reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Nasze malusie problemy z Maluszkami

ja bym nie miała obaw że młodsza bo takich będzie więcej....tylko dochodzi jeszcze to że u nas jak zwykle reforma nie do końca przemyślana bo przecież dziecko już caly czas będzie młodsze a o ile na początku są fory to potem chyba musi nagle nadrobić....no nie wiem - bierzmy pod uwage że potem nauczanie przedmiotowe dotyczy 9 latków, gimnazjum 12 latków, matura 17/18 latków...wszystko szybciej bedzie
a a propos innych krajów - to chyba jakoś sensowniej to podzielone jest- bardziej rozłożone w czasie - bo pomimo że dzieciaki szybciej zaczynają to nie są tak obciażane - jak po kilku latach wracają z zagranicy to sa do tylu w stosunku do programu nauczania w Polsce

reklama
Mamootku Noemi tez idzie do pierwszej klasy :-)

Ale u Was chyba wszystkie dzieci ida w tym wieku, nie?
W sumie jeśli decyzja jest przemyślana to czemu nie:tak: u mnie chyba byłby problem z odbieraniem ze szkoły o 11:30 np :szok: zobaczymy w poniedziałek zebranie.

U nas tez bedzie cyrk, żeby to wszystko jakos zorganizować.

Baśka, no własnie to jest problem, że dzieci tylko w pierwszej klasie sa traktowane ulgowo - o ile w ogóle. Potem wpadają w tryby innych roczników. Inna sprawa, że za rok, a za dwa lata to już na pewno będzie kumulacja roczników. Trafi na Stasia. Potem dostanie sie do dobrego gimnazjum, liceum, czy na studia bedzie niezłym wyzwaniem. Chyba, że znów przesuną obowiązek szkolny dla 6latków w czasie.

No własnie, też o niej pomysłałam. No ale starsze dzieci już bedziemy miała w szkole, więc jest szansa, że będzie łatwiej, bo jednak scieżka "przerobiona".

No u nas niby zostaje w tej szkole w której teraz ma przedszkole, budynek zna, Panie też, to mała kameralna szkoła, zapewnia niby opiekę od 6 rano do 18:-D

Tak tylko słyszałam, że za zerówkę po godzinach nauczania będzie trzeba płącić podobną stawką co za i przedszkole. Czy któraś z Was dokładniej o tym słyszała?
Pati zadałam właśnie Ci pytanie odnośnie losów Noemi? Jak u Was wygląda szkolnictwo?

Fredka noemi idzie do pierwszej klasy...Ale tu raczej pierwsza klasa taka bardziej na luzie...Oczywiscie ucza sie ale nie jest to tak jak np.w pl ze ta nauka zaraz taka ostra...Zobaczymy jak to bedzie bo ogolnie ze szkolnictwem tu malo mialam doczynienia ;) Bede informowac na biezaco jak juz zacznie chodzic...Ale jak zobaczylam cene dobrego plecaka to mnie z nog scielo :-D 170€ za plecak plus piornik-jeszcze nawet nie wiem czy piornik wypasiony czy pusty :-D

reklama
Pati, nas tez czeka kompletowanie wyprawki :-) Się będzie działo!

Fredka, wydaje mi się, ze zerówka szkolna powinna byc płatna jak jak przedszkolna, bo przecież opieka i nauka taka sama. Tylko "lokal" inny. Ale nie jestem pewna.
Nam na pewno w przyszłym roku odpadnie trochę kosztów, bo teraz płacimy za przedszkole podwójnie. I jeszcze niania dla Mychy, jak oboje jestemy w pracy.

Do góry