reklama
Silka
Szczęśliwa Mamusia Alanka
Ja robiłam według tego przepisu i wyszły pyszne. Przepis na pierogi z kapustą i z grzybami, a jeśli chcesz ruskie, to farsz robisz tak:
Obieramy ziemniaki, gotujemy, przeciskamy przez praskę, studzimy... Potem dodajemy ser zmielony i zeszkloną na maśle cebulkę. Doprawiamy solą i pieprzem i zawijamy w ciasto ( przepis poniżej ) :-)
(Przepis na około 60 pierogów) na farsz: 3 kg kapusty kiszonej, 30 dkg grzybów suszonych (można więcej, a jeśli mamy mało, można pomieszać z ugotowanymi i posiekanymi pieczarkami), pół kostki smalcu (ewentualnie olej), 3-4 duże cebule, sól pieprz na ciasto: ok. 1.5 kg mąki, 1-2 jaja, przegotowana woda Przyrządzenie: kapustę płuczemy (jak do bigosu), żeby nie była za kwaśna i gotujemy na średnio miękko. Grzyby zalewamy przegotowaną, gorącą wodą, żeby namiękły. Jeśli są zanieczyszczone, to dodatkowo płuczemy. Ugotowaną kapustę należy ostudzić i dobrze odcisnąć z niej wodę, gdzyby odcedzić. Oba składniki mielimy w maszynce na grubych oczkach, bądź porcjami siekamy nożem i razem mieszamy.Dodajemy zeszkloną na smalcu cebulę oraz sól i pieprz do smaku i wszystko razem dobrze mieszamy. Farsz powinien dać się łatwo nakładać łyżeczką i być spójny. Jesli wciąż jest sypki dodajemy więcej tłuszczu. Wyrabiamy ciasto na pierogi, tak aby dało się łatwo wałkować. Wykrawamy kawałek i wałkujemy na grubość 3-4mm. Wykrawamy dużym kubkiem krążki, łyżeczką nakładamy farsz tak, aby pierogi były dobrze wypełnione. Zlepiamy brzegi palcami; jeśli nie umiemy zrobić "falbanki" możemy posłyżyć się widelcem, odciskając ząbki, aby brzegi dobrze były złączone. Mniej wprawieni mogą użyć maszynki do pierogów, ale będą one mniejsze. Pierogi rzucamy na osoloną wrzącą wodę, po wypłynięciu gotujemy ok. 3 minuty. Nadają się do spożycia od razu, ale najlepiej smakują obsmażane na patelni, podane z czerwonym barszczykiem. Smacznego!
Obieramy ziemniaki, gotujemy, przeciskamy przez praskę, studzimy... Potem dodajemy ser zmielony i zeszkloną na maśle cebulkę. Doprawiamy solą i pieprzem i zawijamy w ciasto ( przepis poniżej ) :-)
(Przepis na około 60 pierogów) na farsz: 3 kg kapusty kiszonej, 30 dkg grzybów suszonych (można więcej, a jeśli mamy mało, można pomieszać z ugotowanymi i posiekanymi pieczarkami), pół kostki smalcu (ewentualnie olej), 3-4 duże cebule, sól pieprz na ciasto: ok. 1.5 kg mąki, 1-2 jaja, przegotowana woda Przyrządzenie: kapustę płuczemy (jak do bigosu), żeby nie była za kwaśna i gotujemy na średnio miękko. Grzyby zalewamy przegotowaną, gorącą wodą, żeby namiękły. Jeśli są zanieczyszczone, to dodatkowo płuczemy. Ugotowaną kapustę należy ostudzić i dobrze odcisnąć z niej wodę, gdzyby odcedzić. Oba składniki mielimy w maszynce na grubych oczkach, bądź porcjami siekamy nożem i razem mieszamy.Dodajemy zeszkloną na smalcu cebulę oraz sól i pieprz do smaku i wszystko razem dobrze mieszamy. Farsz powinien dać się łatwo nakładać łyżeczką i być spójny. Jesli wciąż jest sypki dodajemy więcej tłuszczu. Wyrabiamy ciasto na pierogi, tak aby dało się łatwo wałkować. Wykrawamy kawałek i wałkujemy na grubość 3-4mm. Wykrawamy dużym kubkiem krążki, łyżeczką nakładamy farsz tak, aby pierogi były dobrze wypełnione. Zlepiamy brzegi palcami; jeśli nie umiemy zrobić "falbanki" możemy posłyżyć się widelcem, odciskając ząbki, aby brzegi dobrze były złączone. Mniej wprawieni mogą użyć maszynki do pierogów, ale będą one mniejsze. Pierogi rzucamy na osoloną wrzącą wodę, po wypłynięciu gotujemy ok. 3 minuty. Nadają się do spożycia od razu, ale najlepiej smakują obsmażane na patelni, podane z czerwonym barszczykiem. Smacznego!
