reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze maleństwa - pediatra, problemy, radości, jak rosną nasze pociechy

No u nas laktacja w koncu ruszyla, rewela to nie jest, ale przynajmniej wiem, ze Bartus podjada, no i przesypia juz 2 godzinki:tak::tak: i ja juz troche spokojniejsza jestem. Dzieki kochane za wsparcie, to dla mnie naprawde wazne.

Zosi się sporo ulewa dzisiaj i smierdzi to jak normalne wymioty i ma konsystncje serka. Zwykle jak się jej ulewa to płynnym mleczkiem.

Ulewanie plynnym mleczkiem jest jak jeszcze enzymy nie zaczna trawic, serek wychodzi jak juz mleczko zacznie byc trawione.

jak wy się zapatrujecie na pomysł by karmić jednostronnie -to znaczy tak, że jedno karmienie -np. prawa pierś, kolejne karmienie -lewa pierś ?

Mi polozna kazala wlasnie tak karmic..raz jedna piers, nakramic, jak jeszcze w piersi zostanie to sciagnac do konca laktatorem..kolejne karmienie druga piers i tak samo. My na razie karmimy, ale laktatora jeszcze nie uzywalam, bo psychicznie boje sie, ze jak sciagne do konca to nie zdazy mi sie naprodukowac:-(

zaczynam miec wyrzuty sumienie bo gdybym wczesniej sie nie poddała to teraz bym pewnie juz miała mnóstwo pokarmu:-(no nic lece cycki laktatorem pompowac .trzymajcie kcuki

Pompuj, pompuj, bo my tu bedziemy walczyc o kazdego lutowego dzieciaczka co by piers wycyckal, a nie butle.

reklama
Mamusie - studentki podziwiam was ;-) Zdaje sie ze swietnie sobie radzicie :-D

W czerwcu skonczylam jeden kierunek i ze wzgledu na ciaze nie kontynuowalam studiow - odlozylam to na rok.... Poniewaz uznalam ze ciaza i praca i studia to za duzo ;-) a teraz w lutym to wiem na pewno ze bym sobie nie dala rady z sesja, no i to ciagle wychodzenie i zostawianie dziecka :dry: Nie podobala mi sie ta opcja

Pamiętam jakie miałam problemy gdy karmiłam starszych chłopców. Z pierwszym nie miałam wcale brodawek i ssał przez kapturki co dziwne obkarmiłam połowę noworodków tyle miałam pokarmu. Jak wróciłam do domu odciągałam pokarm ręcznie nie podchodziły mi laktatory. Czasami z nocy miałam prawie 1L słoik. Wiem mamusie, że na początku jest trudno ale czasami warto poświęcić 1 dzień i leżeć z maluszkiem w łóżku i niech on śpi, leży przy cycuszku. Piersi wtedy się przyzwyczajają i pokarm się normuje. Właśnie z drugim synkiem tak robiłam . Ja leżałam obok maluszek a starszy(1,5roku) skakał koło nas i się przyglądał. Ale teraz chłopcy mają po 185 cm wzrostu myślę ,że po tym mleku hihihi:-D:-D:-D
Teraz nastawiam się pozytywnie tyle się przeszło ,że myślę ,że powinno być wszystko OK:happy:

U mnie też produkcja mleka wrze. Znów się cudnie leje:)W nocy ściągnęłam 600ml przy 4 ściąganiach. I dzisiaj Zosia spokojniejsza, bo wczoraj chyba z głodu dużo płakala. Na prawdę terapia laktatorem działa tylko boje się że to błędne koło i nie wiem teraz jak to przerwać. Psychikka mi mówi ż ejak odstawie laktator Zosia znów będzie głodna.
Kasikk walcz!!!Jestem pewna że Ci wyjdzie, bo większość z nas przechodziła to co Ty, że dzidzia ssie a tu echo. 3-4 dni zabiegów i mleko rzeką popłynie.
My dzisiaj jedziemy na ip. Zosi juz pępek byol zagojony, a dzisiaj rano o zgrozo rozbioeram ją a tu masa krwi, cos się zaczęło ślimaczyć, strasznie jej krwawi z głębi pępuszka. Do tego na domiar złego ma okropny katar, że jak ssie pierś to się złości bo nie ma jak oddychać. Używamy aspiratora ale to przynosi krótką ulgę. Zaraz jej zmierzę temperaturę i jedziemy.

