reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

NASZE PROBLEMY!!!

reklama
Dziewczynki czy nie wiecie przypadkiem kiedy po tej prolaktynie w zastrzykach powinna przyjść @ ???dziś wzięłam juz ostatnią kapsułkę i nic...mam narazie takie dość mocne skurcze, ale @ jak nie było tak nie ma.. :( już mnie powoli to zaczyna wkurzać!! 3 tygodnie stracone!!! :mad:

Moniolek...czuje sie...bardziej ciazowo...piersi okrutnie zaczely bolec...sutki szczegolnie i sie zazylacily...i maz juz sie powoli cieszy bo sie nabrzmiale zrobily pozadnie ze zas sie w biustniki nie mieszcze!!!!:)
Mazurek a ty sie nie przejmuj!!to dopiero 3 miesiac staran!!!napewno wkrotce sie uda!!aha i nie powinniscie sie ciagle przytulac!!to utrudnia!!
najlepiej 3 dni przed owulacja przerwa a potem do 2 razy dziennie bo juz pozniej nasienie jest bezplemnikowe!!!!!!!!i za slabe!!!wiec niech mezus tez kawke pije z 30 min przed!!:)

Magdalenkakol...moze ty cos wiesz co to znaczy "torbielowate cysty" dzis bylam na monitoringu i gin powiedzial, ze te jajniki albo te jajeczka...juz sama nie wiem z tego wszystkiego, chodzi o to ze powiedzial ze wygladaja troche na torbielowate cysty? co to znaczy

Asmodis poczytaj:
Mam 21 lat. Dzisiaj po badaniu ginekologicznym dowiedziałam się, że mam torbiel jajnika prawego. Torbiel jest wielkości małej pomarańczy i o ile diagnoza ta się potwierdzi (muszę wykonać USG), będę miała operację.
W związku z tym mam takie pytania: po pierwsze skąd się bierze torbiel? Czy ma ona coś wspólnego z płodnością? Czy po jej usunięciu mogą być nawroty?
W miarę możliwości uprzejmie proszę o szybką odpowiedź - zaoszczędzi mi ona (lub przysporzy) nieprzespanych nocy.

Jajniki, czyli gruczoły płciowe żeńskie są to niewielkie narządy kształtu migdała produkujące u dojrzałej kobiety komórki jajowe, a także hormony płciowe. Jajnik ma złożoną budowę komórkową i torbiele, czyli cysty mogą pochodzić z różnych warstw komórek. Najczęściej torbiel jest wynikiem przewlekłego stanu zapalnego jajnika i zastoju płynu surowiczego w komórkach np. w pęcherzyku Graffa lub ciałku żółtym.
Niewielkie torbiele zastoinowe, o średnicy kilku milimetrów, jeżeli się nie powiększają i nie dają żadnych dolegliwości pozostawia się bez leczenia. Wymagają one jedynie systematycznej kontroli, np. badania USG. Większe torbiele zagrażają strukturze i funkcji jajnika, leczy się je operacyjnie.
Torbiel może ograniczać płodność, jeżeli dojdzie do uszkodzenia jajnika. Czasem istnieje konieczność chirurgicznego usunięcia jajnika wraz z torbielą. U młodych kobiet takie decyzje podejmuje się tylko w razie bezwzględnej konieczności.

i jeszcze to znalazłam:

Cysta (inna nazwa to torbiel) to otorbiona przestrzeń w organizmie wypełniona najczęściej płynem, rzadziej - substancją o półpłynnej lub litej konsystencji.

Torbiele są pojedyncze lub występują grupami. Mają różną wielkość, często różnią się zawartością i mogą być poprzedzielane przegrodami. Torbiele mogą pojawić się w dowolnym miejscu na ciele - na skórze, albo w przestrzeniach między tkankami, albo w konkretnych narządach.

Cysta jest wytworem patologicznym. U kobiet cysty pojawiają się często w narządzie rodnym. Stosunkowo rzadko występują na wargach sromowych. Zdarza się, że tworzą się w przedsionku pochwy, a dokładniej w odpowiedzialnym za jego zwilżanie gruczole Bartholina. Torbiel jest wówczas skutkiem stanu zapalnego gruczołu. Cysty mogą się również tworzyć w ścianie pochwy, na szyjce macicy (zwłaszcza gdy goi się nadżerka), wewnątrz samej szyjki, w mięśniu macicy i w okolicach jajowodów. Najczęściej torbiele tworzą się w jajnikach, jednak tylko w 10-15 proc. takich przypadków mają one charakter nowotworowy. W pozostałych przypadkach torbiele pojawiające się czy to w jajnikach, czy to w innym miejscu mają postać łagodnych zmian. Nie wymagają one natychmiastowej interwencji, lecz jedynie obserwacji i ewentualnie leczenia. Torbiele, które formują się na jajnikach, mogą zaburzać lub upośledzać ich czynność, powodując np. nieprawidłowe krwawienia miesięczne. Specyficzną formą są tzw. torbiele czekoladowe, które tworzą się w jajnikach kobiety chorej na endometriozę. Wzrastając z każdym cyklem miesięcznym, torbiele te mogą nawet całkowicie zniszczyć jajniki i spowodować bezpłodność kobiety. Problemy z zajściem w ciążę mogą być również następstwem cyst na jajowodach.

