reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze pytania- odpowiedzi- RADY:)!

reklama
oj i ja o takich przypadkach słyszłam:):)..i nawet do konca jedni nasi znajomi - dziewczynka - i wszytko dla Malutkiej, która okazała sie chłopcem dopiero podczas porodu. Szczerze to byłam w szoku ogromnym, poniewaz Ci znajomi mieli bardzo czesyto usg..i byli bardzo pewni..a tu taki numer..:)

No..a ja zaraz zmykam, bo jutro o 6 pobudka(pewnie sama sie obudzę - bo ta godz dla mnie to standard)..-dziwi mnie tylko,ze jeszcze nie spię ;)-i POlanica Zdrój wita!:) Dziś mielismy z meżem mega leniwy dzien - byliśmy tylko w kościele rano i po południu u mamci..a potem dzien filmowca..i błogiego lenistwa..chociaż przez ten deszcz i ja humor taki jakis miałam:/..zlośliwy....... :p

Mam pytanko - od 2 dni czuje w podbrzuszu taki stały lekki ból (a nawet powiedziałabym bólik) - cos na styl tego jaki oznajmiał mi zawsze ze za chwilke zacznie boleć mnie brzuch bo pojawi sie okres. Do tego z lekka czuje tez cały czas dolny odcinek kręgosłupa. Nie jest to jak napisałam wyżej ból, tylko po prostu non stop czuje jakby takie napięcie w tych okolicach. Brzuszek mi nie opadł bo nadal oddycha mi sie z trudem. Ale tak sie zastanawiam czy tego typu dolegliwości mogą towarzyszyc np skracaniu sie szyjki?

Na ostatniej wizycie wszystko było ok (tydzień temu) i pani dr zaleciła mi duzo spacerów, ale od kiedy czuje te bóliki to siedze i staram sie nie ruszac. A może właśnie powinnam?

Agusiu - ja wczoraj o to pytalam polożną w szkole rodzenia..Powiedziałam jej, ze mam takie bóle- przypominające nadchodzaca miesiaczkę..takie..co nawet w nocy potrafią mnie obudzić..(czuję wówczas lęk, ze jestem jeszcze nie spakowana..a uczucie jakbym miała zaraz rodzic:)..a brzuszek jest mega wysoko(o co tez spytałam)- i powiedziała, bym się nie martwiła- bo w nas trwają przygotowania do porodu!!!...:)..a w 36 tygodniu ciaży brzuszek jest maxymalnie w górze- i już od tego czasu zaczyna schodzic w dól..stad u mnie np. trudnosci z oddychaniem..bo jest bardzo wysoko:/
Jednak, jezeli to wciaz Cie niepokoii..powinnas uwazam zadzwonic..bądz spotkac się z gin...by rozwiał Twoje wątpliwosci.

Mąż mnie wczoraj namówił i zadzwoniłam do swojego gina - mam przyjsc dzisiaj, zapisze mi cos bo z tego co mu opisywałam to mowi ze to zapowiedz skurczy i jesli nospa nie pomaga to trzeba zastosowac cos silniejszego.

Zobaczymy co dokładnie mi powie - ide o 15

Dzieki Rusałka!

Najlepiej do szpitala isc gdy się ma regularne skurcze to czyli ... ?
Z tego co wiem regularne są gdy są co 10minut i trwają 1.5 do 2 godzin. To co jeśli już mineły 4 godziny regulrnych skurczy to mam jechać czy jak. I jak to przebiega przez 10 minut ile masz skurczy by zaliczyć, że to regulane. Już niedługo do porodu a ja nic nie wiem.

Asia - jeśli nie masz możliwości "przerobić tego" z jakąś położną albo lekarzem to polecam jakąś dobrą książkę - myslę że to minimum żeby sobie to wszystko uporządkować. Wiedza koleżanek z bb też ok ale jak tu zacznie każda po swojemu Tobie pisać to nie wiem czy Ci się to wszystko rozjaśni :) Przynajmniej ja się nie podejmuję pisemnego wykładu ale może któraś się podejmie. Polecam np. "W oczekiwaniu na dziecko" albo "Matka i dziecko" albo jakąkolwiek inną o ciąży i porodzie bo myślę że podstawowe informacje są w każdej. Przynajmniej powinny być. No i możesz do książki w każdej chwili zajrzeć. Powinnaś wiedzieć jakie fazy porodu są - co w każdej się dzieje itd bo wtedy będzie ci o wiele łatwiej rodzić.

A najprościej wyjaśniając co to znaczy regularne - jeśli przerwy między skurczami są mniej więcej takie same - tzn np skurcz co 10 min, potem będą coraz częściej - np co 4-5 min

reklama
Do góry