Mamusie - studentki podziwiam was ;-) Zdaje sie ze swietnie sobie radzicie :-D

W czerwcu skonczylam jeden kierunek i ze wzgledu na ciaze nie kontynuowalam studiow - odlozylam to na rok.... Poniewaz uznalam ze ciaza i praca i studia to za duzo ;-) a teraz w lutym to wiem na pewno ze bym sobie nie dala rady z sesja, no i to ciagle wychodzenie i zostawianie dziecka :dry: Nie podobala mi sie ta opcja

nimfi powiem Ci szczerze że jak na razie to jeszcze sobie nie radzę. Przede mną cała sesja do zdania a teraz jeszcze mi się zajecia zaczynają. Jeszcze dwa dni temu na 100% bylam zdecydowana na dziekankę, ale przyszła położna i powiedziała żebym nie robiła przerwy, bo później będzie mi ciężko wrócić, a że dzieckiem na pewno się zdąże nacieszyć. Prawdę mówiąc dalej nie jestem przekonana do tego pomysłu, ale zarówno rodzice jak i mąż uważają ze to świetna opcja. Szczególnie że zajęcia mam praktycznie trzy dni w tygodniu, a co drugi tydzień nawet tylko dwa i wtedy będzie przyjeżdżać do nas moja mama. No zobaczymy jak to będzie. Plan jest dobry, a jak nie dam rady to wtedy będziemy myśleć :).

antar na katar rewelacyjne sa krople z sola fizjologiczna. Zakropisz nosek i potem dziecko kicha i nie ma kataru :) W szpitalu robili tak mojemu Maksiowi i właśnie polecały krople a nie spray, bo dzieci nie lubią jak im do noska się coś takim ciśnieniem wtryskuje.
JEJ SKAD TY MASZ TYLE POKARMU!! 4 RAZY SCIAGALAS I 600 ML MASZ! NIESAMOWITE. Ja max z jednej piersi moge wydusić 60 ml.

Puki co nie dokarmialam go dzis :) cos wiecej tego pokarmu jest. Nie marudzi tak strasznie. Krócej tylko spi. Tak godzinke, poltorej i sie domaga dalej jedzenia. Mam nadzieje, ze to sie unormuje.

Jak sprawdzić, czy dziecko się najada?

Jeżeli karmione piersią dziecko "ciągle płacze" - można przypuszczać, że się nie najada. Również jeśli noworodek nie zasypia po karmieniu, należy sprawdzić, czy całkowicie opróżniło pierś. Jeżeli po karmieniu matka może jeszcze odciągnąć sporo pokarmu z piersi, np. 50 ml, należy ten pokarm podać dziecku specjalną łyżeczką z dozownikiem (można ją kupić w aptekach) lub zakraplaczem na wewnętrzną ściankę policzka, a w ostateczności przez smoczek z butelki. Jeżeli dziecko opróżniło pierś i nadal jest głodne, to może znaczyć, że matka produkuje dla niego za mało pokarmu. Tak się może zdarzyć, gdy matka żyje w stresie, np. nastawiała się na karmienie naturalne przez całą ciążę, a teraz boi się, że temu nie podoła. Każdy stres i, zdenerwowanie mogą zaburzyć prawidłową produkcję mleka. W takiej sytuacji po karmieniu, gdy dziecko opróżniło obie piersi, należy przygotować dla niego jeszcze 100 ml mieszanki. Jeżeli wypije 50-70 ml, to znaczy, że matce brakuje pokarmu i dziecko trzeba dokarmiać.

reklama
Do góry