nimfii- no brawa dla Macka.....
Ja tez nie znam dzieci znajacych afabet i tak liczacych w wieku 3 lat...
Ola tez ładnie liczy po polsku i po angielsku do 20. - czesciej jednak po angielsku .....noi kolory tez nazywa , nie wiedziec czemu po angielsku ....wogóle ma bardzo duzy zasób z angielskiego- co jest załsugą głównie przedszkola.
A poza tym Ola bardzo sie wszytskim intersuje, codzienne pokazujemy jej wieczorem różne rzeczy na komputerze ( google i wikipedia) , a to zwierzeta rózne- potem pokazujemy jej kontynent gdzie mieszkaja, opowiadamy jej o tym, albo o planetach, słoncu- pokazujemy jej w takim specjalnym programie itp. Ostatnio ja mało nie padłam jak podsłyszałam jak opowiada bratu, że księżyc nie swieci tylko odbija swiatło od słonca...
ona tak to łapie...ze szok...i pamieta to co jej mówimy doskonale...Ale ona po prostu sie tak bardzo wszytskim interesuje, sama sie garnie- duzo bardziej niż Domek w jej wieku....ba...bardziej niż Domek nawet teraz...;-)
Domek dostał książke- pt" Ciało" gdzie są pokazane i opisane obrazki - anatomia człowieka, narzady , miesnie, kosci itp...To Oli ukochana książka..Musze jej to opowiadac czesto na dobranoc...np. co to jelita , jak sie trawi itp
Z samodzielnoscia tez nie ma problemu, je sama, sika do toalety i potrafi sie sama ubrać...
Dominik tez długo musiał miec pieluche na noc i potem zdarzało sie długo ze w nocy sie nie obudzil....wówczas lekarz nam mowił , że to zalezy od układu nerwowego i czasem dzieci po prostu długo nie sa w stanie tego kontrolowac az ten fragment odpowiadajacy za to w mózgu dojrzeje...Zeby sie nie martwic, nie krzyczec i nie stresoac dziecka....
Ola kocha tanczyc.....zastanawiam sie czy gdzies jej juz teraz nie zapisac na jakies tance dla maluchów....ale moze za wczesnie?