katrinm5
Fan(ka)
Witam nową mamusię:-)Zdolniacha z Twojego synka
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Dziekuje Rita za przepiski i za schemacik;-)bardzo Mi pomoglTu mam przepis na budyń bez melka.
Budyń bez mleka
butelka soczku owocowego dla niemowląt
1 - 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (w zależności od tego, czy dziecko woli budyń mniej czy bardziej gęsty)
1 - 2 łyżki kleiku kukurydzianego
1 łyżka wody
Soczek wlać do garnka i zagotować, dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą. Gotować, aż zgęstnieje. Odstawić na 15 minut. Wymieszać dokładnie z kleikiem. Podawać na zimno.
budyń z żółtkiem i wodą
przeznaczoną na porcję mleka modyfikowanego rozdziel na dwie części(np 180 ml);w jednej rozrób mleko,a drugą część zagotuj;żółtko rozrób jak poprzednio z wodą+ łyżeczka mąki ziemniaczanej,dodaj do zagotowanej wody intensywnie mieszając pogotuj kilka min.,dodaj rozrobione w drugiej części wody mleko (już nie gotuj)i mieszaj,aż uzyskasz jednolitą masę
Etapy wzbogacania diety
Okres wzbogacania diety dziecka w produkty bezmleczne trwa kilka miesięcy. Według schematu żywienia opracowanego przez Zespół Ekspertów powołany przez Krajowego Konsultanta Krajowego ds. Pediatrii przy wprowadzaniu poszczególnych produktów powinnaś przestrzegać poniższych zasad:
* przy karmieniu sztucznym (butelką wyłącznie) lub mieszanym (piersią i butelką)
- Od 5. miesiąca* - PIERWSZE OWOCE I WARZYWA, BEZGLUTENOWE PRODUKTY ZBOŻOWE
- Od 5. miesiąca** - GLUTEN I WARZYWA
- Od 6. miesiąca* - MIĘSO, RYBA, GLUTEN
- Od 7. miesiąca* - ROSÓŁ, ŻÓŁTKO
- Od 7. miesiąca** - MIĘSO, RYBA, OWOCE, ŻÓŁTKO, ROSÓŁ
- Od 10. miesiąca - NIEWIELKIE ILOŚCI PIECZYWA, BISZKOPTY, SUCHARKI
- Od 11. miesiąca - CAŁE JAJKA, TWAROŻEK, JOGURT, KEFIR
** przy karmieniu piersią
Buziaczku na początek proponuję żebyś zrobiła z 90ml mleka i troszkę wody do zagotowania z kaszką. Kaszki zależy czy Blanka woli gęściejsze czy nie tak ok 3-4 łyżeczki:-)
żółtka na razie boję się wprowadzać przez ptasią grypę
Ja rownierz poczekam do 7 miesiaca z tymi zoltkami, a na rybe tez za wczesnie chyba -ja tak uwazam boje sie tak szybko Blance wprowadzac nowosci , mimo ze nie reaguje jakos niepokojaco na nowosci, ale strach dla mnie rzucac maluszka na tak ''gleboka wode'' z tym jedzonkiem , ma jeszcze czas na poznanie nowych smaczkow :-)buziaczku nam pani doktor powiedziała,że moge podawać Grzesiowi pół żóltka jak wejdzie w siódmy miesiąc(czyli juz można) z kaszką kukurydzianą i wywarem z warzyw(razem wymieszać) lub do obiadków dodawać ale co drugi dzień.Ja jeszcze troszkę poczekam z tym żółtkiem
iiwka ja ryby jeszcze nie wprowadzam Grzesiowi,bo to chyba troche za wcześnie.Moja siostra dopiero teraz jak Bartek skończył 9 miesięcy daje mu rybę(zalecenie lekarza)
Ja narazie nie mam problemów z jedzeniem u GrzesiaI soczki zaczął lepiej przyswjać
Wprowadziłam mu w tym tygodniu deser jogurtowy z owocami z Hippa....chyba nie jest za wcześnie????....w końcu na słoiczku jest od 6 miesiąca...
Tak jak go obserwuję to nic mu nie jest.
Super, Moja Mala nie lubi jadla na poczatku ale od jakiegos czasu ma odruch wymiotny na nie , i jak przestalam jej podawac brokuly i kalafior przestala mi wymiotowacDziś Grzesiaczek pierwszy raz jadł na obiad brokuły:-)I oczywiście mu smakowałyOj łakomczuszek z mojego synusia;-)
podziwiam Twojego Synka i Ciebie za odwage ....Julek dorwał się dzisiaj do ruskich,pocmoktał troche.więcej tam było ziemniaków niz sera,bo akurat mi zbrakło.Chyba mu smakowało.
A u nas z jedzeniem mamy mały problem :-(
Jako,że mam leczenie kanałowe zęba spowodowane czymś takim jak ropień kości (prawda,że brzmi milutko?) muszę przyjmować antybiotyk Dalacin C.
Jest to bardzo silny lek ponieważ musi przeniknąć aż do kości no i nie mogę karmić Krzysia swoim mleczkiem...
Krzysio sztucznego jednoraowo wypija max 120 ml i więcej nie chce. Próbowaliśmy Hippa potem Isomil (nie toleruje smaku). Dzisiaj kupiłam NAN 2 zobaczymy rano czy przełknie trochę.
Wieczorem dostał ostatnią porcję mojego, wygrzebałam z zamrażarki i jak się dossał do butli to moment i 180 ml wyssał do końca. A jakie miał szczęście wypisane na twarzy...oczy półprzymknięte normalnie ekstaza :-).
Po tych nowościach w diecie (sztuczne mleczko) mały wymiotuje i zrobił 2 razy brzydką kupę.
Jutro idę znowu do dentystki mam nadzieję,że z zębem będzie już lepiej i że nie będę musiała wykupywać kolejnego opakowania tego leku.