A
ada04
Gość
To jak dodam,że do rozrobienia ciasta zamiast wody można dodać mleka są bardziej puszyste,że tak to określę...
witam
ja do ciasta dodaję jeszcze trochę drożdży (ciasto nie jest wtedy takie "gumowe"), a czy macie jakiś pyszny przepis na farsz z mięsa? do tej pory głównie z pieczarkami, albo z twarogiem robiłam, ale w jednej knajpce zajadamy się pysznymi z mięsem i chętnie bym sama takie spróbowała zrobić...
ja do ciasta dodaję jeszcze trochę drożdży (ciasto nie jest wtedy takie "gumowe"), a czy macie jakiś pyszny przepis na farsz z mięsa? do tej pory głównie z pieczarkami, albo z twarogiem robiłam, ale w jednej knajpce zajadamy się pysznymi z mięsem i chętnie bym sama takie spróbowała zrobić...
A ja do ciasta daje troszke oliwy wtedy te ciasto jest takie milusie i miekkie zawsze w ustach sie rozplywa
to tak do starego tematu bylo a teraz kurde zapodajcie jakies fajne przepisy na torciki licze goraco na Kasie no chyba ze ktoras z Was zna latwy i fajny
to tak do starego tematu bylo a teraz kurde zapodajcie jakies fajne przepisy na torciki licze goraco na Kasie no chyba ze ktoras z Was zna latwy i fajny
Izabelinda
Mama Dominisia i Patrysi
Że też Ci się chce.... a właściwie czemu nie, potem będzie mało czasu, cała uwaga na dziecku...
Ja znam tylko na snickersa, wygląda jak tort tylko jest klejący i przesłodki - chcesz?
Ja znam tylko na snickersa, wygląda jak tort tylko jest klejący i przesłodki - chcesz?
Izabelinda
Mama Dominisia i Patrysi
SNICKERS
Mleka słodzone (2 puszki) gotować 2,5 godziny (nie krócej i nie dłużej) na wolnym ogniu zanurzone w wodzie w pozycji leżącej. Po tym czasie odstawić do ostudzenia i otworzyć puszki.
Spody - rozpuścić 5 dkg masła, 7 łyżek mleka, 3 łyżki miodu, szkl. cukru. Jak wystygnie dodać 0,5 kg mąki, 1 jajo, czubata łyżeczka sody. Połączyć składniki, wymieszać aż powstanie konsystencja plasteliny (jak za bardzo się klei po dłuższym ugniataniu, dodać trochę mąki). Podzielić na 4 części, cienko rozwałkować. Piec w piekarniku średnio rozgrzanym (szybko dochodzą - uważać aby nie przypalić!).
W 1/3 szkl. przegotowanej, gorącej wody rozpuścić 2 łyżki żelatyny, do tego ubić 1/2 litra śmietany kremówki (36%), a następnie połączyć z żelatyną płynna i chłodną.
Przekładamy w następujący sposób: spód, kremówka, spód, karmel, spód, kremówka, spód i na wierzch karmel obsypany lub obłożony orzechami całymi lub rozdrobnionymi.
PS: Ja ostatnio udekorowałam wierzch siateczką z białego lukru, wyglądało to bardziej odświętnie i tortowo Przepis troszkę czasochłonny, ale za to efekt - paluszki lizać heh.
SMACZNEGO WSZYSTKIM !!!
Mleka słodzone (2 puszki) gotować 2,5 godziny (nie krócej i nie dłużej) na wolnym ogniu zanurzone w wodzie w pozycji leżącej. Po tym czasie odstawić do ostudzenia i otworzyć puszki.
Spody - rozpuścić 5 dkg masła, 7 łyżek mleka, 3 łyżki miodu, szkl. cukru. Jak wystygnie dodać 0,5 kg mąki, 1 jajo, czubata łyżeczka sody. Połączyć składniki, wymieszać aż powstanie konsystencja plasteliny (jak za bardzo się klei po dłuższym ugniataniu, dodać trochę mąki). Podzielić na 4 części, cienko rozwałkować. Piec w piekarniku średnio rozgrzanym (szybko dochodzą - uważać aby nie przypalić!).
W 1/3 szkl. przegotowanej, gorącej wody rozpuścić 2 łyżki żelatyny, do tego ubić 1/2 litra śmietany kremówki (36%), a następnie połączyć z żelatyną płynna i chłodną.
Przekładamy w następujący sposób: spód, kremówka, spód, karmel, spód, kremówka, spód i na wierzch karmel obsypany lub obłożony orzechami całymi lub rozdrobnionymi.
