reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Moja córeczka za dużo waży ma ma prawie skonczone 10 miesięcy

Witam, proszę o pomoc bo nie wiem już sama jak mam karmić swoją córeczkę a od lekarzy w przychodni słyszę tylko że jest za gruba i proszę coś z tym zrobić.
Zaczynamy dzień o 8:00 dostaje mleczko modyfikowane na wodzie (210 ml wody) z dodatkiem 2 łyżeczek kleiku ryżowego
o 11:00 dostaje porcję kaszki (jak na opakowaniu) glutenowej lub bezglutenowej owocowej kupnej
około 14:00 dostaje obiad 2 daniowy: zupka (około 150 ml z żółtkiem, warzywka, łyżeczka oliwy z oliwek, 2 łyżeczki jaglanki itp kaszki)
po 40 - 60 min drugie danie jarzynka różnie około 30 - 40 gram i mięsko około 20 gram (gotowane drugie danie na parze)
około 17 je owocki zmiksowane z dodatkiem kleiku chyba że były rano w kaszce to już nic nie dostaje (jabłuszko starte zmiksowane z innym owocem)
o 19:00 je znów mleczko jak rano tą samą porcję
popija tylko wodą, jeżeli nie dostaje owocu to dostaje soczek około 70 ml
Pije mleczko enfamil 2
czasem co 2 dni dostaje chrupka ryżowego lub kukurydzianego jedna lub dwie sztuki
Córeczka waży już 10 i pół kilograma i mierzy około 73 cm (sama w domu mierzyłam)
Teraz kończy 10 miesiąc (10.08.14) zaczęła raczkować dopiero w w środku 9 miesiąca
Waga po urodzeniu to 3266 i wzrost 54 cm potem do 3 miesiąca miała niedowagę i anemię leczyłam jej do 6 miesiąca witaminami

Czy ja przekarmiam swoją córeczkę? Czy to jest dobry jadłospis?
Czy odstęp między pierwszym daniem a drugim powinien być czy podawać dania razem?
Co mogłabym dać jej zamiast kaszki o godz 11 żeby jadła jeszcze mniej kalorii? Czy zamiast tej kaszki mogę podać jogurt naturalny?
Bardzo proszę o radę bo strasznie się denerwuję że będzie miała problem z otyłością tak jak ja.

Z góry dziękuję za odpowiedź
Monika Witkowska

reklama
witam,

Patrząc na siatki centylowe jej masa ciała jest w normie, gdyby jednak lekarz zalecał faktycznie zmianę diety, choć ja bym to jeszcze z nim przedyskutowała, wówczas należy zrezygnować z zagęszczania mleka kleikiem ryżowym, 1 kaszka powinna zostać w menu zwłaszcza że dziecko borykało się z anemią,1 łyżeczka oliwy na 150 ml zupy to też za dużo można zmniejszyć o połowę.
Jadłospis jest prawidłowy.

Moj syenk na 6m mial 10,5 kg wiec ja bym twierdzila ze waga w normie:) w wieku 10m mial 13kg teraz 15m i 12kg

Za to z corka tez problem bo wiek 2,7l i wzrost 94cm a wazy dobre 18kg

witam moja córka w tym wieku tez tyle ważyła, teraz ma 11 mscy i wazy ponad11 kg, lekarza nam nie zlecil zadnej diety zreszta nie uwazam ze byl powod

Moim zdaniem na pierwszy rzut okiem za duzo kaszek/kleikow. One sa bardzo kaloryczne. Nie ma potrzeby dodawac ich do obiadow miesno- warzywnych czy deserkow. Ja slyszalam tez zalecenie pediatry zeby podawac dziecku jeden posilek z kaszki dziennie. Moze w zamian jakies kanapeczki ?

Do góry