reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Nasze forumowe maluszki - radości i troski związane z wychowaniem bliźniąt.

ANULKA dziękujemy baardzo:) Mozesz spokojnie podac albo to albo to. Tak jak pisze Gemelo - oba składniki sa superanckie, słodziutkie i pyszniutkie:) Powodzenia:)
GEMELO również dziękujemy za życzonka. Sadzaj swoich chłopców na nocnik, pod warunkiem, że beda chcieli siedziec. Bo jak nie, to ich nie zmuszaj bo sie obrażą na nocniki i bedzie zenk bo nie beda chcieli wcale siadac...
Masakra z cenami pieluch... ja tez popadam w bankructwo:((

A gdzie reszta mamusiek??

reklama
Yenefer na razie nie mam się co chwalić pokoikiem dziewczynek, bo nie robiliśmy remontu. Czekamy na ciepłe noce, żeby można było wietrzyć całą dobę po malowaniu. Teraz tylko zdemontowaliśmy szafę wnękową żeby zyskać odrobinę miejsca, no i wynieśliśmy nasze spanie do drugiego pokoju. Nie mam jeszcze pomysłu jak urządzić im ten pokoik. Ale już się nie mogę doczekać kiedy wszystko będzie gotowe :-)

Justyś mam do Ciebie pytanie. Pisałaś kiedyś, że kupiłaś dziewczynkom kubki niekapki TT. Tylko które dokładnie, bo jest ich wiele? Chcę coś kupić moim bąblom. Mam kubki Avent (dostałam używane), ale jeden ustnik się zepsuł i chciałabym przy tej okazji kupić coś nowego. Tylko nie wiem co... Kupiłam jakieś takie zwykłe badziewne, ale małe zamiast z nich pić, to się nimi bawią :dry:Próbowałam też używać ustników Canpola, ale dziewczyny nie wiedzą o co chodzi. Chyba te ustniki są dla nich za duże.
Wybór jest ogromny (a ceny jeszcze większe!).
Może inne Mamy mają jakieś sprawdzone kubeczki??

BURA, kupiałm im takie kubki i one wg mnie sa najlepsze. Ś_M TOMMEE TIPPEE PIERWSZY KUBEK 190ml 4+ +GRATIS (986078107) - Aukcje internetowe Allegro
Mam też LOVI 360 ale one zbyt skomplikowane jak dla dziecka. Moze za jakiś czas dadzą rade. Tez probowałam z róznymi ustnikami ale dzieci je gryzły zamiast pic:(
TT kosztują 7,5 i kupowałam je od tej babki, co Ci podałam link. Szybka przesyłka, wszystko spoko:) Mysle, że nie zawiedziesz sie:) Weż też pod uwage, to, że może dziewuszki sa jeszcze za małe...

Justyś dzięki za odpowiedź!:-)
Mam taki jeden kubeczek (ten też dostałam używany) ale go nie lubię, bo strasznie się z niego leje w momencie przechylania. Wszystko dookoła jest potem mokre. Dziewczynki potrafią pić ze wszystkich kubków, które mają płaski ustnik. Okrągłe i duże odpadają. Szukam takiego kubeczka, z którego nie będzie się lało przy przechylaniu, bo mamy jeszcze kłopoty z utrzymaniem kubeczka w jednej pozycji ;-)
Avent ma fajne kubki (z nich się nie leje w ogóle), ale są okropne do mycia - ustnik trzeba rozbierać na czynniki pierwsze, żeby dotrzeć do tych wszystkich zakamarów.

Dziewczyny czy Wasze dzieci śpią na brzuszkach? Moja malutka wczoraj zasnęła w takiej pozycji i chyba jej się spodobało, bo teraz jak tylko chcę ją położyć spać, to od razu fika na brzuszek. Przeraża mnie to troszkę - moje małe nigdy tak nie spały. Boję się, że się tak nauczą i zaczną się przekręcać w nocy. I tu już wytaczam najczarniejsze wizje, jak to małe duszą się kołderką itp.
W ogóle stresuje mnie to, że nie śpię z nimi w pokoju. Byłam spokojniejsza, kiedy miałam je blisko siebie.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
a reszta mamusiek JUSTYS na spacerku. u nas Kraku wczoraj piekna pogoda, zero wiatru slonce, ciepelko. spedzilam z dziewczynami na spacerze 3/4 dnia. nie wiem czy dobrze zrobilam,ale po raz pierwszy karmilam je w parku na lawce;) wczesniej sie balam, ze je zawieje jak bede tak robic, bo one lubia sie strasznie upocic przy jedzeniu.caly dzien spaly jak zabite. nocke tez by pewnie cala przespaly , gdyby ich wredna mama nie wybudzala na karmienie;)
dziewczyny kiedy zaczelyscie wydluzac dzieciom nocne przerwy w karmieniach? w tym tygodniu konczymy 8 tydz i moje niunki z checia spaly od 21 do 5 rano bez jedzenia. coraz rzadziej zdarza im sie budzic kolo 2 lub 3 jak bylo do tej pory na karmienie. ja sie z tego powodu strasznie stresuje, ostatnio pediatra powiedziala mi ze tak male dzieci moga miec maksymalnie 5 godzinna nocna przerwe w jedzeniu. ich dluzsze spanie moze swiadczyc o spadku cukru w organizmie co jest dla nich niebezpieczne. ja sie cieszylam , ze mam takie grzeczniutkie dziewczyny co daja mamusi pospac , a tu sie okazuje , ze to moze byc problem i teraz musze ustawiac ze strachu budzik i je na sile wybudzac. to wybudzanie skutkuje tym, ze nie zjadaja mi calej porcji tylko zazwyczaj polowe i to ledwo co bo jedza to na spiocha. jak bylo u was?

Pauli moje dziewczynki jadły w nocy do 4 miesiąca. Same się budziły na papu.
Zdecydowaliście się na ten wyjazd w długi weekend?

JUSTYŚ WSZYSTKIEGO NAJ DLA TWOICH PANIENEK NO I PODZIwiAM że tak szybko zakumały nocniczek mój Igor w styczniu skończył 2 lata i dopiero teraz go oduczyłam

my dzis po drugim szczepieniu no i mam niezłą zagwuzdkę
naczytałam się o waszych rechabilitacjach i jak to przystało na normalną matkę
naughty.gif
zaczełam obserwować moje panienki pod tym kątem i dziś mówię do pediatry że podejrzewam Roksanę że ma o to napięcie bo macha tymi rączkami i nogami, jak ich poeluc***ę to Laura grzecznie trzyma pieluszkę a Roksana ściska tymi nożynami.On zbadał dziewczyny i powiedział że raczej podejrzewałby Laure o zbyt male napięcie
a045.gif
bo leży jak cielaczek a Roksana reaguje normalnie.Kazał zrobić USG przezciemiączkowe bo narazie nie chce wysyłać na rechabilitację bo może mała dogoni siostrę a jak zobaczy USG to oceni sytuację.Narazie kazał robić ćwiczonka żeby mała zobaczyła że ma rączki i nóżki

z miłych rzeczy to panienki przybierają ok. Laura 5300 Roksi 5000 (przez 6 tyg 1300 -1200 przytyły
g005.gif
)

Roksana znów na mordce wysypana ale mleka nie zmienił powiedział że poczekamy bo może to nie mleczko
zhm.gif

Majka to pieknie malutkie przybieraja na wadze!
Jutro sie dowiem ile moje! Az sie boje bo wydaje mi sie ze 6kg to lekko juz maja! Grubasy takie z nich ze szok! Policzki to im popekaja niedlugo:D

Pauli jak zazdroszcze ze Twoje male potrafia tyle bez jedzenia spac!Kurcze a moje za tydzien koncza 4 miesiac i dalej sie w nocy budza..One to normalnie jak jedzenie widza to az sie trzesa..jakby nigdy nie jadly..Wczoraj do mleka dolozylam im kleiku kukurydzianego. Zjadly po 130ml i poltora lyzki kleiku o 20 i obudzily sie o 1 i o 5 na jedzenie... Kiedy one przestana jesc w nocy to ja nie wiem..

