reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze dzieciaczki i wszystko o nich.

reklama
Tosika to chyba o to chodzi:

Z powodu niedojrzałości układu nerwowego zamiast dreszczy mogą wystąpić drgawki gorączkowe - dziecko zaczyna nagle drżeć i traci kontakt z otoczeniem na kilka minut.

Drgawki zdarzają się u dzieci między 6. miesiącem a 4. rokiem życia; skłonność do nich jest dziedziczna.

- ani przez chwilę nie zostawiaj dziecka samego;

- usuń z otoczenia wszystkie przedmioty, o które mogłoby się uderzyć;

- połóż malca na boku, rozluźnij mu ubranie;

- możesz podać mu relanium w gotowej wlewce doodbytniczej (Diazepam RecTubes, Relsed - dostępne na receptę), ale nie próbuj dawać mu niczego do buzi;

Krótkotrwały napad drgawek nie pozostawia z reguły żadnych następstw. Na wszelki wypadek malca powinien jednak potem zbadać lekarz.

Ja też pierwszy raz czytam o takim niskim progu gorączki,czyli jak złapie gorączka to trzeba położyć dziecko i zrobić mu taki okład z ręcznika,dobrze wiedzieć tak na przyszłość.
My dziś byliśmy prywatnie u pediatry,wszytko nam powiedział co i jak mam wprowadzać do jedzenia.Chociaż jak pomyśle o wprowadzaniu jedzenia to aż mam dreszcze bo w momencie jak mu przestałam dawać słoiczki to on mi zaczął ładnie prawie przesypiać noce.No ale nie mam wyboru.Mam tylko nadzieję że to były ząbki a nie jedzenie

Pierwszy raz czytam o takiej reakcji na gorączkę aż się wystraszyłam bo brzmi bardzo groźnie ,współczuje wam że wasz Kubuś ma coś takiego

Ostatnia edycja:
Marcik ale jesteś zuch mama:tak:
Powiedz mi jak się zachować w takiej sytuacji??Bo, ja bym na pewno spanikowała....:-(

a powiedzcie dziewczyny jak powinno się dawkować paracetamol , bo ja już głupia jestem i nie wiem co i jak. Parcetamol się dawkuje w zależności od wagi dziecka, a na ulotce napisane :
Nie przekraczać dawki jednorazowej 10mg/kg masy ciała (...)

No i ja w końcu nie wiem ile mam mu podać tych czopków. Nie mówiąc już o tym że na jednej ze stron znalazłam takie zalecenie :
Podaj dziecku doustnie (15 mg/kg/dawkę) lub doodbytniczo (20 mg/kg/dawkę) paracetamol albo doustnie ibuprofen (7 mg/kg/dawkę).

Pomożecie tępej matce?

reklama
Marcik ale jesteś zuch mama:tak:
Powiedz mi jak się zachować w takiej sytuacji??Bo, ja bym na pewno spanikowała....:-(
Tez jestem ciekawa jak się trzeba zachować w takiej sytuacji lepiej to wiedzieć.Nie zapomnę jak mi się kiedyś Maks zachłysną wodą też aż zsiniał i nie mógł złapać powietrza,dobrze że wiedziałam co robić ale aż się cała trzęsłam i prawie się popłakałam po wszystkim z nerwów

Do góry