reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze maleństwa - pediatra, problemy, radości, jak rosną nasze pociechy

nimfi ja tak jak labudka zostawiam małego w łóżeczku .Tylko on nie płacze ale tak skomli i postękuję . Ja śpię w innym pokoju i mam nianię włączoną to M mnie wyzywa bo mu to przeszkadza . A ja daję Niko smoczka do rączki on się pobawi i śpi no chyba ,że chce pić to dam pić i wychodzę i on po chwili też zasypia.

Niko też tak jak Maks śpi raz w dzień i to właśnie pada ok 12. Czasami śpi 4 h a czasami 1 nie wiem od czego to zależy .A o 19 też już pada i muszę go szybko kłaść bo jak przeholuję to śpik mu przechodzi

A ja mam pytanko .Zauważyłam u Nioko taką suchą skórkę na cycuszkach i brzuszku i to tylko w tych miejscach . Smaruję go oliwką ,ale jak wstaje rano to znowu taką ma .Nie ma żadnych krostek ani zaczerwienień . Co to może być i od czego?

reklama
U nas jedna drzemka około 11.30 - 12 i śpi 1,5 - 2 h. O 19 już jest totalna maruda, więc często kąpiel już przed 19, potem kaszka do łóżeczka i w minutę zasypia. Zresztą z drzemką w dzień też jest tak samo, że zasypia migiem odłożona do łóżeczka, a często sama pokazuje, że chce spać. Pobudki też mamy przeważnie o 6, czasem zdarzy się o 7. Ale teraz wychodzi Werci druga 4 i okropnie płacze w nocy. Dałam czopki na noc i też nie bardzo pomógł, a cholera mała nie daje sobie tych dziąseł smarować. Dosłownie budzi się z okropnym krzykiem, jakby ktoś ją bił i od razu rękę pcha do zęba. Jest mi jej tak szkoda. Wczoraj o 23 nosiłam ją godzinę na rękach, bo co chwila aż się zanosiła płaczem. dałam dodatkowo nurofen w syropie i wtedy trochę pomogło.

No u mnie jak ju pisałam udało się !!!!!( odpukać) - Jaś rewelacyjnie śpi! od nauki spania, mija już miesiąc i nie jest źle _ jak na Jasia.:cool2:
Przecież jeszcze do niedawna budził się co godzinę i to trwało około poł roku:no:. Do teraz nie mogę tego odespać.
Zasypianie jest po kaszce, przy cycu jak u Antar i trwa około 5 minut.
I pobudka - około 4 nad ranem- wtedy biorę i już do łóżka na cycanie( tyle Jaś wywalczył;-))jest 15 minut cycania i zasypiamy do 6.00 6.30 ( czasem po cycaniu Jaś zgłasza gotowość zaczęcia nowego dzionka ale delikatnie mu to wybijam z główki... ;-) tuląc, głaskając, nucąc a jak to nie pomaga szybki cyc i nie odzywam się leże cichutko
łącznie w nocy przesypia 7 godzin, nie budząc się wcle lub na chwilę.
No ale w dzień też ma uregulowane drzemki 1- do południa 2- na spacerze - nigdy nie dopuszczam aby spał po 15.00, długość drzemek dziennych nigdy nie przekracza łączniie 3 godzin.
Dawniej pozwalam spac około 17.00, 18.00:no:

No i niedługo idziemy na szczepienie, boję się nie mamy żadnych problemów ze zdrówkiem, boję się reakcji poszczepiennej no i tyle naczytałam się o szczepionkach, o konserwowaniu rtęcią, o nieobojętnym wpływie na małe dziecko, o skutkach szczepionek...mam mętlik w głowie i pewien uraz.

Anius to spia nam podobnie :)) tylko moj zawsze te pol godzinki wczesniej spac idzie..ok. 9.30. .14.30..20 ;)))

Aga, Antar jest masc parfenac fettsalbe oczywiscie niedostepna w PL w Niemczech i owszem..ok. 15E dzialanie podobne do sterydow a jednak bez nich !!! dostepne w aptece bez recepty..kiedys czytalam fora dla AZSowcow i tam dziewczyny strasznie ja zachwalaly..jest masc i krem...ja jak znajde mozliwosc by mi ktos kupil skorzystam..choc jakiejs wielkiej potrzeby na razie nie mamy, ale mysle, ze warto to miec.

u nas tez jedna drzemka...dopiero od 4 dni jej to wprowadziłam, że spać w dzień będzie tylko raz bo jak spała 2 razy to problem był ze spaniem na noc bo o 22 jeszcze chciała sie bawić a tak jak jest jedna drzemka to po 20 już idzie grzecznie spać, chociaż w nocy i tak nie śpi spokojnie przez te zebole...:dry: a mamy już 11 sztuk w tym 3 czwórki... i wszystkie w jednym czasie się pchają...

reklama
A ja mam pytanko .Zauważyłam u Nioko taką suchą skórkę na cycuszkach i brzuszku i to tylko w tych miejscach . Smaruję go oliwką ,ale jak wstaje rano to znowu taką ma .Nie ma żadnych krostek ani zaczerwienień . Co to może być i od czego?

Jolek, kup w aptece lipobase. to taki krem któy dobrze natluszcza, nawilża. Kuba kiedyś miewal suchą skórę, takie suche miejsca. smarowałam i pomagało. LIPOBASE KREM 100 G - Apteka internetowa - Domzdrowia.pl

co do spania Gaby to nie narzekam. ok 19.30 kąpiel, jedzenie. ok 20 do łóżeczka, pogłaszczę i wychodzę. przeważnie zaraz zasypia, czasami trzeba pójśc smoczek podać itp. a czasami sobie "bimba" jeszcze i godzinę i w końcu zasypia :-). w nocy rzadko się budzi, przeważnie śpi do 4, daję butlę, spi dalej. a czasami obudzi się o 5-6 i juz wstaje. w ciągu dnia są jedna lub dwie drzemki. przeważnie jedna godzinna rano, ok dwie godziny po wstaniu . druga tak w godzinach 12-14 czy 13-15, czasami są to dwie godziny, czasami więcej.

Ostatnia edycja:
Do góry