A dzisiaj dalam im po 2 lyzeczki jabluszka z Bobovity. Smakowalo im bylo widac. Ale powiedzcie mi co dalej. Wiem ze musze odczekac z 2 dni zeby zobaczyc co sie bedzie dzialo. I pozniej moge juz dawac im codziennie? A jak marchewke chce wprowadzic to dawac jablko i pozniej marchewke za pare godzin czy jak? Ciezka sprawa z tym jedzonkiem sie okazuje. Kupilam tez wczoraj dziewczynom herbatke malinowa z dzika roza..ciekawe czy beda chcialy ja pic..

A my drugie szczepienie mamy jutro. Mam nadzieje ze przejda je tak samo spokojnie jak pierwsze tym bardziej ze teraz juz tylko jedno uklucie.

Ogladalyscie moze w Dzien Dobry TVN o czworaczkach? jak ja sie ciesze ze mam tylko 2 jak na to patrzee!!! Boze poklony dla rodzicow..przeciez to sie zajechac mozna. Ja przy dwojce czasem juz nie wyrabiam:D

Ostatnia edycja:
Pauli moje dziewczynki jadły w nocy do 4 miesiąca. Same się budziły na papu.
Zdecydowaliście się na ten wyjazd w długi weekend?
bura nie jedziemy. pediatra powiedziala, ze jak dla nich Szczawnica najwczesniej po 6 miesiacu a najbezpieczniej po 8;) chyba oszaleje. napewno tyle nie wysiedzimy w domu. mam zamiar je wczesniej zabierac na wycieczki no moze nie na Palenicę w Szczawnicy , ale Zakopane napewno zalicze przed 6 miesiącem. narazie weekend majowy spędzimy w Krakowie pojdziemy do ZOO;) a co!
Skoro wszystkie piszecie , ze wam sie dzieci same budza to rzeczywiscie moje maja za dlugie przerwy. no coz dalej bedziemy sie budzic na sile. na szczescie ladnie przybieraja na wadze wiec przynajmniej tu nie panikuje.

reklama
MAJA dziekujemy:);-) Super, ze dzieci przybierają elegancko. I nie panikuj nt napiecia mieśniowego. Patrz na dzieci i jak coś cie bedzie bardzo niepokoiło, to wtedy konsultuj swoje podejrzenia z lekarzem. Nie dajmy sie zwariowac...:)
BURA moje spią tylko na bzuszkach i to od około 5-6 mż i jeszcze sie nie udusiły... Skad ci to przyszło do głowy??:szok::no: masakra, kto i takich bzdur nagadał??
A co do kueczków to nie wiem jaki masz wybrac... ja kupiłam LOVI i te TT i koniec. Nie mam wiecej doświadczenia w kubeczkach...
PAULA co to za szkoła z budzeniem dzieci na karmienie?? Nie znam takiego czegoś i napewno bym ich nie budziła, żeby dać im jeść, a tymbardziej w nocy.
Zazdroszczę Ci tego Krakowa. Bardzo lubie to miasto ale nie mam zbyt czesto okazji, żeby tam bywac... Napewno weekend sobie fajnie zorganizujecie:rofl2::happy:
ANULKA dawaj swoim dziewczynkom jabłuszko codziennie po 2-3 łyżeczki i je obserwuj, po ok 5-7 dniach dodaj do jabłka marcheweczkę. Albo daj marchewkę osobno, tu musi działać Twoja inwencja twórcza:)
Oglądam w DDTVN cztery bajery... Chylę czoła przed rodzicami ale on mają pieleginiarki do opieki, a my jestesmy same. Ale i tak jest im ciezko. Podziwiam!

U nas dzisiaj tak średnio ładnie. Przez pół dnia sie chmurzyło i tak łaziłam z małymi wkoło komina, żeby przypadkiem nie zmoknąć. A deszcz sie rozmyślił i nie padał:) taka zmienna pogoda źle na mnie działa... chce mi sie spać i boli mnie dzisiaj głowa. No i nie mam mocy:no::zawstydzona/y: Dzieci śpią, wiec i ja zaraz zalegnę:)

Do góry