reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Młode mamy-przyszłe i obecne-WĄTEK GŁÓWNY!

hej

Ja rowniez chodzilam do przedszkola moj brat i siostra tez ;p to nie wiem jak to bylo ze nie w kazdej miejscowosci byl przymus ;p

co do dzieci to wydaje mi sie ze jezeli psycholog wydal opinie ze np dziecko jest w 100% zdolne do pojscia do szkoly to nie ma co sie upierac ze nie jest zaufac dziecku a przede wszystkim uwierzyc w dziecko ... wcale dziecinstwa sie nie zabiera przez to no bo co? trzeba sie nauczyc czytac i pisac? super widzimy postepy dzieci :) no jezeli moja corka bylaby intelektualnie i emocjonalnie w 100% zdolna do pojscia 1klasy no to idzie :) nie ma co sie nabijac z decyzji tez innych rodzicow bo wydaje mi sie ze to juz przewrazliweinie i strach czy dziecko aby na pewno sobie poradzi :) bo przedszkole to przedszkole same dzieci a w szkole juz od 1-6 klasy i te starsze dzieci biegaja po pietrach i dzieciaczki moga byc wystarszone itp ;)

reklama
Olcia-ja się nie nabijam po prostu widzę że to często(nie zawsze) rodzice nie są gotowi by ich dzieci poszły do szkoly a nie 6latki i wiele rodziców myśli że przedsxkole i zerówka dziecko przygotuje w 100% a moim zdaniem połowa sukcesu to praca z dzieckiem w domu

Happy Filipa historia wcale nie inna , nie gorsza od innych.F jest srednim uczniem w klasie mimo autyzmu. A co do nadpobudliwosci. Wiele dzieci ją ma, ale jest nadpobudliwosc i jest nadpobudlowosc i dodatkowo jest adhd.I mając adhd mozna sobie mowic ze masz usiasc na doopie.Dzieciak i tak nie usiądzie.Bo tak jak ty masz potrzebe np pojscia na kibel.. taki dzieciak ma potrzebe wstania,pobiegania, czy czegokolwiek. i nie robi tego temu ze nigdy nie dostal w tylek czy jest wredny, poprostu nie umie nad tym zapanowac.

a co do tego ze 3 latek usiedzi w lawce to i 6 latek usiądzie. jEDEN USIEDZI, DRUGI NIE.

dla mnie pardziej porąbane są testy po kazdym etapie szkoly niz te "skracanie dziecinstwa". Kiedyś byl egzamin na koniec podstawowki i matura. a teraz?? test 3 klasistów, test 6 klasistów, test gimnazjalistwo i matura. Dobrze ze jeszcze w zerowce nie robią testów.

happy nie no zgadzam sie z toba w tym akurat bo dzieci w przedszkolu ucza sie rysowac slaczki itp a w domu juz nie koniecznie ... baa nawet czytanie dzieciom ksiazek daje mozliwosc nauki np w czytaniu ze zrozumieniem malowanie kolorowanie no rozne roznosci sa aby dziecko poprzez zabawe moglo sie wiele nauczyc ... ale tez czasami jest minus niektorych rodzicow ze jak juz sie wkreca w szkole to daja tym dzieciom tyle obowiazkow ze mnie to przeraza spiew tance rozne jezyki a najlepiej zeby dziecko 4 jezyki znalo

Tren-dlatego mówię ze jego historia jest inna ma adhd i autyzm a dobrze wiem ze takie dzieci rozwijają się trochę inaczej co nie znsczy gorzej. ja już 6 klasistow test pisalam a to kompletna bzdura bo stres byl a punkty do oceny i papierów do gimnazjum sie nie liczyły:^

Olcia - kłócić się nie będę moim zdaniem przygotowanie do szkoły dziecka to połowa pracy rodziców a połowa obowiazkowej zerowki a nue tylko zerówki! a połowa rodziców w domu z dziećmi nur ceiczy nic, ewentualnie to co cani z zeroeki zada.
za dużo obowiązków dla dzieci tez nie jest dobre ale myślenie że przedszkole i zerówka przygotuje dziecko do szkoly za nad rodziców tez dobre nie jest.
tren-powiem tak zdrowemu 6 latkowi(bez adhd itp) idzie wytłumaczyć ze ma siedzieć w lawce bo jest e szkole.

happy a czy ja sie kloce ? ;o przeczytaj moj post jeszcze raz to przekonasz sie ze wlasnie o tym pisze ze w przedszkolu i w domu powinny dzieci sie przygotowywac ...

Olcia- ok źle przeczytał początek i to mnie z myliło :p
jak by wszystkie dzieci musiały iść równo do szkoły to by rodzice przygotowali bo by wyboru nie było. a tak nue robią nic bo i tak się dziecko odroczy.
przykładowo 5lat zerowka 6 pierwszy klasa , nie dal rady w zerowce -zostaje jeszcze rok, nie dał rady w 1 klasie zostaje.
bo jak mozna wiedziec ze dziecko nie da rady w 1 klasie zanim tam poszedł? nawet psycholog jasnowidzem nie jest ;)

Najlepiej by było gdyby 7 latki do pierwszej klasy szły tak jak kiedyś wtedy bez gadania każdy szedł by równo i tyle. dla mnie nie jest dobre zf od jednego wymagają ze poradzi sobie w szkole a drugi może zostac w zerowce
Otóż to! podtrzymuje nadal, że rząd nie potrafi rządzić :p utrudniają, komplikują, zmieniają, nie wiem po co. Afera murowana ...
Biedne dzieci potem zdezorientowane bo jeden musi do szkoły a jego najlepszy przyjaciel nie ...

Hej dziewczyny
U mnie brak czasu na wchodzenie do was do Piero teraz nadrobilam .
Ja miałam wybór czy Wiki ma iść po zerowce przedszkolnej do pierwszej klasy czy iść jeszcze raz do zerówki ale szkolnej. Wybrałam zerowke szkolną i wcale nie żałuję z przedszkola nie wyniosła prawie nic. Po drugim semestrze zerówki widziałam efekty których się nie spodziewałam. Wiki jest dobrym uczniem radzi sobie . Nie zaryzykowalam puszczać jej do klasy pierwszej bo wiedziałam że przedszkole nie przygotowało jej w żaden stosowny sposób . Jak na moje to od samego początku uczęszczania do przedszkola powinni je przygotować jeżeli 6 latki chcą puszczać do klasy pierwszej .

reklama
SANDRA a tak odbiegajac od tematu... znasz jakiegos Oliwiera/Oliwera ktory nie dawno wyjechal za granice? :p

Do góry