reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

motyle w brzuchu czyli pierwsze wyczuwalne ruchy

Ja też powielam to pytanie - bo nie wiem nawet gdzie mam tego oczekiwać. I wydaje mi się, że już czuję, ale hehehe na wysokości pępka jakieś takie bulgotanie... :-D

Dzięki kochana za odpowiedz, bo ja właśnie tak na wysokości pępka czasem powyżej niego czuje takie bulgotanie, bardziej jak by bańki pękały i na wzdęcia to mi nie wygląda, zbyt delikatne muśnięcia, i to tylko czasami, tak raz może dawa na dzień...
I z dnia na dzień mam coraz większe wrażenie, że to maleństwo robi puk puk :)
niektórzy mówią że to za wcześniej, ale ja ewidentnie muśnięcia maleństwa czuje, bo nigdy wcześniej takiego czegoś nie miałam, nie odczówałam, a teraz tak....

reklama
Dziewczyny w których miejscach na brzuszku czujecie te ruchy, dotknięcia, bulgotania i nie wiem jak jeszcze to określić..???????????
Bo ja też coś odczówam ale chcę to tak bardziej nad pępkiem, czasmi na jego wyskości, z lewej i z prawej, raz tak raz tak.... hmmmmm

Ja czuje coś zwykle poniżej pępka po prawej stronie

dziewczyny, ja tam nie mieszkam w waszych brzuszkach , ale na wysokości pępka to wydaje mi się trochę za wysoko... bo macica kończy się w 12 tygodniu na wysokości spojenia łonowego, czyli jest schowana całkiem "na dole"... a do pępka to dosięga dopiero w 24 tyg.:confused:
Ale kto wie co tam czujecie? ja wiem, że jak poczułam mojego skarba w tym przepisowym 20 tygodniu, to dokładnie wiedziałam, że to to:tak::-D tego się nie pomyli z niczym innym... i nie ma nic bardziej przyjemnego na świecie.... ech nie mogę się wprost doczekać, a zgodnie z przewidywaniami tym razem muszę czekać jeszcze jakieś 4 tygodnie do 18hbd:zawstydzona/y:!

Mnie też wydaje się, że jednak na wysokości pępka, to trochę za wysoko. Na ostatniej wizycie gin sprawdzała czy może mi zrobić USG przez brzuch i jeździła po samym dole brzucha - to tam teraz dzidzia mieszka :-D
Ja ostatnio pierwsze ruchy poczułam w osiemnastym tyg. i dzisiaj właśnie sobie uświadomiłam, że może już za dwa tyg. poczuję w tej ciąży - a to już niedługo. Nie mogę się doczekać :-)

Tak dziewczyny, jak odczówać jakie kolwiek ruchy maluszka to tylko u dołu brzuszka.
Czytałam właśnie na innych stronach www, że powyżej pępka, czy pod żebrami to mogą być ruchy ale jedynie ruchy naszych narządów wewnętrznych, które z dnia na dzień zostają coraz ściślej ułożone w brzuchu poprzez np powiększającą się macicę, więc moje odczucia powyżej pępka pewnie są ruchami narządów a nie maluszka. A ruchy powyżej pępka poczuć można dopiero później....

Czekam zatem jak się maluszek zacznie odzywać w dole brzuszka, halo puk puk
:-)

Więc mój śmiech nie był nieuzasadniony - ale dzięki za odpowiedź. Teraz wiem przynajmniej gdzie się motylków spodziewać. Człowiek niby widzi rysuneczki w książkach gdzie w jakim tygodniu mieści się dzidziuś - ale siłą rzeczy i tak sobie różne własne teorie w główce układa - tak to chyba jest z "pierwszakami" - i nie na marne mówią, że mądrego to i dobrze posłuchać. :-) Dzięki dziewczyny!

A ja napisalam juz na ogolnym ale tutaj tez dopisze
Wczoraj poczulam pierwszy raz mego zlowika , tak powolutku przeciagna po moim brzusiu, to tak jak by zlowik przeszedl pare cm , a wiem ze to wlasnie to poniewaz w poprzednich ciazach tez tak odczuwalam , u mnie brak jest tkanki tluszczowej - przy moich 48 kg - wiec zlowik jest zaraz pod skora
I to prawda ze wszystko narazie dzieje sie ponizej pepka , w dole brzuszka :tak:
Uwielbiam to uczucie

Ja pierwsze ruchy odczulam wczoraj (16tc). Leżałam sobie po obiadku na kanapie i zaczęło mi w środku bulgotać. To jest moja druga ciąża i z tego co pamiętam to przy pierwszej później zaczęłam to wszystko czuć.

Ja pierwsze ruchy odczulam wczoraj (16tc). Leżałam sobie po obiadku na kanapie i zaczęło mi w środku bulgotać. To jest moja druga ciąża i z tego co pamiętam to przy pierwszej później zaczęłam to wszystko czuć.

az Ci zazdroszcze ;-) - u mnie bobasek zrobil remament i przeniosl sie troszke wyzej - teraz pozostalo mi juz tylko czekac na te "wlasciwe" motylki i juz nie moge sie doczekac!!:rofl2:

reklama
Kochane wydaje mi sie, ze dno macicy rzeczywiście wyczuwane jest w dole brzucha zaraz nad spojeniem łonowym-ja ją już wyczuwam ładnie, zwłaszcza po całym dniu, jak jest napieta! ale macica siega wyżej, dno, to ta częśc, którą mozemy wyczuć, ale przecież to jest tak nisko, a dzidziuś siedzi głebiej, wiec napewno ruchy poniżej pępka ale niekoniecznie tak tylko na samym dole, no i inaczej odczujemy ruchy te w których dziecko dotyka przedniej strony, a inaczej odczujemy, jak dziecko kopie w środek!
dołączam zdjecie wygląd z 4 mies. przy czym jak jest to 2 ciaża to macica może być bardziej chyba rozciągnięta

Załączniki

• czwarty-miesiac-ciazy.jpg
    czwarty-miesiac-ciazy.jpg
    17,7 KB · Wyświetleń: 224
Do góry