 kg
Razem - około 10 kg
pozostałe kg to materiał zapasowy.

więc na prawdę nie przejmujcie się po te 10 kg nam odejdzie bardzo szybciutko:tak:

moja waga pokazuje 71 kg więc przytyło mi się 8kg...

reklama
Mońcia, ja rozumiem, że macica może ważyć 1 kg a piersi +0,5kg , ale ja po porodzie nie chciałabym się ich pozbywać z organizmu :-D żarcik taki :-D
Aa.. ja od początku ciąży przytyłam już 10,2 kg :-)

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry