reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Nasza waga w ciąży

reklama
claudia ja tak samo najchetniej bym wszystkie kg tam zostawiła....mysle ze 6 kilo to jest realne ze tam zostawimy....a jesli woda nam sie pod koniec nie zatrzyma w organiźmie to moze te wody bede wazyc z 2 killo?? bo ja bedziemy spuchniete to wiecej kg odejdzie na starcie...

to wyczytałam "W czasie ciąży przybieramy na wadze około 11-13 kg. Zgubienie tego ciężaru wcale nie musi trwać tyle samo co ciąża lub dłużej. W rzeczywistości najwięcej tracimy zaraz po porodzie. Około 4,5 kg tracimy zaraz po porodzie, po tygodniu kolejne od 3 do 5 kg. Jednak od 3 miesiąca spadek masy to już około 1 kg. Jeśli w tym czasie nie wróciłaś do dawnej formy to właśnie teraz, około 6 tygodnia po urodzeniu, jest najbardziej odpowiedni moment na ćwiczenia szczególnie gdy znajdujesz się w grupie ryzyka."

Nasze CiężarnePacjentki często pytają, Doktorze dlaczego tak duzo przytyłam?
Jak to możliwe?
A więc:
Waga dziecka to od 3.5 do 4.0 kg.
Piersi to dodatkowe 0.5 do 1.0
Krew 2.0 do 2.5
Tkanka tłuszczowa 2.5 do 3.5
Płyn owodniowy 1.0 do 1.5
Macica 1.0 do 2.5
Łożysko 0.5 do 1.5
Płyny ustrojowe 0.5 do 1.0

I tu wyraźnie widać gdzie w czasie ciąży może się ukryć od 11 do 17.5 kilograma.

reklama
liczę na to, że większość kg nam zejdzie przy karmieniu, a może jeszcze kilka więcej :-)
ja mam na razie 11,5kg na plusie i liczę, że dużo mi już nie przybędzie :-)

Do góry