reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Najczęstsze imiona 2010

w moich rejonach także Jakub, Filip, Julka i Lena dominują :tak:
Moje latorośle to Adam (jedyny w otoczeniu maluch - znam Adamów, ale znacznie starszych) i Natalka, dla której imię wymyślił Adaś z tatą (nie miałam już nic powiedzenia!a chciałam Olę...)

reklama
Nasz synek ma na imię Dominik, a swojego imiennika spotkał tylko raz i to dużo starszego od siebie :-)
Dla drugiego synka imię wybrał Dominiś i chce mieć braciszka Michała...choć ostatnio coś sobie ubzdurał i chce żeby jego braciszek był drugim Dominisiem:-D
Nie chce przyjąć do wiadomości że nie może być dwóch Dominisiów w domu:-D

Osobiście nastawiałam sie na Stasia, ale jak się okazało, że jednak będzie córcia to od razu dostała na imię Marysia. I tak w zasadzie wszyscy o moim brzuszku mówią, wiec chyba wyjścia nie mamy:-). Podobało mi sie też imię Pola, ale Polcie urodziła moja przyjaciółka 11 stycznia 2010- niezbyt często spotykane chyba?

mimo ogólnie panującej mody na imiona typu oliwka, julka i lena,wydaje mi się jednak, że chyba powoli wracamy do imion właśnie typu marysia, basia. moja córcia ma na imię antosia, długo zastanawialiśmy się nad tym bo w grę wchodziła jeszcze adrianna :), a jeżeli chodzi o chłopca, no to na bank byłby marcel, ja osobiście jeszcze nie słyszałam nigdzie mamy wołającej marcel :)

chyba każda z nas ma nieco inne doświadczenia - wśród moich znajomych Marysi i Antonin jest bardzo dużo. Marcel dało na imię synkom czworo moich znajomych. imiona są bardzo ładne, ale według mnie wbrew pozorom wcale nierzadkie.. naprawdę trudno o oryginalność w tej dziedzinie. zresztą czy to tak naprawdę ma jakieś znaczenie? tak sobie myślę, że nie słyszałam na przykład o żadnej małej Genowefie.. może to tędy droga dla rodziców chcących imion polskich, a niepospolitych? bo chyba w tym wszystkim najważniejsze, by nam samym imię dla malucha odpowiadało. po co szukać potwierdzenia jego atrakcyjności w oczach innych?

Absolutnie nie chodzi o szukanie atrakcyjności w oczach innych, ani broń boże o oryginalność. Od zawsze miałam słabosć do tego imienia, znam sporo 3,4 letnich Maryś i kompletnie nie ma to wpływu na mój wybór. Ważne jest także dobranie imienia do nazwiska, bo jezeli nazwisko jest dziwne albo śmieszne-bo takie się zdażają-chyba nie warto zbyt udziwniać go jeszcze imieniem...Pozdrowienia dla wszystkich Mam:-)

No mi sie Maurycy i Marcel podoba i nie slyszalam zeby gdzies mama jakas wolala swojego Maurycego czy Marcela.

Co do Poli, no imie dość mało spotykane. Ja mam koleżanke Pole, śliczna dziewczyna jak laleczka, ale głupia jak but :p No cóż. Taka już jest. Ale imie fajowe ;) Mało dziewczynek tak sie nazywa :)

mój synek ma imie po swoim tacie-Daruś...i naprawde szczerze mówie zadnego malego Darusia nie znam....teraz bedzie prawdopodobnie drugi synek i ciagle myslimy o imieniu narazie prym wioda Dominik i Patryk....chcialabym aby pasowalo to imie do Darusia zeby byla jaks wspolna nutka:)))no i u nas nazwisko odgrywa duza role z racji swojej popularnosci wsród polskich nazwisk....

reklama
naja nie wydaje mi się, że ktokolwiek dłaby dziecku na imię Genowefa tylko ze względu na oryginalność... to byłaby głupota, ogolnie nie wiem kto w ogóle daje dziecku imię ze względu na modę czy niepospolitość. Dla mnie Antonina to było imię które zostało wybrane przed w ogóle jakim kolwiek myśleniu o dziecku, przy czym jak wiele lat później okazało się, że będzie córeczka to miałam spore wątpliwości. Ale ani razu nie myślałam o tym czy dużo jest Antonin czy może będzie oryginalna, no bo chyba nie w tym rzecz...

Do góry