PS: Ja ostatnio udekorowałam wierzch siateczką z białego lukru, wyglądało to bardziej odświętnie i tortowo Przepis troszkę czasochłonny, ale za to efekt - paluszki lizać heh.
SMACZNEGO WSZYSTKIM !!!
reklama
ka32sia
Mamusia z piekła rodem
Tort czekoladowy
BISZKOPT CIEMNY:
6 jaj
niepełna szklanka mąki
3 łyżki kakao
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta soli
KREM:
2 opakowania masła roślinnego 250 gr (najlepsze w kubeczkach)
3 żółtka
1/2 lub 3/4 szkl. cukru pudru (jeśli jest mało słodkie, dosłodzić)
4 czubate łyżki kakao
1 zapach rumowy lub arakowy (dla mnie lepszy z arakiem)
PONCZ:
1i 1/2 szklanki przegotowanej wody
6 łyżeczek cukru
1/2 szklanki cytryny
spirytus lub wódka wg uznania
DODATKOWO:
powidła śliwkowe, lub dzem truskawkowy
czekolada gorzka do posypania
I. Robimy biszkopt:
1. Oddzielamy białka od żółtek. Ucieramy żółtka z cukrem (najlepiej na parze, wtedy cukier szybciej się roztopi), dodajemy sok z cytryny.
2. Do innego naczynia wsypujemy niepełną szklankę mąki, 3 łyżki kakao i proszek do pieczenia. Mieszamy.
3. Ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli.
4. Do białek dodajemy masę z żółtek i delikatnie mieszamy.
5. Do tego dosypujemy mąkę z dodatkami i mieszamy.
6. Tortownicę smarujemy tłuszczem i bułka tartą na dnie.
7. Do nagrzanego do 180 stopni piekarnika wkładamy ciasto i pieczemy ok. 45 min.
II. Robimy krem:
Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy żółtka, kakao i zapach. Miksujemy.
III. Przygotowujemy poncz: wszyskie składniki łączymy razem, dodając alkohol wg uznania.
IV. Biszkopt dzielimy na 3 części. Pamiętajmy, aby górną część dać w środek, a środkową na górę! Nasączamy odpowiednią ilością ponczu każdą część, smarujemy powidłami, nakładamy krem. Wierzch i boki tortu smarujemy kremem. Na koniec posypujemy wierzch i boki czekoladą z lodówki (!), startą na tarce.
BISZKOPT CIEMNY:
6 jaj
niepełna szklanka mąki
3 łyżki kakao
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta soli
KREM:
2 opakowania masła roślinnego 250 gr (najlepsze w kubeczkach)
3 żółtka
1/2 lub 3/4 szkl. cukru pudru (jeśli jest mało słodkie, dosłodzić)
4 czubate łyżki kakao
1 zapach rumowy lub arakowy (dla mnie lepszy z arakiem)
PONCZ:
1i 1/2 szklanki przegotowanej wody
6 łyżeczek cukru
1/2 szklanki cytryny
spirytus lub wódka wg uznania
DODATKOWO:
powidła śliwkowe, lub dzem truskawkowy
czekolada gorzka do posypania
I. Robimy biszkopt:
1. Oddzielamy białka od żółtek. Ucieramy żółtka z cukrem (najlepiej na parze, wtedy cukier szybciej się roztopi), dodajemy sok z cytryny.
2. Do innego naczynia wsypujemy niepełną szklankę mąki, 3 łyżki kakao i proszek do pieczenia. Mieszamy.
3. Ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli.
4. Do białek dodajemy masę z żółtek i delikatnie mieszamy.
5. Do tego dosypujemy mąkę z dodatkami i mieszamy.
6. Tortownicę smarujemy tłuszczem i bułka tartą na dnie.
7. Do nagrzanego do 180 stopni piekarnika wkładamy ciasto i pieczemy ok. 45 min.
II. Robimy krem:
Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy żółtka, kakao i zapach. Miksujemy.
III. Przygotowujemy poncz: wszyskie składniki łączymy razem, dodając alkohol wg uznania.
IV. Biszkopt dzielimy na 3 części. Pamiętajmy, aby górną część dać w środek, a środkową na górę! Nasączamy odpowiednią ilością ponczu każdą część, smarujemy powidłami, nakładamy krem. Wierzch i boki tortu smarujemy kremem. Na koniec posypujemy wierzch i boki czekoladą z lodówki (!), startą na tarce.
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 1
- Wyświetleń
- 205
- Odpowiedzi
- 7
- Wyświetleń
- 591
- Odpowiedzi
- 14
- Wyświetleń
- 3 tys
Podziel się: