reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze forumowe maluszki - radości i troski związane z wychowaniem bliźniąt.

U nas jest Ałał (pies), zizi (dziecko), mia (kot), baba (babcia), ziazia (dziadek), i jak widzą ptaka to robią rękami frrr (podnoszą do góry - to po nauce "gdzie kokoszka..." :) i to chyba wszystko. Za to mają bardzo zaawansowany swój własny język. Całe dyskusje prowadzą. Maja zaczęła ostatnio spiewac w wózku na spacerach :)

reklama
Luckaa napompowaliśmy w domu i z tym chodzimy na basen. Fakt, trochę nieporęcznie, ale twoje maluszki już chodzą to będzie wam łatwiej. Ja musze dźwigać mój ładunek plus koło plus torbę.

Moje to ciągle coś gadają. Maja tylko wstanie to zaczyna, a potem buzia jej się już nie zamyka. Dużo mówią po swojemu ale już coraz więcej powtarzają po nas. Pewnie niedługo się zacznie :)

Yenefer za przeproszeniem lej na to co mówią ludzie, gdy byś wiedziała co mówią widząc dziecko z rozszczepem który miała moja Wikusia uwierz to pikuś ;-)
Ja zawsze robię po swojemu a z głupimi i na głupie pytania nie odpowiadam i niema co się zadręczać co inni powiedzą obyście Wy były szczęśliwe, zaczną chodzić to bliźniaki, teraz coraz rzadziej rodzą się całkiem zdrowe bliźniaki i każde dziecko ma swój indywidualny rozwój :-)

hey
yenefer moja kolezanka ma synka i ząbek pierwszy wyszedł mu dopiero jak miał 13 miesięcy, inna ma synka co zaczął chodzic jak miał ponad dwa latka(wszystko z nim było w porządku tylko jest bardzo cichym dzieckiem do tej pory mało mowi-a ma ponad 3 latka i sie tym nie przejmuje,zresztą rodzice spokojni to dziecko tez takie ;) ) znów inna koleżanka ma synka co do tej pory nie ma włosow na głowie w sierpniu ma 2 latka, pisze to bo kazde dziecko rozwija sie inaczej i jeśli lekarze-specjalisci zapewniają ze wszystko w porzadku (tylko czekac) to nie ma sie czym martwic, tylko sie cieszyc ze zdrowe :)

Ja tez mysle ze nie ma sie czym martwic:-)

U nas gadanie pierwsze tez juz mamy jest tata( pierwsze slowo dziewczyn) , jest baba ( na zdjeciu Zosia pokazuje paluszkiem) mama, daj, nie, am am, i Zosia mowi Nania na Hanie.Sa slOdkie, zwlaszcza Zoska.Jest strasznie kumata.Aaa mam taka deseczke na ktorej sa zwierzatka i przyciski.Zosia rozpoznaje juz kaczke i robi kakaka i krowke i romu muuu.
I skubana wrzuca do takiego pudelka pileczki i kwadraciki we wlasciwe otworki.A Hania nic, nauczyla sie jak malPka kOsi kosi i nic innego_Ona woli w szafkach pogrzebac a nie tam jakies pitu pitu:-D

Ja zapomniałam jeszcze, że mówią też "am" i jak im smakuje to -zwłaszcza Julka - mówi "mniam, mniam". Ostatnio nauczyły się mówić "da" zamiast "daj". Jula też umie wołać Majkę - jak ja ją wołałam na urlopie to się nauczyła i razem ze mną krzyczy " Ma" zamiast Maja - całośc chyba jeszcze za trudna :)

Jola ja tez tak wlasnie robie ze duzo sprzedaje po malych, zawsze sie dolozy i cos w to miejsce kupi nowego zeby stan w szafie sie zgadzal:)

Yen moje to nawet czesto na podniesiony glos nie reaguja i dostaly po lapkach pare razy, klaps nie dziala bo przez pieluche nic nie czuc (bo ja jak dalam nawet z 2 razy to lekko) i sie smieja dalej..rece opadaja! ja tez za biciem nie jestem, czekam az zmadrzeja poprostu i przestana robic na zlosc, czasem moze nieswiadomie..
Kiedys mi ortopeda powiedzial ze chodzikow absolutnie, ze dopiero jak dzieciom sie nie chce chodzic a maja juz poltora roku to wtedy w chodzik wsadzic bo to juz wskazane..nie wiem co sadzisz na ten temat ale w sumie nie wiem czy jest sens kupowac bo czuje ze Twoje dziewczynki na dniach pojda:)

Gastone moje male zaczely pierwsze kroki stawiac jak mialy 10,5 miesiaca a 11 to juz dreptaly obie:) u nas jest roznica kilku dni we wszystkim wiec praktycznie razem.

Iws rozmawialam ostatnio z kolezanka ktora tez ma blizniaczki i wrocila do pracy i mowi ze trzeba sie przyzwyczaic poprostu, na poczatku jest ciezko bo bedac w pracy myslisz o dzieciach i sie stresujesz a bedac w domu o pracy! ale mowila ze szybko sie przestawila i jest ok. Wiadomo, ze boimy sie zmian ale trzeba myslec pozytywnie, napewno to bedzie zmiana na lepsze:)trzymam kciuki:)
U mnie julka tez mowi na majke MA:) majka juz cale imie wypowie ale kombinuje jak julki imie ulatwic zeby wypowiedzialy..chociaz Majka juz pare razy powiedziala Juja:)

Madzia zawsze wiedzialam ze to zeby w nocy! mysle ze bez powodu by sie nie budzily tak nagle i darly czasem..chociaz mysle ze ja i tak nie powinnam narzekac. Bo dziewczynki ida spac o 19 i ja spie do 8 rano z jedna przerwa na mleko, czasem jeszcze z 2 razy na smoczek.

Co do mowienia to wydaje mi sie ze moje dziewczynki naprawde duzo mowia a juz teraz jak poltora roku skonczyly to wogole duze postepy. Majka to sie rozgadala na calego! od wczoraj jak sie pyta jej jak ma na imie z takim fajnym akcentem mowi MAJA! i tak caly dzien chodzi i powtarza! wczoraj moja mama mowi ktora to godzina? juz trzecia? a Majka uslyszala i mowi CIECIA! i najlepsze ze tak to zapamietala ze dzisiaj sie pytam przy M maja ktora godzina a ona CIECIA! i tak sie usmielismy:)))julcia znowu mowi poczatki slow tylko. Np na wozek mowi WU na maje MA. Przestaly juz mowic baba na babcie nawet i mowia PCIAPCIA:D Majce widze duzo latwiej sie mowi wszystko ale Julcia tez sie pewnie rozgada zaraz bo one papugi i wszystko powtarzaja:)

Ostatnia edycja:
Witam dziewczyny,
mam pytanie do doświadczonych mam nt butelek dla noworodków, zastanawiam się jakie polecacie dla takich maluszków? mam avent i lovi i nie wiem czy się dobrze "wstrzeliłam"
różne są opinie i zastanawiam się czy nie dokupić jeszcze jakiś innych?

co do rozwoju dzieciaków to faktycznie nie ma co porównywać dzieciaczki, jednemu szybciej wychodzą ząbki ale później zacznie chodzić, inne szybciej/później mówią myślę że nie ma sensu porównywać do innych i się stresować:)

reklama
Witam dziewczyny,
mam pytanie do doświadczonych mam nt butelek dla noworodków, zastanawiam się jakie polecacie dla takich maluszków? mam avent i lovi i nie wiem czy się dobrze "wstrzeliłam"
różne są opinie i zastanawiam się czy nie dokupić jeszcze jakiś innych?

Ja od samego początku używałam tommee teppiee. Kształt smoczka zbliżony jest do piersi mamy. U nas sprawdzały się znakomicie. Potem zmieniłam na avent i do tej pory używam avetowskich.
A czy się "wstrzeliłaś" to powiedzą ci same dzieci:-) Jak będą ładnie jadły to znaczy że pasuje, jak nie, to znaczy że tata zaliczy wycieczkę do sklepu po nowe butelki:-D

Do góry