reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Nasze odczucia, samopoczucia, objawy, dolegliwości itp.

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Moge się wypowiedzieć w temacie opryszczki, bo mi również od czasu do czasu wyskakuje. Jeżeli jest to na ustach, nosie w ogóle w okolicach twarzy to nie szkodzi to ciąży i naszym bobaskom, możemy smarować miejscowo Zoviraxem czy Hascovirem. Ją wywołuje ten wirus chyba HSV1, natomiast gorsza jest ta narządów płciowych (HSV2) i jeżeli ją przechodziłyście nawet przed ciążą to lepiej powiedzieć ginowi, bo już macie tego wirusa w sobie. I to ona jest niebezpieczna.

reklama
Zuzia -ja mam troszkę inne doświadczenia, ale pisałam już, nie chce tez nikogo straszyć :tak: zresztą jak ja tak miałam to nie jest powiedziane ze w każdym przypadku tak będzie. Dla ostrożności jak bym powiedziała o tej opryszczce wargowej tez ginowi.
Nawet przy wyjsciu ze szpitala lekarka przy przygotowywaniu wypisu zapytała czy w ciąży nie było opryszczki. I powiedziałąm, ze 3 razy miałam opryszczkę wargową i Ada dostała dodatkowe skierowanie na badanie słuchu z tego powodu, mimo, że słyszała dobrze.

Ostatnia edycja:
No co Ty. Nie kojarzę za bardzo co pisałaś, miałaś jakieś komplikacje? Kurczę ja w poprzedniej ciąży też miałam i nikt się nawet nie pytał...

ja też mam tendencje do opryszczki wargowej ale w ciąży jeszcze nie miałam.....mam nadzieje, że tak już zostanie

Co lekarz to inna szkola i inne diagnozy. Tak samo z Zoviraxem... Znalazlam jedna strone internetowa sporzadzona przez uniwersytety medyczne (niestety tylko po niemiecku), gdzie podane sa leki i ich mozliwy wplyw na ciaze. I pisza, ze Zovirax niby mozna, ale jakies ryzyko zawsze pozostaje, bo nie bylo wyczerpujacych badan... Wiec sama nie stosuje. Na innych stronach znow pisza, ze lekarze sami zalecali Zovirax w czasie ciazy. No i badz tu czlowieku madry.

Dziekuje Zuzia, ze mnie uspokoilas. Sama w koncu doczytalam, ze wlasnie te opryszczki na wardze nie sa grozne, tylko te na narzadach plciowych. Na pewno skonsultuje te moje opryszczki na nastepnej wizycie u mojego lekarza.

Dziewczyny a tak nawiasem pytając , nosicie zakupy, bo jak idę coś kupić to wychodzę z całą reklamówą no i musze to taszczyć do domu:/

i czy żółtawy śluz zawsze oznacza infekcję ?

Ja czasem się zabieram za siaty czy przenoszenie, ale mój od razu na mnie krzyczy że mam nie nosić.

Dziewczyny a tak nawiasem pytając , nosicie zakupy, bo jak idę coś kupić to wychodzę z całą reklamówą no i musze to taszczyć do domu:/

i czy żółtawy śluz zawsze oznacza infekcję ?

Nie zawsze. Ja mam prawie od początku żółtawy śluz i nie mam żadnej infekcji :] W ciąży może być biały lub żółtawy, mówił mi lekarz i tak można wszędzie wyczytać.
Co do zakupów to sama nie chodzę (bo nie mogę nosić ciężkich rzeczy) a jak idę z mężem to nie pozwoli mi nawet ponieść "batona" :-D

nadalka ja tez nie dźwigam siatek od początku obchodzę sie sama z sobą jak z jajkiem, a co do śluzu to może być żółty ale czasem warto skontrolowac, ja nawet nie wiedziałam a okazało sie ze mam grzybka i teraz nantamycyne biorę

reklama
Nie zawsze. Ja mam prawie od początku żółtawy śluz i nie mam żadnej infekcji :] W ciąży może być biały lub żółtawy, mówił mi lekarz i tak można wszędzie wyczytać.
Co do zakupów to sama nie chodzę (bo nie mogę nosić ciężkich rzeczy) a jak idę z mężem to nie pozwoli mi nawet ponieść "batona" :-D

natkusia normalnie kocham cie :) bo gdzie nie gdzie spotykam się z tym że to infekcja a mnie ani nie piecze ani swędzi (czasem swędzi jak się wydepiluję albo pipka się trochę spoci :)) ale to chyba normalne :) i nie wiem czy to już mam coś z głową bo lekarz mi sprawdzał ten śluz i mówił że wszystko ok, więc nie mam się co martwić ? :)

a po za tym mam nadżerkę więc może też to od tego?

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry