Edysiek
odkrywca
Witam!
Ja już mam niemal wszystko posprzątane, to mogę chwilę odsapnąć Dzisiaj tylko sałatke z buraczków zrobiłam.
O 17 idziemy wszyscy do spowiedzi, potem jest majówka. A jak już się wszystko w kościele pokończy to będziemy go dekorować. Nie braliśmy żadnej firmy, bo ceny mieli kosmiczne. A jedna mama zna się co nieco i pojedzie na giełdę po kwiaty to sami sobie wystroimy kościół. Chcemy to zrobić dzisiaj, żeby jutro już mieć spokój.
Martusia komunię mamy w niedzielę Robię w domu, będzie 17 dorosłych i 3 dzieci.
Będzie mi pomagać koleżanka, ta co byłam u niej na weselu. Tzn, ona dopilnuje wszystkiego jak pójdziemy do kościoła, wstawi mięso, ziemniaki i potem pomoże mi wszystko ogarnąć.
Ciasto też mi upiecze i zrobi salatkę.
A jeszcze jedno ciasto piecze mi sąsiadka, bo ja jej pieklam rok temu.
Ogolnie chyba dam radę ;-)
A śledzie po kaszubsku robię tak.
8 filetow z matjasa pokroić w dzwonka i namoczyć na 2 godziny w mleku.
Teraz robimy sos : 6 cebul pokroić w półtalarki i zeszklić na oleju, dodać łyżkę wody przecier pomidorowy i namoczone rodzynki (garstkę). Sos przyprawić.
Układamy na przemian w półmisku jeszcze ciepły sos, śledzie, sos.
Ja już mam niemal wszystko posprzątane, to mogę chwilę odsapnąć Dzisiaj tylko sałatke z buraczków zrobiłam.
O 17 idziemy wszyscy do spowiedzi, potem jest majówka. A jak już się wszystko w kościele pokończy to będziemy go dekorować. Nie braliśmy żadnej firmy, bo ceny mieli kosmiczne. A jedna mama zna się co nieco i pojedzie na giełdę po kwiaty to sami sobie wystroimy kościół. Chcemy to zrobić dzisiaj, żeby jutro już mieć spokój.
Martusia komunię mamy w niedzielę Robię w domu, będzie 17 dorosłych i 3 dzieci.
Będzie mi pomagać koleżanka, ta co byłam u niej na weselu. Tzn, ona dopilnuje wszystkiego jak pójdziemy do kościoła, wstawi mięso, ziemniaki i potem pomoże mi wszystko ogarnąć.
Ciasto też mi upiecze i zrobi salatkę.
A jeszcze jedno ciasto piecze mi sąsiadka, bo ja jej pieklam rok temu.
Ogolnie chyba dam radę ;-)
A śledzie po kaszubsku robię tak.
8 filetow z matjasa pokroić w dzwonka i namoczyć na 2 godziny w mleku.
Teraz robimy sos : 6 cebul pokroić w półtalarki i zeszklić na oleju, dodać łyżkę wody przecier pomidorowy i namoczone rodzynki (garstkę). Sos przyprawić.
Układamy na przemian w półmisku jeszcze ciepły sos, śledzie, sos.