reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

motyle w brzuchu czyli pierwsze wyczuwalne ruchy

reklama
a ja jestem w 17 tc i juz czuje takie delikatne kopniaczki :)
Pani polozna powiedziala ze to bardzo mozliwe bo jestem bardzo szczupla wiec moge wczesniej te ruchy wyczuwac ;-)
Niesamowite uczucie :-)

Wiolawb ty bylas oszolomiona.. ja w pierwszej ciazy czulam ruchy dosc wczesnie i nie bylam pewna czy to to czy nie... i nagle ktoregos dnia jak kopnela:szok: to az sie ruszylam na fotelu.. spojrzalam na mojego M i pow "teraz to napewno byl kopniak" i sie najzwyklej w swiecie poplakalam! :rofl2::-D:-D

ja raz jadę prowadze autko i nagle złapałam się za brzuch. Mój kolega mówi co Ci jest . A ja zanimówiłam, to było takie dziwne tak miłe. i za chwilkę pochwaliłam się że chyba dziecko mnie kopnęło:)Ale to było jakiś tydzien temu od tej pory nie poczułam nic podobnego a tak bym chciała. Nieraz kładę sie spac i mówię do brzusia no skarbenku pociesz mamusie i daj znac ze Ci dobrze no i poczuje serduszko albo coś delikatnego...ale myślę że sobie wmawiam. Na prawdziwe ruchy chyba muszę jeszcze poczekac

Dziewczyny ja jak się naczytałam, że dopiero około 20 TC można czuć ruchy maluszka w 1 ciąży to sobie odpuściłam jakiekolwiek możliowści że może do mnie zapukać. Kiedyś to wogóle myślałam, że te ruchy czuje się w okolicach żołądka :-D tak tak - ale dziewczyny uśiadomiły gdzie można ich wyczekiwać...

A dziś siedziałam długo przy komputerze pisząc kolejny rozdział mojej pracy licencjackiej, potem wstałam - poszłam do toalety i zaczęłam chodzić po pokoju mierząc go w szerz i w zdłuż, bo naszła mnie koncepcja opcji gdzie postawimy łóżeczko. A tu nagle ze 3 albo i 4 razy takie puk puk, jak by od środka ktoś tam paluchem do mnie zapukał, mówiąc przy tym: hej koleżanko, obudziłaś mnie ;-):-);-)
Piszecie, że można je wyczuć wcześniej takie pykanie, więc chyba i u mnie to możliwe, że to to było puk puk od maleństwa, a było to naprawdę bardzo dziwne uczucie, aż się za brzuch złapałam. Noi było to praktycznie na środku brzuszka po pępkiem z 4 cm niżej. Jeśli powtórzy się jeszcze niebawem to już na 100% będe pewna że to był mój ktoś :-)

haha :-D:-D:-D Zdaje się, że w połowie 17 tygodnia dzidziuś się do mnie odezwał:-D:-D:-D:-D Wczoraj pierwszy raz, a dziś ponownie dawał mi leciutkie kopniaczki :-D Teraz czekam na więcej i mocniej... Jestem bardzo szczęśliwa.

hej ja też juz od jakiegos tygodnia regularni czuję że OBCY żyje we mnie;-)puka, stuka jeszcze nie kopie, ale coraz częściej i dłużej moje wnetrznosci wpadaja w rezonans:-D

Zazdroszczę wam, też już bym chciała poczuć jakieś małe kopniaczki. :-D
Na razie czekam na wizytę w czwartek i się okaże czy po moim plamieniu w zeszłym tyg z maleństwem jest wszystko w porządku.

Ja swoje maleńswto poczułam dwa dni temu i to popułudniami o regularnej porze je czuje, to nie było typowe stuk - puk, ale bardziej takie uczucie jak byścię np w dwóch złożonych dłoniach trzymały malutkiego kręcącego się chomika.... cud miód, wiem że to moje malutkie
:tak::tak::tak:

reniferek, ja coś poczułam ale kurcze nie wiem czy to to. Podobno sie przesuwaja narządy i można cos takiego czuc. Ninonka czuję inaczej i myślę,że u Niej to jej skarbus się rusza. Ale ma fajowo a u mnie to taz takie hmmm. dziwne a pózniej takie dziwne ruchy, myślałam,że to dzidzia ale jak ninonka pisze, że jak chomiczek to u mnie raczje narządy się przesuwały. czekam na ruchy mojego chomiczka:)

reklama
a ja mam właśnie w rodzinie dalszej ciotke z którą przed chwilką rozmawiałam przez telefon i powiedziała, że to nie określi się co do dnia kiedy początkująca mama, czy mama poraz drugi z koleji odczuje ruchy bo każda dzidzia jest inna, jedne są bardziej ruchliwe a drugie mniej, jedne bardziej ruchliwe w nocy (kiedy tych początkujących ruchów można nie wyłapać) a drugie w dzień, ale ruchy te powinny z dnia na dzień robić się coraz częstrze i mocniejsze więc dlatego jedne mogą odczówać ruchy wcześniej a drugie później. I powiedziała, że kobietki które pracują, mają na codzień dużo ruchu i np biegają po biurze w którym pracują mogą tych początkowych we wczesnych tygodniach ruchów nie poczuć, zaś ja ostatnio kiedy poczułam te ruchy to siedziałam w domu, leżałam, spałam, siedziałam przed komputerem i większą uwagę taka kobieta może zwrócić na swoje odczówalne ruchy. Poza tym jeszcze wiele czynników decyduje o tym jak i kiedy odczujemy ruchy.
Więc dzieczyny powodzenia w oczekiwaniu i piszcie jak już to będzie to!

Do góry