reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze listopadowe maleństwa

Dziewczyny, moze wy mnie uspokoicie. Ostatnio zaczelo mnie niepokoic u Majki podczas karmienia drzenie brodki albo jednej z nozek(zalezy na ktorym boku lezy). Nie trwa to dlugo, nozka tylko podskoczy - taka drgawka pojedyncza, a brodka drzy z 2sek, ale zdarza sie to nawet czesto.
Dzieje sie to u Was tez??? Czy mam sie z tym zglosic do lekarza??

reklama
Mój Piotruś przy smoczku tak robi. Najpierw mu zadrży bródka, potem ciumka smonia. I tak cały czas. Ale nie wydaje mi się żeby to było coś złego. To wygląda tak jakby tym lekkim drżeniem wprawiał w ruch odruch ssania.

malinka u mnie jest to samo ale tylko bródka mu lata,albo otwiera buzię jakby ssał cyca,czy butle i rusza języczkiem,ale tak jak Hanus pisze nie wydaje mi sie żeby to był problem.

A i mój wczoraj przekręcił sie z brzuszka na plecki:szok::szok:

maliinka_ev dzieci w tym wieku jeszcze nie mają ukształtowanego układu nerwowego stąd te drgania. Jeśli twoja malutka reaguje na usmiech , wodzi oczkami za zabawką albo np twoją twarzą , podnosi główkę leżąc na brzuszku to napewno wzystko jest ok . Dla pewności zapytaj pediatre a jak bedziesz chciała mozesz sie przejsc do neurologa. Po trzecim miesiącu wszelakie drgania powinny minąć. Mojej Julce drgala brudka właśnie podczas jedzenia i rączka w zależnosci od tego na którym boku leżała. wszystko minęło po 3 miesiącu.

Mam pytanie od kilku dni zauważyłam że Szymonek odrzuca ręce na boki chyba nazywa się to efekt moro tylko że z tego co wiem zanika po pierwszym miesiącu a on ma już ponad dwa czy wasze dzieciaczki tez tak mają.:confused:
Najczęściej dzieje się tak jak kładę go na przewijak lub przy kąpieli no i od paru dni tak jakby bał się kąpać a wcześniej bardzo lubił, kąpie go mąż i mu się wdaje ze zachlapał mu oczko i od tego czasu on przy kąpieli jest niespokojny.
W przeciągu tygodnia Szymonek stał się bardzo komunikatywny :-) i mam tez wrażenie że zaczął lepiej widzieć niż wcześniej i po prostu boi się innych osób niż ja nawet męża trochę to dziwne ze mną jest przez większość dnia ale tatuś też się z nim bawi możliwe żeby tak szybko go zapomniał.:confused:

A i mój wczoraj przekręcił sie z brzuszka na plecki:szok::szok:
Gratuluje :tak:

Dzieki dziewczyny.
Tajchi ale super, mojej Majce ten manewr sie jeszcze nie udal i w ogole malo na brzuszku lezy bo zaraz placz.
U nas to samo tylko chwilkę poleży a jak zaczyna płakać to od razu go przekładam na plecki :baffled:

buzi@k moja mala ma ten odruch jak ja rozbieram do naga :/.
mój rozkłada rączki nawet jak jest ubrany :dry:

buzi@k ten odruch jest chyba wtedy gdy malec jest zaniepokojony.
Jak kładziesz malca na przewijaku to nie widzi co się z nim dzieje. Kiedyś wyczytałam aby kłaśc obniżac go do przewijaka bokiem aby widział co jest grane.

pozdrawiam
Clue

reklama
Z tego co słyszałam, to odruch moro zanika chyba po 3 miesiącu. Ja zauważyłam, że Piotrek coraz mniej tak robi, no i zgadzałoby się to, bo już powoli kończy 3 miesiąc. :tak:

A co do uśmieszków i poznawania ludzi, to ja też zauważam to u Piotrusia. Mojego R jak widzi, to od razu się śmieje, a potrafi już się zaśmiać w głos. :-) I uwielbia jak mój R go kąpie. Ile wtedy jest rozmów i słuchania. A w kąpieli jest bardzo poważny, my się do Niego uśmiechamy, a On tylko słucha i obserwuje :tak::tak::tak:

Do góry