reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nadciśnienie w ciąży....

Wyciągam, bo mam pytanie o to jak często mierzyć ciśnienie? Ginekolog mi powiedział, że 2 razy dziennie, ale wygląda na to, że to za rzadko, bo moje jest skaczące. Kardiologa mam za 1,5 tygodnia, chciałabym mu pokazać dzienniczek pomiarów i szukam jakiegoś systemu, kiedy mierzyć.

I czy któraś z Was robiła EKG i USG serca, biorąc Dopegyt? Nie mogę dodzwonić się do pracowni diagnostycznej.

reklama
Wyciągam, bo mam pytanie o to jak często mierzyć ciśnienie? Ginekolog mi powiedział, że 2 razy dziennie, ale wygląda na to, że to za rzadko, bo moje jest skaczące. Kardiologa mam za 1,5 tygodnia, chciałabym mu pokazać dzienniczek pomiarów i szukam jakiegoś systemu, kiedy mierzyć.

I czy któraś z Was robiła EKG i USG serca, biorąc Dopegyt? Nie mogę dodzwonić się do pracowni diagnostycznej.
Ja biorę Dopegyt i jak byłam ostatnio na konsultacji u kardiologa to powiedziała że on działa doraźnie czyli jak np rano weźmiesz tabletkę to działa przez określony czas - dlatego trzeba brać np 3 razy dziennie. Wydaje mi się że na wyniki badania typu EKG i USG nie ma wpływu bo on ma za zadanie tylko obniżyć ciśnienie a przy tych badaniach sprawdza się budowę serca i jego prace

Napisane na XT1572 w aplikacji Forum BabyBoom

mewa416, dziękuję Ci za odpowiedź. A jak często mierzysz ciśnienie?
Staram się rano i wieczorem o stałych porach, puki co wieczorem to mam nawet niskie i nie będę brała leku na noc bo tylko rano mi skacze do góry. W II trymestrze podobno ciśnienie się podwyższa niestety

Napisane na XT1572 w aplikacji Forum BabyBoom

Witam :-) Trochę mikry ten wątek ale będę tu zaglądać. Nadciśnienie pozostało mi po ostatniej ciąży (stan przedrzucawkowy). Teraz jestem na początku kolejnej i biorę dopegyt 3x1 i Amlopin 1x rano. Już doczytałam na do ten drugi lek bo to mnie martwiło, że nie jest dozwolony w ciąży. Mam nadzieję, ze wszystko będzie u mnie u Was ok. Pozdrawiam.

Witam :-) Trochę mikry ten wątek ale będę tu zaglądać. Nadciśnienie pozostało mi po ostatniej ciąży (stan przedrzucawkowy). Teraz jestem na początku kolejnej i biorę dopegyt 3x1 i Amlopin 1x rano. Już doczytałam na do ten drugi lek bo to mnie martwiło, że nie jest dozwolony w ciąży. Mam nadzieję, ze wszystko będzie u mnie u Was ok. Pozdrawiam.
ja tez po stanie przedrzucawkowym. Jednak boję się myśleć o kolejnej ciąży :(

Witam mam nadciśnienie tętnicze przewlekłe stwierdzono mi to nadciśnienie w grudniu po porodzie syna. Jestem cały czas na lekach i ciśnienie jest w normie ale pisze ponieważ jestem po raz kolejny w ciąży i obawiam się tym stanem przedrzucawkowym. Lekarz mówił że mam się nie martwić jeśli w moczu nie ma białka i ciśnienie jest w normie. Jestem w 14+6 tyg. czy któraś z was tak miała i było wszystko wporzadku ? Podpowiedzcie czy mam się martwić czy też nie bo niewiem co mam myśleć

Witam mam nadciśnienie tętnicze przewlekłe stwierdzono mi to nadciśnienie w grudniu po porodzie syna. Jestem cały czas na lekach i ciśnienie jest w normie ale pisze ponieważ jestem po raz kolejny w ciąży i obawiam się tym stanem przedrzucawkowym. Lekarz mówił że mam się nie martwić jeśli w moczu nie ma białka i ciśnienie jest w normie. Jestem w 14+6 tyg. czy któraś z was tak miała i było wszystko wporzadku ? Podpowiedzcie czy mam się martwić czy też nie bo niewiem co mam myśleć
Jakie leki bierzesz?
Miałam nadciśnienie stwierdzone przed ciążą, brałam już wtedy leki dozwolone dla ciężarnych (bo już w trakcie starań). Nie miałam wykonywanych badań na ryzyko stanu przedrzucawkowego.
Do ok. 30 tygodnia wszystko było w porządku, ale później trzeba było wciąż zwiększać dawki, bo ciśnienie bardzo skakało - było albo za wysokie, albo skrajnie niskie. Nigdy nie było białkomoczu ani jakichś skrajnych wartości ciśnienia, jednak lekarz zdecydował o wywołaniu (ale miałam też cukrzycę). Wszystko przebiegło bardzo dobrze, tylko po porodzie problemy z ciśnieniem się pogłębiły - najpierw miałam bardzo wysokie wartości (lekarze mówili nawet o preeklampsji post partum), a potem znów zbyt niskie. Pomogła zmiana leków na zupełnie inne.

reklama
Jakie leki bierzesz?
Miałam nadciśnienie stwierdzone przed ciążą, brałam już wtedy leki dozwolone dla ciężarnych (bo już w trakcie starań). Nie miałam wykonywanych badań na ryzyko stanu przedrzucawkowego.
Do ok. 30 tygodnia wszystko było w porządku, ale później trzeba było wciąż zwiększać dawki, bo ciśnienie bardzo skakało - było albo za wysokie, albo skrajnie niskie. Nigdy nie było białkomoczu ani jakichś skrajnych wartości ciśnienia, jednak lekarz zdecydował o wywołaniu (ale miałam też cukrzycę). Wszystko przebiegło bardzo dobrze, tylko po porodzie problemy z ciśnieniem się pogłębiły - najpierw miałam bardzo wysokie wartości (lekarze mówili nawet o preeklampsji post partum), a potem znów zbyt niskie. Pomogła zmiana leków na zupełnie inne.
Witam ja biorę na dzień dzisiejszy Dopegyt na nadciśnienie i włączyli mi leki acard żeby zmniejszyć ryzyko wystąpienia stanu przedrzucawkowego. Jak na dzień dzisiejszy mam dobre ciśnienie narazie w moczu białka brak ale ciągle jedną niewiadomą czy później nic nie będzie. Zaczął mi się dopiero 15 tydz ciąży a do 38 daleko 😞

reklama