reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze pytania- odpowiedzi- RADY:)!

przed porodem - jak najbardziej :laugh: - nam takze położna powiedziała, ze to przyspiesza poród- a i dziewczyny chwaliły, ze odczuły ulgę, lekkość i faktycznie z porodem - ruszylo szybciej :)..no, ja nie bedę miała wyjsćia - przy cc- lewatywka obowiazkowa - ale baaardzo boję sie cewnikowania(nawet chyba bardziej niz tego zastrzyku w kręgosłup ::) :-[ - kto miał zakładany cewnik - przyznać sie i opowiedzieć Rusałce- jak to jest- czy boli? :(..ponoc zakładają przed znieczuleniem :-[

reklama
Tez biorę Asmag Forte ( bez wit B ! ) ale tylko 2 razy dziennie po 2 tabletki. Co do skurczow to u mnie to juz historia, wszystko sie pokrecilo, zamiast odczuwac je coraz dotkliwiej ja ich poprostu juz prawie nie mam ;)

Co do lewatywy...odkad biore zelazo mam male problemy z wyproznianiem sie. Co drugi, trzeci dzien aplikuje sobie czopek glicerynowy ( 1/3 czopka ) i po niespelna 2 minutach biegne do ubikacji :D

Czytalam tez ze samymi czopkami tez sie mozna oczyscic przed porodem ale ja sobie kupuje lewatywe aptekowa ENEMA - chce sobie sama zrobic przed szpitalem - czysto, higienicznie no i jeszce w domku ;)

Rusałko - cewnikowania się nie bój, bo to nic strasznego. Miałam kilka razy przy okazji problemów z nerkami. Ale najlepiej załatw sobie, żeby Ci założyli taki miękki, cieniutki cewnik, jaki sie daje dzieciom, bo dużo mniej nieprzyjemne jest jego wprowadzanie. To w zasadzie nie boli, ale uczucie do najfajniejszych nie należy. Ale za to, jak już założą, to się go praktycznie nie czuje, poza tym, że ogranicza swobodę przekręcania się dowolnie w łóżku :) No i odpada problem gonienia do kibelka :)

A co do lewatywy, to ja też sobie kupiłam taki apteczny zestaw do domowego użytku i zamierzam sobie to cudeńko zafundować, jak już będę się zbierać do szpitala. Położna w szkole rodzenia mówiła, że zawsze to lepiej w domu, niż wypinać się w toalecie przed pielęgniarkami (też to przechodziłam przy okazji nerek i nie polecam), a poza tym przyspiesza poród. Mówiła nawet, że jak była w domu przy porodzie swojej przyjaciółki, to jej chyba z 5 lewatyw zrobila i wszystko poszło jak z płatka...

Aniu a jaka lewatywe kupilas ? Mi farmaceutka pokazala dwa rodzaje i sama nie wiem ktora wybrac. Ta 'eneme' polecaly dziewczyny juz po porodach ale dla mnie to czarna magia :D

Ja kupilam taka co sie nazywa Rektanal, prosta flaszka platikowa z dziubkiem. Naciskasz i sruuuuuu ;) ;D

Co polozna to inna opinia....musze poczytac o lewatywie...
Rusalko - nie boj sie cewnikowania, nie boli...mialam kiedys...

Ja tez kupiłam rectanal i czopki tez. Bardzo mi zalezy zeby się jeszcze w domku oczyścić :D Nasza połozna bardziej polecała czopki niż lewatywke ale ja jakoś nie do końca w nie wierzę - tzn tylko raz próbowałąm i jakoś tak...okaże się zresztą w praniu - może niczego nie będę potrzebowac albo jeszcze olejek rycynowy sobie zapodam zamiast tych...pożyjemy zobaczymy

Na skurcze też biorę Magne B6 3 razy po jednej tabletce a do tego 2 razy nospę z przykazem, że gdy skurcze nasilają się, to wziąć jeszcze jedną nospę.

Jak na razie kupiłam czopki glicerynowe.

reklama
Do góry