Cysty na sromie czy w pochwie, na przykład w gruczole Bartholina, stosunkowo łatwo usunąć. Nacina się je, drenuje i podaje pacjentce antybiotyk. Znacznie trudniej jest pozbyć się cyst w ścianie pochwy - jeśli zachodzi taka potrzeba, usuwa się je wówczas razem z fragmentem ściany. Torbiele na szyjce macicy można usuwać metodą koagulacji, czyli wypalając je za pomocą elektrody.

Cysty powstają także w piersiach. Czasem jest to efekt włóknienia tkanki biustu, czasem - zaburzeń hormonalnych. Cysty mogą się pojawić jako następstwo stanu zapalnego piersi, np. wtedy gdy kobieta zbyt szybko przestała karmić lub gdy nastąpiło zahamowanie laktacji.

Torbiele w piersiach mają często charakter łagodnych zmian, które nie wymagają interwencji chirurgicznej. Cysty mogą boleć, nawet wówczas, gdy w piersiach nie ma zmian nowotworowych.

O tym, czy zmiany są łagodne czy nowotworowe, można się przekonać robiąc badanie ultrasonograficzne piersi lub mammografię. Zdarza się jednak, że mimo podejrzeń o raka obraz USG lub mammografii wcale nie wykazuje zmian nowotworowych. W takich przypadkach lekarz zleca zwykle biopsję. Polega ona na tym, że cystę nakłuwa się i pobiera wypełniający ją płyn do badania.

Jeśli zmiany w piersiach są łagodne, cysty można leczyć hormonami. Można też podawać leki, które zmniejszają w organizmie kobiety poziom hormonu prolaktyny, odpowiedzialnej za rozrost tkanki gruczołowej piersi. Wśród leków tych są m.in. analogi GnRH - syntetycznie wytwarzane substancje, które są podobne do jednego z hormonów wytwarzanych w mózgu, ale działają od niego dłużej. Stosuje się też leczenie miejscowe - kobieta wciera w piersi specjalny żel z progesteronem.

Cysty można też likwidować, wyciągając strzykawką całą ich zawartość. Czasem cystę usuwa się z piersi chirurgicznie. Jednak w każdym z tych przypadków istnieje prawdopodobieństwo, że cysta się odnowi.

Dane tu przedstawione mają jedynie wartość informacyjną i nie mogą zastąpić indywidualnej porady lekarskiej.

A czy sa jakies objway tego????
Ja mam podczas owulacji straszne bole jajnikow!tak zawsze rozpoznaje owulacje!ostatnio na badaniach nic nie stwierdzono...a moze to tez cos jest?? np tak to kluje w srodku ze niemozna sie przytulac od tylu :( ale pewnie jestem przewrazliwona i to tak jak mowil lekarz owulejszyn:)

dzieki Alek
i coz ja biedna mam zrobic?...musze czekac do nastepnego monitoringu ktory jest we czwartek
pocieszam sie tym, ze jesli byloby bardzo cos strasznego to by to zobaczyl i powiedzial. teraz wizyta w czwartek i sie przekonamy co dalej, czy owulacja bedzie.

Lilith...objawy to tak jak napisane, bolacy jajnik moze byc oznaka, jak masz bole w czasie miesiaczki to tez, ale bole przez cala miesiaczke. ja mam bole w czsie @ pierwszego dnia, ale nie wiem czy to tez nie oznaka

Asmodis nie bój się..jakby to były duże cysty to przecież lekarz by Ci powiedział, a malutkie zostawia się bez leczenia- tylko trzeba je kontrolować;
ja jak miałam w poniedziałek robione usg to właśnie na prawym jajniku lekarz zdiagnozował malutką torbielkę- minimalną ale jednak i wg. niego to było przyczyną że tyle spóźnia mi się @..
na lewym jajniku nic na szczęście! i powiedział mi że trzeba szybko decydowac się na bobaska, bo im kobieta starsza tym częściej takie rzeczy moga się przytrafiać... :(
wypytaj lekarza o to dokładnie, niech Ci wszystko opowie co widzi- ta podczas usg pytałam cały czas ;D

reklama
Witajcie!
Pojawił sie u mnie podobny jak u Kachy problem-jakiś stan zapalny-czy co?i nie wiem czy mogę użyc, a tak się składa, ze tez mam to w domku- dafnegin. Nie wiem co robić- czy mogę dalej starać się o fasolkę-czy zastosowac ten lek..itd..-Elżbietko-dziewczyny-co Wy na to?

Do góry