reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze Obawy

Cieszę się Blanes że masz dobre wyniki, a co do ciśnienia chyba trochę spanikowałam:zawstydzona/y:, ale własnie jestem typową panikarą:tak: .

A dziś wieczorkiem świetujemy urodziny mojej tesciowej 60 lat kończy:baffled: a ma w sobie tyle energii że czasami jej zazdroszczę :-D . Buziaki.

reklama
dorotka 13tys leukocytow jest normalne w ciazy, nie wiem czy przeoczylas wyzej ale ja mialam nawet 14tys i gin powiedzial ze okay.
a co do cisnienia niskie moze byc jak najbardziej - ja mialam 90/50 i jedynie dostalam zalecenie picia dwoch kaw dziennie. tylko wysokim nalezy sie przejmowac. trzymanko baby do poniedzialku!!

widzialam Asylan i Twoje 14tys,nie przeoczylam,a cisnienie to ja mam 110\70,100\60,w sumie tez niskie,jak mi spawda to rowniez pije kawke,bo wtedy straszliwie glowa mnie boli,buzia:-)a milego weekendu:-)

Dziewczęta, tak czytam o Waszych wynikach i zastanawiam się - możecie powiedzieć, czy kołatanie serca jest objawem zbyt wysokiego, czy zbyt niskiego ciśnienia? Myślałam, że wysokiego - no ale ktoś napisał, że przy b.niskim mu serce wali :confused:
Zaczynam obawiać się, czy z moim ciśnieniem wszystko ok. Za każdym razem u gina miałam minimum 120/70 a 2x 130/80. Czytałam, że w ciąży ma się niskie ciśnienie - no ale to niskie przecież nie jest :confused:
Co o tym myślicie? Zaczynam się niepokoić troszkę...
Jakie ciśnienie jest już "wysokie"?

Esia nie martw sie niczym,cisnienie 130\80 to cisnienie niemal ze ksiązkowe,o nadcisnieniu mówimy wtedy kiedy cisnienie skurczowe jest wyzsze niz 160,taka byla norma jak ja sie uczylam,a teraz podejrzewam ze jest jeszcze wyzsza,a to znalazlam w necie

[FONT=Arial CE, Arial, Helvetica, Helvetica CE][SIZE=-1][FONT=Arial CE, Arial, Helvetica, Helvetica CE][SIZE=-1]Kołatanie serca [/SIZE][/FONT][/SIZE][/FONT][FONT=Arial CE, Arial, Helvetica, Helvetica CE][SIZE=-1][FONT=Arial CE, Arial, Helvetica, Helvetica CE][SIZE=-1]Jest bardzo powszechną skargą wśród pacjentów i może występować zarówno u osób ze zdrowym jak i chorym sercem. Określeniem kołatanie opisywane są różne odczucia zmian w pracy serca: może być to nagłe miarowe przyśpieszenie akcji serca (częstoskurcz napadowy), nagłe zwolnienie akcji serca (podrażnienie nerwu błędnego), uczucie potykania się lub zamierania serca (skurcze dodatkowe), całkowicie niemiarowa praca serca (migotanie przedsionków). Kołatanie serca może występować w chorobach organicznych serca ( niedomykalność zastawki aorty, zwężenie zastawki dwudzielnej). Dolegliwość ta może pojawiać się przy zaburzeniach hormonalnych jak nadczynność tarczycy, w okresie przekwitania u kobiet. Także u osób zdrowych nadużywających kawy, herbaty czy papierosów oraz u ozdrowieńców po ostrych chorobach zakaźnych. Zmiany w rytmie pracy serca mogą przebiegać zupełnie bezobjawowo i wykryte zostać przypadkowo, mogą manifestować się tylko odczuciem zmiany rytmu, albo może im towarzyszyć ból w klatce piersiowej, uczucie duszności lub utrata przytomności.

tak ze kolatanie moze byc i objawem u ludzi ze zdrowym serduszkiem,nie martw sie niczym bo i dzidziorek sie juz martwi ze mama niespokojna:-)
[/SIZE][/FONT][/SIZE][/FONT]

a to stopnie nadcisnienia

Lekarze wyróżniają trzy jego stopnie:
  1. łagodny - ciśnienie skurczowe mieści się w granicach 140 - 159 natomiast rozkurczowe nie przekracza 105 mm Hg;
  2. umiarkowany - ciśnienie skurczowe utrzymuje się w przedziale 160 - 179, rozkurczowe 105 - 115 mm Hg;
  3. ciężki - ciśnienie skurczowe wynosi 180 i więcej, rozkurczowe przekracza 115 mm Hg
tez z netu,tak ze juz nie martw sie bo twoje jest ksiązkowe:-)

Witam wszystkich,
ja mam takie nieco inne obawy... Otóż chodzi o mój brzuszek. Za dnia jest super fajny, widoczny i wszystko gra, ale rano jak się budzę i leżę jeszcze w łóżku to jakby go w ogoóle nie było. I nie wiem, czy już mam panikować (a straszna ze mnie panikara), czy to normalne zjawisko. Dodam, że to moja pierwsza ciąża i pierwsza od dłuższego czasu w rodzinie, tak więc nie mam z kim skonsultować moich obaw. Badania wszystkie w normach, USG miałam ostanio robione w 16 tyg. i dzidziuś rozrabiał bardzo (aczkolwiek ja czuję na razie tylko smyranie i bulgotanie). Może ktoś też miał podobne odczucia? Będzie mi raźniej wiedząc, że to nie jakaś tragedia tylko normalny objaw. :baffled:

Mrowkam nic się nie przejmuj ja mam dokładnie tak samo, wieczorem mam brzuch gigant a rano (nawet dzisiaj) kiedy kładę rękę czuję ledwie wyczuwalną górka;-) . Z tego co wiem wiele z nas tak ma, więc na prawdę myslę że nie masz sie czego obawiać, tym bardziej jeżeli dobrze się czujesz i nie masz żadnych podejrzanych bólów:tak: . Buziaki i pozdrowienia:-) .

reklama
O dokładnie! Taką górkę tylko rano wyczuwam. Super, to mnie trochę uspokoiłaś Kotek07. Dzięki! :-)

Do góry