reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Nasze małe zachciewajki

reklama
proponuje kanapeczke z serem feta i pomidorkiem :tak:
a wczesniej upichcilam makaran z sosem smietankowym i lososiem, ale sie zajadalismy, bylo pycha:-p :cool2:
 
A co wy na to? 2 bananki pokrojone w plasterki, polane jogurtem poziomkowym i posypane startą czekoladą:-p pycha:-p ... ojjj pasowaloby się za obiad zabrać...

M-ktosiu uważaj z fetą, bo mi pani doktor kazała wyeliminować ją z diety. Powiedziała, że kobiety w ciązy nie powinny jesć serów pleśniowych (a feta do nich należy), bo grozi to zakażeniem u dzidziusia.

 
jak jest na mleku pasteryzowanym to powinno być wporzo:-)
te nasze polskie można chyba jeść bez obaw
...ale nie wiem jak malezyjskie:szok:

ja też ostatnio nabyłam bo mam ochotkę...ale czeka jeszcze
w lodóweczce:-)
 
Feta to ser plesniowy???? Chyba nie bardzo.....:-p ale faktycznie mozna jesc jesli jest pasteryzowana, bo inaczej to ryzyko listeriozy....a ja w lodoweczce tez mam, bo ostatnio robilam lasagne z kurczakiem, brokulami i serem feta i tej fety kupilam za duzo....:-)
 
No pleśniowy:tak: ja też nie przypuszczałam. Uwielbiam fete:-p i dlatego tak mi było szkoda jak mi kazano z niej zrezygnować.
 
A_RWEN_KA - tak mnie zdumialas ta informacją o tym ze to ser plesniowy (bo ja tam plesni nie widze...:-p ), ze az sprawdzilam w encyklopedii....:-D Tak wiec feta nalezy do miękkich serów białych......hehehe i tak tez wyglada.......zreszta produkcja jest taka, ze nie ma sily, zadna plesn sie nie wytworzy.......
Ale jestem dociekliwa :szok: :-D
 
Anetko :eek: widzisz? tak mi powiedział lekarz i teraz ja też sprawdziłam w wikipedii i rzeczwiście nie ma wzmianki o tym, że feta należy do pleśniowych serów. I taką definicję znalazłam:

Feta jest najbardziej znanym z greckich serów. Jest produkowany w całej Grecji, jednak uważa się, że najlepszy ser pochodzi z terenów północnej Grecji.
Ser feta jest produkowany z mieszanki pasteryzowanego mleka owczego z mlekiem kozim — to drugie stanowi tylko 5-10% owej mieszanki, lub tylko z mleka owczego. Niedozwolone jest używanie środków konserwujących lub koloryzujących.
Należy do grupy serów miękkich o zawartości tłuszczu ok. 40%. Jest serem kruchym, dobrze topiącym się w wysokiej temperaturze.
Źródło: "http://pl.wikipedia.org/wiki/Feta"
 
reklama
Do góry